Produkty Ziajka cechują minimalistyczne, schludne opakowania oraz bardzo przystępne ceny. Moja niemal 9-miesięczna córeczka często dostaje je w prezencie. W ostatnim czasie podczas kąpieli towarzyszył nam kremowy olejek myjący na ciemieniuchę, który służy do pielęgnacji całego ciała, nie tylko włosów. Jak u nas się sprawdził? O tym poniżej.
Olejek posiada skromne opakowanie z grafiką dla dzieci oraz higieniczną pompką. Żałuję, że nie widać w nim stopnia zużycia kosmetyku, ponieważ lubię to kontrolować. Pojemność to 300 ml, dodam również, że olejek możemy zakupić za około 8-9 złotych. Konsystencja jest rzeczywiście kremowa i bardzo przyjemna, olejek świetnie rozprowadza się na skórze oraz bardzo dobrze pieni - tworząc aksamitną piankę. Zapach jest naprawdę przyjemny, również taki kremowy. Jest dość długo wyczuwalny po kąpieli - szczególnie na włosach.
Kosmetyk zawiera naturalne oleje: słonecznikowy, bawełniany i makadamia. Został także wzbogacony o witaminy E i F. Ma łagodne składniki myjące i co ważne, nie zawiera SLESu, mydła i barwników. Ekspertem od składów nie jestem - i choć widziałam, że ludzie na jego temat wypowiadają się różnie, to u nas olejek nie podrażnił, nie przesuszył, nie spowodował alergii skórnych, świądu czy zaczerwienienia.
Jeżeli mowa o działaniu, to olejek bardzo delikatnie myje, nie podrażniając przy tym. Nie przesusza wrażliwej skóry dziecka, jest naprawdę łagodny. Bardzo łatwo się spłukuje, nie obciąża pasm. Podczas mycia włosów pozostawiałam go na skórze przez kilka minut, aby mógł nawilżyć skalp i zredukować ciemieniuchę. Niestety, większych efektów redukujących ciemieniuchę nie zauważyłam - pomaga przy tym naprawdę minimalnie, a zawsze pamiętałam aby po kąpieli dokładnie wyczesać główkę dziecka przy użyciu miękkiej szczoteczki... Szkoda, liczyłam na bardziej widoczne rezultaty. Plus jest taki, że zarówno skóra na ciele, jak i włoski dziecka po umyciu są mięciutkie i pachnące. A to sprawia, że muszę dać temu olejkowi nieco wyższą ocenę niż początkowo zakładałam - czyli 4 zamiast 3 gwiazdek.
Na sam koniec dodam, że pomimo dość skromnej pojemności (300 ml) olejek jest bardzo wydajny i wystarcza na długi czas. Szczególnie, jeżeli używa go tylko dziecko - choć dorośli też mogą, bo jest naprawdę fajny :) Myślę, że jeszcze nie raz po niego sięgnę, ale z myślą o kosmetyku myjącym, do kąpieli - i takie przeznaczenie olejku mogę zarekomendować. Na pewno nie do zredukowania ciemieniuchy, niestety. Niemniej jednak, za tą cenę warto sprawdzić :)
Zalety:
- wygodne opakowanie z higieniczną pompką,
- kremowa konsystencja,
- śliczny, delikatny zapach, który długo pozostaje wyczuwalny na włosach,
- świetny do pielęgnacji ciała i włosów,
- tworzy aksamitną piankę,
- dobrze się spłukuje, nie obciąża,
- nie podrażnia, nie uczula, jest delikatny,
- pozostawia skórę i włosy dziecka mięciutkie i pachnące,
- bardzo wydajny,
- ma niską cenę (8-9 zł za 300 ml),
Wady:
- znikoma redukcja ciemieniuchy :(