Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady i pączków. Inne podczas kuracji odchudzającej spoglądają tęsknym wzrokiem w stronę popularnych sieci fast-foodów lub próbują przekonać otoczenie, że „ziemniak to warzywo, więc frytki są zdrowe". Cóż… Z pewnością mogą takie być. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco mniej tradycyjny sposób, używając do tego celu odpowiednich składników.
Frytki z naszych przepisów zachwycają smakiem oraz chrupkością, a przy tym na pewno nie zrujnują twojej figury. Spróbuj sama!
Frytki z batatów
Składniki:
- 2 bataty
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka bazylii
- szczypta chilli
- szczypta soli
Bataty porządnie umyć lub obrać, a następnie pokroić w słupki. Umieścić w miseczce i wymieszać z oliwą oraz przyprawami. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć frytki i piec ok. 30-40 minut (w zależności od grubości frytek).
Frytki z buraków i selera
Składniki:
- burak
- seler
- olej rzepakowy
- tymianek
- sól i pieprz
- ostra papryka
Warzywa obrać i pokroić na podłużne kawałki. Do miski wlać niewielką ilość oleju (na jedno średniej wielkości warzywo wystarczy łyżka). Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić frytki z selera i dokładnie obtoczyć je w mieszaninie. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blaszkę do pieczenia i powtórzyć wszystkie czynności z burakiem. Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.
Frytki z marchewki
Składniki:
- 4 duże marchewki
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju (opcjonalnie: można go wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny)
Marchewki obrać i pokroić na grubsze paski (ok. 1-1,5 cm). Umieścić w misce i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Następnie ułożyć na blaszce i piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Pieczone frytki z ziemniaków
Składniki:
- ok. 700 g ziemniaków
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w słupki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwą, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Piec ok. 20 minut w 240 stopniach, po upływie połowy czasu przemieszać.
Oczywiście, możecie dowolnie modyfikować powyższe przepisy, eksperymentując z ulubionymi przyprawami. Aby frytki były jeszcze smaczniejsze, polecam podać je z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
Składniki:
- 100g gęstego jogurtu
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, odrobina pieprzu i szczypta cukru
Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem oraz innymi przyprawami.
Smacznego! :)
Autor: Alicja Skibińska
Zobacz także: Dieta oczyszczająca według Michała Tombaka