Mam nowe postanowienie: zanim zakupię jakikolwiek kosmetyk do twarzy, dokładnie przeanalizuję skład!
Skusiłam się na baaardzo drogi tonik, stwierdziłam, że jak nie teraz to kiedy?
Oglądając jakiś poranny program marka Jose Eisenberg prezentowała się jako firma opracowująca najnowszymi technologiami składy kosmetyków, mało tego reklamująca się testami skuteczności i opracowaniu formuły Trio-Molecular®, która jest najważniejszym składnikiem produktów, jej zadanie to ułatwienie przenikania substancji czynnych w głąb skóry, zwiększenie dotlenienia komórek skóry oraz utrzymania jędrności i elastyczności skóry.
Nasłuchałam się i reklama zadziałała na mnie rewelacyjnie ;). Przy okazji zakupów w ulubionej perfumerii do koszyka wpada tonik.
Moje oczekiwania były bardzo duże, przede wszystkim nawilżenie, uspokojenie i wygładzenie skóry, przygotowanie jej na przyjęcie kolejnych produktów pielęgnacyjnych.
Okazało się, że moja dojrzała, mieszana i wrażliwa skóra zareagowała na ten tonik fatalnie. Po pierwsze zaczerwienienie, podrażnienie, brak uczucia nawilżenia (chociaż nie ma ściągnięcia po zastosowaniu), pojawili się niechciani goście, ale najgorsze jest to, że wróciła nadwrażliwość, nadreaktywność.
Jestem bardzo rozczarowania tym produktem, bo miał być to tonik łagodzący, a ja czuję, że skóra jest podrażniona.
Jak przeczytałam skład, to dopiero zrozumiałam dlaczego tak się zadziało
(m. in :alkohol, alkohol benzynowy, PPG-26-BUTETH-26 (teoretycznie bezpieczny, ale często bywa zanieczyszczony szkodliwymi substancjami. Nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę, konserwanty, itd...)
Generalnie, to nie jest dobry skład, a moim błędem był zakup tak drogiego kosmetyku, który na pewno nie nadaje się do skóry dojrzałej i wrażliwej. Być może dla cer młodych, trądzikowych by był ok, ale uważam, że kompletnie nie wart jest swojej ceny.
Wygląd produktu jest luksusowy, tj złota nakrętka, śliczna szata graficzna, piękne opakowanie w biały kartonik..., to robi wrażenie. Szkoda tylko, że zamiast inwestować w skład, inwestuje się w opakowanie.