Toniki i hydrolaty

Venus Nature, Twoja Receptura, Woda z płatków róży

• 7 października 2023 o 12:22
    Raczej do niej nie wrócę.
    Cześć! Wodę z płatków róży kupiłam w znanej drogerii, kiedy w sklepie panowały tak zwane "żółte cenowki" , czyli wyprzedaż kosmetyków za grosze . Wzięłam wówczas parę produktów, a że bardzo lubię hydrolaty różane, sięgnęłam po ten produkt. Co mogę o niej powiedzieć? -dosyć mała pojemność -ładnie pachnie -dobrze się aplikuje , buteleczka jest z kroplomierzem -najwazniejszym minusem (jeżeli chodzi o stosowanie jako tonik) jest dodatek gliceryny, który niestety jest odczuwalny na twarzy. Po prostu po aplikacji stronie się lepi Mimo,że produkt kupiłam za grosze, szkoda było mi go wyrzucić. Czasami dodawałam do maseczki algowej peel-off. Jednak zużyłam go dodawajac do mikstury do olejowania włosów. Posiadam czystą glicerynę od Venus Nature, więc stwierdziłam, że ta woda też się nada. I nie myliłam się. Włosy były fajnie nawilżone, dobrze się układały. Mieszanka łatwo się splukiwała. Myślę,że jest to najlepsze przeznaczenie tej wody.
  • 25 czerwca 2022 o 12:01
    Jako półprodukt się sprawdzi.
    Zachęcona zapachem róży kupiłam w Rossmanie. W domu doczytałam, że w składzie jest gliceryna. No cóż... nakładanie na twarz odpada. Buteleczka ma pojemność 50 ml i szybko da się zużyć. Opakowanie wykonane z brązowego szkła z kroplomierzem. Dodatkowo zabezpieczone kartonikiem z wszystkimi czytelnymi informacjami dotyczącymi produktu. Konsystencja jest płynna ale dość lepka przez dodatek gliceryny. Wodę z płatków róży dodawałam do słabych masek do włosów żeby je skończyć ;) Dodatek do balsamów do ciała wtedy się sprawdza. Stosuje solo do rąk i stóp przyjemny zapach naturalnej róży miły dla nosa.
    Zalety:
    • świetny półprodukt
    • śliczny różany zapach
    • butelka wykonana z ciemnego szkła z kroplomierzem
    • wszystkie informacje dotyczące produktu są zawarte na kartoniku
    • jako dodatek do maseczek do włosów i balsamu do ciała dobrze się rozprowadza i nawilża
    • pojemność 50 ml
    • niska cena
    Wady:
    • dodatek gliceryny, więc aplikacja na twarz odpada
    • mało wydajny produkt
  • 10 maja 2022 o 8:02
    Moje odkrycie do trudnej cery.
    Stosuje już drugą butelkę, dla mojej cery atopowej, suchej i problematycznej to jeden z niewielu drogeryjnych kosmetyków który sprawdził się idealnie. Stosuje wodę na swój krem dwa razy dziennie, rano i na noc po umyciu i oczyszczeniu twarzy, szyi i dekoltu. Przy stosowaniu dwa razy dziennie butelka wystarcza mi na +/-2 miesiące. Jedyny minus jest taki że produkt jest słabo dostępny w drogeriach ;/. Osobiście bardzo polecam ten produkt!
    Zalety:
    • Konsystencja
    • Ilość
  • 23 lipca 2021 o 12:28
    Dobra jako dodatek do kosmetyków, ale solo niekoniecznie
    Wodę kupiłam na promocji w Rossmannie. Miałam zamiar używać jej bezpośrednio na skórę w celu nawilżenia jednak ze względu na glicerynę jest dosyć lepka co mi osobiście przeszkadza. Wolę łączyć ją z kosmetykami i wtedy najlepiej się sprawdza. Dodaję ją do balsamu, kremu. Super jest także jako podkład do olejowania, moje włosy lubią glicerynę. Zapach jest przyjemny, wyrazisty. Opakowanie szklane, super bo eko ale dozownik jak przy kroplach średnio mi odpowiada. Woda słabo i powoli z niego leci. Lepiej byłoby bez niego. Wolałabym ten produkt jako czysty hydrolat bez dodatku gliceryny. Zużyłam, ale raczej nie kupię ponownie.
  • 6 marca 2021 o 18:44
    nie jest tym, czego się spodziewasz.
    Choć tytuł mojej recenzji może brzmieć nieco złowieszczo, to wcale nie jest zły produkt i może okazać się przydatnym i użytecznym. Jeśli potraktuje się tę wodę z płatków róży jako półprodukt kosmetyczny i dodatek, a nie jako tradycyjną wodę różaną. Wodę różaną zna już chyba każdy, hydrolat różany jeśli ktoś woli, pozostałość z procesu destylacji. Tak przecież drogocenna dla skóry, może przynieść jej ulgę i nawilżenie. Te dostępne na rynku mogą mieć dodatek delikatnych konserwantów. A tu mamy dodatek gliceryny ! I po dość tłustej konsystencji produktu wnioskuję, że wcale niemały dodatek. Stąd raczej nie nadaje się do aplikowania bezpośrednio na skórę twarzy (no może przy wybitnie suchych cerach? Choć też niekoniecznie....). Raczej nie ma właściwości tonizujących i ja (mam cerę tłustą) naprawdę nie wyobrażam sobie jej aplikacji BEZPOŚREDNIO na skórę twarzy. Bardziej chyba skupić się należy na jej właściwościach okluzyjnych i doszukać dobroczynnego działania jako dodatek do kosmetyków vel dodatek do pielęgnacji. Nie bez przyczyny buteleczka została zaopatrzona w kroplomierz. A to by precyzyjnie dozować produkt, tworząc na przykład mikstury z innymi kosmetykami. To buteleczka szklana, wykonana z brązowego szkła, z palstikowym korkiem. Zaopatrzona została w estetyczną etykietę, na której producent pokusił się o lakoniczne informacje odnośnie zastosowania. Wspomniałam już, że ta woda ma konsystencję tłustą, wizualnie i `odczuwalnie`. Jest to oczywiście bezbarwny płyn o średniej gęstości. O pięknym dla mnie subtelnym różanym zapachu. Jakie znalazłam dla niej zastosowania ? Moje ulubione to jako podkład pod olejowanie włosów. Oczywiście w niewielkiej ilości i tylko, gdy włosy `wykazują zapotrzebowanie` na humektanty (czyli nawilżacze, a takim jest niewątpliwie gliceryna). Sprawdza się w tej roli przyzwoicie. Odpowiednio pielęgnuje włosy. Nie stosuję jednak do każdego olejowania, a właśnie w razie potrzeby. Kolejne? Dodatek do balsamu. Kilka kropel+balsam. Ewidentne podbicie jego działania nawilżającego. Choć i wydłużenie wchłaniania. Wyobrażam sobie, że tak można użyć tę wodę i do twarzy, dodając odrobinę do kremu. Ja tak jej nie używałam. Czasem w stanie awaryjnego przesuszenia skóry łydek stosowałam odrobinkę produktu bezpośrednio na skórę na noc, a pielęgnację domykałam zaaplikowaniem balsamu. Suchość zażegnana :) Jeśli potraktujemy tę wodę jako półprodukt i dodatek do pielęgnacji, powinniśmy być zadowoleni. W moim odczuciu nie jest to coś niezbędnego, z pewnością mogłam ją zastąpić innymi kosmetykami. Ale zużyłam i wspomnę ją z przyjemnością, tym bardziej, że skład to tylko woda z płatków róży i glieryna. Szkoda tylko, że producent zapomniał wspomnieć o glicerynie w nazwie produktu, trzeba jej się doszukać w składzie. Za to zdecydowanie minus.