Zazwyczaj używam pudrów sypkich, ale zawsze mam w zapasach jeden w kamieniu, do wrzucenia do torebki w celu poprawy makijażu w ciągu dnia. Zwykle też pudry kończą mi się cokolwiek niespodziewanie, i wtedy zamiast robić porządny research wśród dostępnych kosmetyków, wpadam jak po ogień do drogerii i biorę pierwszy lepszy z brzegu - tak właśnie weszłam w posiadanie pudru transparentnego Miss Sporty.
Jestem blada jak ściana, więc wszelkie odcienie transparentne/bardzo jasne mi nie straszne. Niemniej jednak, puder Miss Sporty bieli okrutnie i tworzy bardzo niezdrowo wyglądającą, wręcz tynkową powłokę na twarzy. Dodatkowo sypie się przy nakładaniu pędzlem, więc raczej nie polecam nakładania go w czarnych ubraniach. Za to jak już na tej twarzy osiądzie, to matuje na dość długo, ja raczej nie mam potrzeby poprawiania go w ciągu dnia (inna sprawa, że od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką naturalnego efektu "glow" na buzi i nie dążę już do jakiegoś super matu).
Opakowanie jest nietrwałe i niespecjalnie ładne, ot niskiej jakości plastik z małym okienkiem, przez które widać zużycie i kolor pudru. W środku producent dorzucił małą i cieniutką gąbeczkę, która nakłada puder gorzej niż pierwszy lepszy płatek higieniczny - więc chyba już lepiej z niej zrezygnować, skoro nie przysłuży się nikomu, a tylko generuje kolejny śmieć. Plusem jest za to lusterko, przydatne jeśli malujemy się w biegu lub dokonujemy poprawek niekoniecznie w łazience.
W składzie na drugim miejscu silikon, który odpowiada za wygładzenie twarzy, klasycznie talk, mikę i krzemionkę, plus za obecność białej glinki i cynku. Na końcu też niestety parabeny.
Powiem tak - jaka cena, taka jakość. Puder jest dość wydajny, kosztuje kilkanaście złotych (na promocji kilka), więc można go wypróbować, ale rewelacji nie należy się spodziewać. Ja raczej do niego nie wrócę.
Zalety:
- dobrze matuje
- stosunkowo niska cena
- dobra dostępność
Wady:
- dość tandetne opakowanie
- bardzo bieli i się osypuje
- Trwałość