Żele do mycia twarzy z Pharmacerisa stosowałam już parę ładnych lat temu - z linii N do skóry z naczynkami, ale też podobny z linii R do cery z trądzikiem różowatym, zdarzyło się też stosować z gamy T do trądzikowej. Teraz formuły trochę się zmieniły, opakowanie jest wygodniejsze, bo z pompką, ale jakoś dalej zadowalająca i produkt godny uwagi.
Moja skóra jest skórą mieszaną, czy wręcz normalną (ostatni nie widzę ani suchych miejsc na policzkach, ani przetłuszczania się w strefie T), czasem na czole zdarzy się parę wyprysków, ale bez przesady, a policzki i nos lubią się łatwo zarumienić, więc pielęgnację kierunkuję właśnie w tę stronę.
Żel Pharmaceris ma bardzo ciekawą formułę - nie jest specjalnie gęsty czy rzadki, ale jest dość lekki i nie wchodzi zbyt w reakcję z wodą, czyli nieszczególnie się pieni. Mimo to mam odczucie, że dobrze myje skórę, ale jednocześnie bardzo łagodnie - nie boję się go stosować również w okolicy oczu (lubię gdy żel ma szansę domyć maskarę, której wcześniej mogliśmy nie domyć płynem do demakijażu przy pomocy wacika). Nie ma nieprzyjemnego odczucia podczas mycia czy po nim - zero ściągnięcia skóry, zaczerwienienia, czy szczypania, raczej odczucie ukojonej, uspokojonej skóry. W przypadku wrażliwej, reaktywnej skóry to już dużo. Natomiast tak jak mówię, mimo niespecjalnego pienienia się i łagodności, dalej mamy poczucie odświeżonej, oczyszczonej skutecznie skóry.
Na pochwałę zasługuje skład żelu, bardzo łagodna baza myjąca bez siarczanów jako środków myjących, za to z betainą kokamidopropylową. Ponad to pantenol, alantoina, gliceryna i wyciąg z ostropestu plamistego. Dodatkowo żel jest bardzo wydajny. W moim przypadku buteleczka starczyła na jakieś 4-5 miesięcy. Często też bywa w promocjach. Uważam, że w tym wypadku mamy bardzo korzystny stosunek ceny do jakości biorąc pod uwagę skład, działanie, opakowanie, wydajność i cenę. Jeśli tylko wpisujemy się w profil skóry, dla którego jest polecany ten produkt, to jak najbardziej polecam wypróbować.
W obecnym momencie testuję inny produkt do mycia twarzy - kostkę myjącą, ponieważ chciałabym jak bardziej ograniczyć plastik w codziennym życiu, natomiast jeśli eksperyment się nie powiedzie, to bardzo możliwe, że wrócę z podkulonym ogonem do żelu z Pharmacerisa.