Wody perfumowane damskie

Yves Rocher Collection Scents d'Essences, Accord Chic EDP

• 28 czerwca 2024 o 10:10
    Sophisticated
    Nikt tak nie pachnie już teraz bo te perfumy są bardzo trudne do zdobycia to raz , a dwa,że zapach jest wyjątkowy i niewiele osób potrafi docenić jego kunszt. To hołd dla irysa. Irysa dostojnego, takiego, który rośnie w starym, tajemniczym ogrodzie na granicy lasu, w zacnym towarzystwie drzew i mchu i sąsiedztwie ziół.Woń kwiatów jest mocna, ale zarazem chłodna. Nie czuć tu kompletnie pudrowych akcentów, których osobiście nie lubię. Może dlatego tak się zgraliśmy...? To zapach, z kategorii tych , które nadają dystansu. Takich, które nie wiedzieć czemu mają taki chłodny wydźwięk . Nie wiem jak to nazwać ,ale mam wrażenie takiego trochę lodowatego chłodu, który bije od tych perfum. Pozwala nam się zdystansować od otoczenia. Czasem tego potrzebuję, a wtedy biorę te perfumy. Mam na nie też ochotę jak jest gorąco. Może za sprawą lodu i tej mroczności zacienionego ogrodu ...? Kadzidła jako takiego tu nie wyczuwam, ale gra pewnie w cieniu irysa, którego moc jest tu duża i przysłaniająca inne składniki jak dla mnie. Moja babcia miała taki ogród..trochę zaniedbany z racji braku czasu, trochę te irysy rosły jak chciały. Było ich dużo, same chyba się rozsiewały. Rosły w wielkich kępach pod drzewami. To zapach takiego ogrodu , bujnego po deszczu z kwiatami chylącymi się z nadmiaru wody do ziemi.. Mówcie co chcecie, ale takiego drugiego zapachu nie ma i już. Butelka, prosta i przezroczysta i nic więcej nie trzeba. Czuję je cały dzień. Świdrują w nosie i nie dają o sobie zapomnieć, ale to dobrze. Mam wspomnienia.
  • 17 lutego 2018 o 12:40
    na tropie Nu
    Mam problem z odbiorem tego zapachu. Generalnie lubię zapachy słodkie otulające, ogoniaste, a ten nijak taki nie jest. Wiele osób w blogosferze doszukuje się analogii do kultowego Nu YSL ale wącham, wącham i kurczę ja tego NU nigdzie nie czuję. Najlepiej oddaje go opis producenta, chyba jest to najbardziej trafny marketing od dawna, zapach jest elegancki, nowoczesny, kwiatowy. I to wszystko prawda. Bo jest noszalny,komplementowany, kobiecy, lekki, ale nie frywolny no ale Accord Chic nijak do NU nie nawiązuje. I dla mnie wszelkie podobieństwa do NU edp czy nawet edt, to bez urazy, ale ściema. Nie ma w nim wilgoci, gęstości, nie ma kadzidlaności, olejowości,duszy NU. To poprawny ładny, grzeczny zapach, ale bez pazurów, bez tej głębii. Oceniam wersję sprzed reformulacji, którą rzekomo Rosiek zafundował perfumom ubranym w nowe kartoniki, tak czy siak, ładny, elegancki ale nic poza tym. Szkoda że to tylko blogosfery plotkowanie, o tych wielkich rzekomo podobieństwach do legendarnego Nu, bo niestety przy kultowym Nu, Accord Chic to skromne popłuczynki.
    Zalety:
    • noszalny
    • prosty
    • łatwy
    • elegancki
    • trwały
    Wady:
    • wielkie nadzieje na następcę NU a tu wielkie rozczarowanie
  • 7 grudnia 2017 o 17:23
    Ciekawe
    Używa od:próbka
    Wykorzystał/a:jedna próbka
    Próbkę dostałam do zamówienia na stronie YR. Zapach bardzo mi się podoba, opakowanie zawiera dobrze nasączoną chusteczkę, pachnie mega intensywnie na skórze zapach nie jest już tak intensywny. Perfumy nie utrzymały się długo, ale może to kwestia , że nie były zaaplikowane wprost z flakonika tylko potarłam skórę chusteczką. Jednak zapach na tyle mnie zaciekawił, że chętnie kupiłabym pełnowymiarowy produkt.
    Finka2L
    19 września 2017 o 17:31
    Sama nie wiem
    Dziwny to zapach, bo po kilku razach wiedziałam, że mi się nie podoba, chciałam się go pozbyć. Tymczasem zauważyłam, że sprawdza się w takie dni, kiedy chce czegoś spokojnego. To w dalszym ciągu nie jest wybitna kompozycja i nie znalazłam w niej nic niezwykłego, ot zapach balsamiczny, łagodny, spokony, wręcz melancholijny . Tu jest irys, ale czuję, że jakieś inne kwiaty też tylko nie umiem ich rozpoznać, a także żywica. Słodyczy jakiejkolwiek tu brak i dobrze, ale nie jest to też zapach z kategorii kwiatowej. Kojarzy mi się z szarymi, jesiennymi dniami i na tę porę roku pasuje idealnie tyle, że parametry mogłyby być lepsze. Nie jest to najlepsza,ale też i nie najgorsza propozycja YR. Czekam aż marka wypuści coś na miarę Ambry z tej samej serii.
    Zalety:
    • zapach całkiem ładny, choć nie zachwycający
    Wady:
    • cena trochę zawyżona
    • parametry
    • sama kompozycja nie ma w sobie nic niezywkłego
  • 15 września 2017 o 9:02
    Do trzech razy sztuka :)
    Robiłam trzy podejścia do tego zapachu. Dwa pierwsze były raczej nieudane, nie wywarł on na mnie wrażenia, a jeśli już, to raczej takie na wzruszenie ramion. Okazało się, że kluczem do sukcesu jest "ryzyko" i użycie perfum globalnie. :) Na mnie to bardzo ciepły, żywiczno-kadzidlano-słodki zapach z nutą miodu oraz delikatnymi kwiatami gdzieś na dalszym planie. Kadzidło jest "przyjazne" i bardzo fajnie się komponuje, nie jest takie dymne i chłodne jak w So Elixir Purple. Trwałość zapachu jest przyzwoita, acz szału nie ma. Nie wiem, jak będzie zimą, ale na jesień, do swetra i szalika, ten zapach jest wprost stworzony. Rozkosznie otula żywiczną słodyczą i ociepla deszczowo-wietrzną aurę.
    W perfumerii

Zobacz także inne Wody perfumowane damskie