Mydła

Receptury Babuszki Agafii Łaźnia Agafii, Biała myjąca glinka Agafii pod prysznic i do kąpieli

domkep
    23 sierpnia 2020 o 10:49
    Rewelacyjna jako maseczka do twarzy
    Wspaniały produkt pomagający skórze. Glinki używam od maja i jest nią zachwycona. W moim przypadku sprawdziła się jako maseczka łagodząca niedoskonałości twarzy. Wysusza zmiany skórne, łagodzi podrażnienia, działa ściągająco i wyciszająco. Pochłania sebum. Ma kremową konsystencję i niedrażniący zapach. Polecam.
    Zalety:
    • Efekty po zastosowaniu.
    Wady:
    • Brak.
  • 15 czerwca 2020 o 15:18
    Jedynie do ciała
    Produkt ma 100ml, jest zamknięty w saszetce z zakrętką. Mydło ma gęstą i ciągnącą się konsystencję, oraz są zawieszone w nim drobinki (ale jest ich bardzo niewiele). Pieni się dosyć intensywnie, łatwo się rozprowadza. Pachnie dosyć przjemnie, ziołowo (podejrzanie ładnie jak na produkt bez dodatku substancji zapachowych?) Kupiłam ten produkt, ponieważ myślałam, że mam uczulenie na cocamidopropyl betaine (na szczęście okazało się, że nie! ), a ten jej nie zawiera i jest w małej pojemności, idealnie na test. Po jego dwukrotnym użyciu na skórze głowy pojawił mi się łupież i zaczęła mnie ona swędzieć. Drugie podejście- to samo. Resztę mydła zużyłam do mycia ciała i tu produkt sprawdził mi się znakomicie. Nie wysuszał, nie podrażniał, a dodatkowo ma naturalny skład. Mimo wszystko nie kupię produktu ponownie, bo jest dostępny tylko w pojemności 100 ml, a to sprawia, że jego stałe używanie nie byłoby wygodne.
    Zalety:
    • Nie wysusza
    • Ma naturalny, boagty skład, nie ma betainy kokamidopropylowej (fajna opcja na wyjazd, kiedy ktoś jest na nią uczulony)
    Wady:
    • Spowodował łupież i swędzenie skóry głowy
    • Mała pojemność
  • 8 listopada 2019 o 12:44
    stosuję do mycia włosów
    Od kiedy zauważyłam, że moja skóra na głowie reaguje alergicznie na cocamidopropyl betaine, szukam produktów myjących, które, rzecz jasna, nie zawierają tego składnika, co takie proste nie jest, ale nie niemożliwe. Saszetkę tego mydła kupiła po przestudiowaniu składu i po pierwszych podejściach i pozytywnej reakcji mojej skóry głowy i samych włosów, chętnie kupuję co jakiś czas kolejne opakowania. Mam nadzieję, że wystąpi kiedyś to mydło w większym opakowaniu, jak inne mydła babci Agafii, bo saszetkowa wersja może i jest wygodna w wielu przypadkach, ale w domowych warunkach przydałoby się większe opakowanie. Omawiana tubka jest płaska i miękka, dzięki czemu bez problemu wyciskam z niej pozostałości masy mydlanej, którą dozuję przez plastikowy Dziubek zamykany za pomocą zakrętki. Mydło posiada prawie białą barwę i delikatny zapach. Nie jestem jednak w stanie dokładnie go opisać. Jest charakterystyczny dla tego produktu. W konsystencji jest to produkt gęsty, kremowy, który w połączeniu z odrobiną wody świetnie się pieni i dobrze trzyma się włosów w czasie oczyszczania. Jednocześnie też dobrze się spłukuje, nie pozostawiając osadu n kosmykach. Po osuszeniu skóra głowy jest odświeżona i czysta, a włosy przyjemne w dotyku i równie dobrze oczyszczone. Czupryna nie jest przesuszona i nie puszy się, powiedziałabym nawet, że włosy są delikatnie nawilżone i dobrze się rozczesują. Nie stosowałam, prawdę mówiąc, kosmetyku do oczyszczania skóry ciała czy twarzy, więc nie mogę w tej kwestii się wypowiadać. Natomiast na włosach sprawdza się kosmetyk dobrze i dlatego też, chętnie do niego wracam.
    Zalety:
    • nie zawiera cocamidopropyl betaine
    • dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy
    • nie przesusza
    • pozostawia kosmyki lekko nawilżone
    • miękkie opakowanie pozwala wydobyć resztki kosmetyku
    • dobrze się pieni
    • niepozostania osadu po spłukaniu
    • delikatny zapach
    Wady:
    • oprócz wersji saszetkowej przydało by się też większe opakowanie
    Drogeria Jasmin
  • 18 marca 2019 o 12:36
    Produkt wielozadaniowy, idealny na wyjazd
    Do zakupu mydła skusiła mnie potrzeba związana z wyjazdem. Zależało mi, żeby znaleźć kosmetyk, najlepiej o pojemności do 100ml (żeby bez problemu przewieźć samolotem) i umyć nim ciało i włosy. Robiąc zakupy w drogerii internetowej zobaczyłam taką saszetkę Łaźni Agafii- pomyślałam może coś dla mnie? Wszystko się zgadza, pojemność, wygodne opakowanie, przeznaczenie? Produkt znajduje się w wygodnej saszetce, więc śmiało można ją wrzucić w plecak bez obaw że coś pęknie. Jak podaje producent, produkt nadaje się do ciała i do włosów. Sam w sobie ma kremową, gęstą konsystencje w kolorze lekko brązowym, pachnie bardzo delikatnie. Bardzo dobrze się pieni na skórze. Trochę obawiałam się umyć nim włosy, jednak niepotrzebnie. Bardzo dobrze oczyścił włosy, nie poplątały się, po umyciu nie były nadmiernie wysuszone. Jak dla mnie strzał w 10, jeśli chodzi o wszelkie wyjazdy, na pewno do niego wrócę. Co do codziennego użytku raczej nie jestem przekonana do produktu w takim opakowaniu i takiej pojemności, ale na pewno warto spróbować.
    Zalety:
    • naturalny, prosty skład
    • wygodne opakowanie (saszetka)
    • delikatny, ledwo wyczuwalny zapach
    • uniwersalność- co ciała i do włosów
    • kremowa konsystencja, łatwo się pieni
    • dobrze myje włosy, nie wysusza ich i nie plącze
    • nie podrażnia skóry głowy
    • pozostawia skórę oczyszczoną i nawilżoną
    • idealny produkt na wyjazd
    Wady:
    • produkt idealnie nadaje się w podróż, do codziennego użytku ma za małe opakowanie
    Lycosa
    20 października 2018 o 16:59
    Ściąga za mocny kolor farby!
    Glinki używam głównie do mycia włosów, bo bardzo lubię jej działanie na włosach. Na ciele też jest ok, ale wydaje mi się słabo wydajna, zużywam jej wtedy strasznie dużo. Włosy są dokładnie domyte, dociążone, błyszczące, łatwiej się układają i są jakby grubsze. Rewelacja. Na twarzy tak sobie, bo nieco wysusza, ale czasami warto sobie zafundować silniejsze oczyszczenie. Co zauważyłam ciekawego? Otóż glinka rewelacyjnie ściąga z włosów zbyt silny efekt farby. Dlaczego ja nie wiedziałam tego kiedy chcąc zejść na ciemny blond zafundowałam sobie zieloną nietwarzową czerń? Po tej glince szybciutko usuniecie niechciane refleksy i zbyt intensywne kolory po farbowaniu! Natychmiast, jedno umycie i voila- jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dla mnie szał, bo jeszcze chcę poeksperymentować z kolorami, ale zniechęca mnie chodzenie przez kilka tygodni z nietrafionym kolorem, aż zblednie. To dodatkowa właściwość tej glinki. Ściąga lepiej niż soda i wszelkie szampony przeciwłupieżowe i inne specyfiki polecane na ściąganie odcienia.
    Zalety:
    • działanie na włosach: daje połysk, grubość, dyscyplinuje
    • ściąga farbę!! To może być + albo - zależy dla kogo
    Wady:
    • wydajność, dostępność