Perfumy w olejku i absoluty

Jean Paul Gaultier Classique Essence de Parfum

• 26 kwietnia 2021 o 20:27
    wielki zawód
    Czego to ja się nie spodziewałam po przeczytaniu dziesiątek recenzji !!! Tak powinny pachnieć prawdziwe perfumy, albo też że to odpowiednik Alien Essence Absolue czy Roberto Cavalli classic - guzik prawda! Alienowi do pięt nie dorastają - jaśmin bledziutki, wanilia też, projekcja i trwałość w połowie tamtych. Myślałam, że zaoszczędzę tańszą alternatywą - o ja naiwna! Od Cavalli tez odstają - kwiat pomarańczy niewyczuwalny, bardziej bym je posądziła o winogrona których w składzie brak. Miesiąc się zbierałam z recenzją, że może coś mnie olśni czego nie dostrzegłam, niestety.... Ładne perfumy, może nie powinnam się czepiać, ale błagam kobitki, wiem że ocena to subiektywne odczucie , ale przemyślcie czasem co piszecie, niektórzy kupują w ciemno, a kwota ponad 200 zł to niemało jednak! Teraz pewnie niesprawiedliwa 3 bo zasługują w pełni na 4, ale mój zawód muszę gdzieś wyładować. Odbieram je jako ciepłe, puchate bez charakteru, nie rozwijające się szczególnie, z bardzo krótkotrwałą mocną projekcją potem bliżej skóry, no i tak się składa że trwałość niektóre tańsze perfumy mają lepszą. Tak bardziej kojarzyłyby mi się z Saab intense - ale też słabsze. Żałuję, że nie mogę odsprzedać bo kupiłam tester niestety. Będę używać latami jako podkład do bardziej wyrazistych zbliżonych barwą zapachów.
    Zalety:
    • składniki dobrej jakości
    Wady:
    • brak charakteru, pazura
  • 11 września 2020 o 10:20
    Zachwycające!
    To moje pierwsze perfumy tej marki. Wcześniej podobały mi się Scandal EDP jednak nie urzekły mnie aż tak, żebym kupiła flakon. Z zapachem Classique Essence de Perfum EDP to była miłość od pierwszego powąchania. Długo myślałam nad zakupem flakonu, ale ta cena... Ostatecznie zainwestowałam w 100ml i jestem zachwycona! To perfumy "na bogato" - mocne, esencjonalne, dające kopa w nos. Zapach jest wspaniałe zmieszany, wszystkie nuty harmonijnie współpracują ze sobą, czuć dobrą jakość składników - na żadnym etapie nie pojawia się "fałszywa nuta", nie czuć kurzu i syntetyków, ani żadnej sztuczności. Zapach jest lekko słodki, otulający. Czuć przyprawy, bogaty orient, wanilię, ale także mocno wybija się kwiat pomarańczy i jaśmin, a w końcowej fazie bita śmietana i benzoes. W opisie piramidy zapachowej są wymienione aldehydy - ja ich jednak w ogóle nie czuję, zapach nie przypomina ani trochę trudnego otwarcia znanego mi z No 5 od Chanel. Tu od początku jestem w zapachowym niebie. Mega kobiecy, ale nie dla podlotka - nie wyobrażam sobie żadnej nastolatki w tym zapachu, to zupełnie inna liga. Żeby udźwignąć ten zapach trzeba mieć już jakieś obycie w świecie perfum i wyrobiony nos. Trwałość rewelacja: na mojej skórze czuć ponad 10 godzin, a skropione ubrania pachną już przeszło tydzień :-) Projekcja porządna - otoczenie dobrze wyczuwa perfumy, szczególnie przez pierwsze godziny od ich aplikacji. Ja sama mocno czuję je od siebie, nawet pod koniec dnia. Butelka... Piękna! Ta babeczka świetnie leży w dłoni. Ten biust, wcięcie i tyłeczek są zachwycające :-) Flakon niewątpliwie cieszy oko. Jest wyjątkowy na tle innych w mojej kolekcji. Czy kupiłabym ponownie? Zdecydowanie TAK! To kapitalny zapach. Ale ostrzegam że nie każda kobieta się w nim odnajdzie. Jeżeli preferujesz minimalistyczny styl, uważasz że perfumy nie powinny się narzucać, wybierasz delikatne wonie, to Classique Essence de Perfum może cię wręcz przerazić. Tu wszystko jest na bogato i z przytupem. Te perfumy najbardziej kojarzą mi się z Kenzo Jungle L'Elephant (orient pełną gębą, dużo korzennych przypraw), a także z Mugler Alien Essence Absolue (wanilia i jaśmin połączone w otulającej, ciepłej wersji) - ale są od tych dwóch pozycji zdecydowanie łatwiejsze do noszenia (przynajmniej ja tak uważam) i przychylniej odbierane przez otoczenie. Mam zarówno Kenzowskiego Słonia jak i Esencjonalnego Waniliowego Obcego - używam ich rzadko, bo to mega mocne pachnidła. Classique Essence de Perfum nie ustępuje im mocą i esencjonalnością, ale jest jednocześnie jakby bardziej nowoczesny i ugłaskany, łatwiejszy w odbiorze. Ma też spory dodatek kwiatu pomarańczy i jaśminu, co czyni ten zapach przystępnym dla wielu kobiet w różnym wieku. Polecam testy. Warto poznać ten zapach bo jest piękny i bogaty. Ja mogę go używać zarówno na dzień jak i na wieczór, teraz w lecie też się sprawdza, ale uważam że najlepiej będzie wybrzmiewać jesienią i zimą. Cena jest wysoka, ale perfumy są bardzo wydajne - wystarczą 3 psiknięcia żeby otulić się zapachem na cały dzień. Butelka posłuży na długo, zapewniam :-)
    syl74
    7 sierpnia 2019 o 12:50
    Uwielbiam!
    Przepiękny, bogaty i esencjonalny zapach!!! Classique w wersji wody toaletowej kocham od wielu lat, wersję Intense uwielbiam więc jak tylko pojawił się Classique Essence de Parfum to nie mogłam przejść wokół niego obojętnie. Zaopatrzyłam się w próbkę, przetestowałam i obecnie jest w monej "ukochanych" zapachów. Zapach jest obłędny, mega elegancki i kobiecy. To zawiesisty kwiat pomarańczy przełamany imbirem i upojny, piękny jaśmin. Baza to oczywiście słodka wanilia podbita nutami drzewnymi. W pierwszej chwili przypomina mi Idylle Guerlain ale tylko przez moment, po chwili jednak wybijają się aldehydy i Essence nabiera indywidualnego charakteru. Jest słodko, śmietankowo i kwiatowo-drzewnie. Piękne perfumy! Trwałość niesamowita, dobre 8 godzin. Flakon przepiękny, elegancki, bardziej nowoczesny od poprzednich wersji.