klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

Proste przepisy na dietetyczne frytki

Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia? Lipcowe grille z przyjaciółmi lub wakacje z opcją all inclusive pozostawiły po sobie niechcianą pamiątkę w postaci dodatkowych centymetrów w talii? Na szczęście dieta nie musi być pasmem cierpienia i wyrzeczeń!
Agata Olejniczak
sierpień 11, 2016

Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady i pączków. Inne podczas kuracji odchudzającej spoglądają tęsknym wzrokiem w stronę popularnych sieci fast-foodów lub próbują przekonać otoczenie, że „ziemniak to warzywo, więc frytki są zdrowe". Cóż… Z pewnością mogą takie być. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco mniej tradycyjny sposób, używając do tego celu odpowiednich składników.

Frytki z naszych przepisów zachwycają smakiem oraz chrupkością, a przy tym na pewno nie zrujnują twojej figury. Spróbuj sama!

Frytki z batatów

Składniki:

- 2 bataty

- łyżka oliwy z oliwek

- łyżeczka ziół prowansalskich

- łyżeczka bazylii

- szczypta chilli

- szczypta soli

Bataty porządnie umyć lub obrać, a następnie pokroić w słupki. Umieścić w miseczce i wymieszać z oliwą oraz przyprawami. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć frytki i piec ok. 30-40 minut (w zależności od grubości frytek).

Frytki z buraków i selera

Składniki:

- burak

- seler

- olej rzepakowy

- tymianek

- sól i pieprz

- ostra papryka

Warzywa obrać i pokroić na podłużne kawałki. Do miski wlać niewielką ilość oleju (na jedno średniej wielkości warzywo wystarczy łyżka). Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić frytki z selera i dokładnie obtoczyć je w mieszaninie. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blaszkę do pieczenia i powtórzyć wszystkie czynności z burakiem. Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.

Frytki z marchewki

Składniki:

- 4 duże marchewki

- łyżeczka tymianku

- łyżeczka ziół prowansalskich

- 2 łyżki oleju (opcjonalnie: można go wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny)

Marchewki obrać i pokroić na grubsze paski (ok. 1-1,5 cm). Umieścić w misce i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Następnie ułożyć na blaszce i piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

 

Pieczone frytki z ziemniaków

Składniki:

- ok. 700 g ziemniaków

- 3 łyżeczki suszonego oregano

- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w słupki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwą, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Piec ok. 20 minut w 240 stopniach, po upływie połowy czasu przemieszać.

 

Oczywiście, możecie dowolnie modyfikować powyższe przepisy, eksperymentując z ulubionymi przyprawami. Aby frytki były jeszcze smaczniejsze, polecam podać je z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Składniki:

- 100g gęstego jogurtu

- ząbek czosnku

- zioła prowansalskie

- sól, odrobina pieprzu i szczypta cukru

Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem oraz innymi przyprawami.

Smacznego! :)

Autor: Alicja Skibińska

Zobacz także: Dieta oczyszczająca według Michała Tombaka

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy DIY: pierożki dim sum na parze
Tradycyjne pierogi ruskie, z owocami czy wigilijne z kapustą i grzybami przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. Każdy z nas ma swoje ulubione - smażone albo podawane z wody. Restauracje serwujące pierogi na parze stały się ostatnio modnym punktem spotkań wielu osób, które chcą zasmakować w czymś nieco bardziej orientalnym.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 18, 2015

Gotowanie na parze pozwala nam na zachowanie cennych witamin oraz składników mineralnych, potrzebnych w codziennej diecie. Dzięki naszym poradom, delikatne ciasto na pierogi wypełnione farszem z pewnością zachowa idealny kształt podczas gotowania na parze w bambusowym koszyczku. Struktura ciasta zachowa swoją lekkość bez obawy, że nadzienie wypłynie podczas gotowania. Sposób na idealne ciasto do pierogów na parze Kluczem do uzyskania lekkiej, delikatnej w smaku konsystencji jest sposób wyrabiania ciasta oraz składniki do niego użyte. Klasyczne chińskie pierożki na parze wyrabiane są metodą gorącej wody, którą zalewamy skrobię zbożową, by uzyskać gładką masę przypominającą ciastolinę. Gorąca, lekko wrząca woda chroni przed zbytnią elastycznością ciasta oraz jego lepkością. Dobrze wyrobione ciasto, podzielone na małe, cienkie krążki będzie idealną podstawą do stworzenia różnych wariacji smakowych. Zwijanie ciasta nie musi być trudne! Jest wiele metod stosowanych przy lepieniu chińskich pierożków. Od tych klasycznych, po bardziej urozmaicone. Przekonaj się wraz z nami jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować je w mgnieniu oka w domowym zaciszu! Zdjęcie: Chelsea Kyle Trójkątne pierogi na parze Ułóż dowolne nadzienie w środek krążka z ciasta, formując kształt meksykańskiego taco. Łączymy brzegi ciasta do połowy. Następnie dociskamy resztę ciasta do siebie tworząc trójkątny kształt. Delikatnie dociskamy wszystkie brzegi tak, by upewnić się, że pierożek się nie rozleci podczas gotowania na parze. Przepis na farsz z mięsa wieprzowego: Składniki: 2 jajka łyżeczka oleju sezamowego 5 cm kawałek imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół kilo mięsa mielonego 1 cebula dymka szczypta soli Cebulę dymkę drobno kroimy. Ścieramy imbir. Mięso mielone dodajemy do pozostałych składników, lekko mieszając dłonią do...

Przeczytaj
Anna Lewandowska jaglanka
Styl życia Anna Lewandowska pokazała swoją antywirusową jaglankę
Anna Lewandowska jest w 8. miesiącu ciąży. Nic dziwnego, że w tak trudnym okresie szczególnie dba o odporność rodziny. Na Instagramie podzieliła się z fanami swoim przepisem na antywirusową jaglankę.
Marta Średnicka
marzec 26, 2020

Podczas kwarantanny, Anna Lewandowska stara się pokazać swoim fanom, jak zadbać o swoją sylwetkę w domowych warunkach i co jeść, by wzmocnić swoją odporność. Wspiera tym samym nie tylko przyszłe mamy, ale wszystkich obserwujących. Tym razem podzieliła się z nimi dość niezwykłym, choć łatwym przepisem. Na swoim profilu na Instagramie opublikowała przepis na... antywirusową jaglankę. Zobacz także: Lewandowska przestała ukrywać twarz Klary - jest urocza! Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez (@annalewandowskahpba) Mar 17, 2020 o 5:17 PDT Antywirusowa Jaglanka według Anny Lewandowskiej Jaglanka Anny Lewandowskiej to szybkie śniadanie, które wykonać można w ok. 10 min. Ma ona dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witamin oraz naturalnych probiotyków. Tym samym ma wzmocnić naszą barierę ochronną. Składniki: 60 g kaszy jaglanej, miód do smaku, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, 1 dojrzała gruszka, garść blanszowanych migdałów. Sposób przygotowania antywirusowej jaglanki Żeby przygotować jaglankę w stylu Anny Lewandowskiej wystarczy kilka minut. Przyrządzanie śniadania należy zacząć od ugotowania jaglanki w wodzie, do której w trakcie dodaje się odrobinę masła. Robimy to jednak dopiero wtedy, kiedy woda się zagotuje. Póżniej wystarczy dodać pozostałe składniki i dobrze je wymieszać. Nie brzmi skomplikowanie, prawda? Anna Lewandowska radzi udekorować jaglankę gruszką. To w jakiej formie ją podamy zależy od nas - żona Roberta radzi, by została ona wcześniej zgrillowana. Według nas doskonale sprawdzi się również z mrożonymi malinami lub jabłkiem. Trenerka posypuje ją też migdałami. Jeśli nie masz ich w domu, możesz znaleźć ulubiony zamiennik, ja płatki kokosowe, czy...

Przeczytaj