Glinki i maseczki algowe

Ministerstwo Dobrego Mydła Glinka różowa

• 22 czerwca 2024 o 12:39
    Matuje, koi, wycisza z zaczerwienień i podrażnień
    Podczas zeszłorocznych targów kosmetycznych Ekolove natknęłam się na tą francuską Różową Glinkę od Ministerstwa Dobrego Mydła. Postanowiłam więc wypróbować ją na swojej naczynkowej i wrażliwej skórze. Glinka sprzedawana jest w przezroczystej torebce strunowej z wygodnym zamknięciem o gramaturze 100g. Choć jest to lekka saszetka to starczyła mi prawie na rok stosowania, bo jest to bardzo wydajny proszek. Różowa glinka to prawdziwy multitaskingowiec. Zawiera trzy rodzaje glinek: montmorylonit, illit i kaolin. To jakby Avengers w jednym opakowaniu. Można zrobić z niej maskę na twarz lub nawet ciało. Oto jej supermoce: Oczyszcza pory i matuje skórę, tak, jakbym nakładała na twarz niewidzialny puder. Wyrównuje koloryt, to jakby Photoshop w wersji naturalnej. Po nałożeniu dość szybko wysycha, więc warto co jakiś czas spryskać twarz mgiełką, hydrolatem. Ja stosowałam moją ulubioną wodę różaną. Po dodaniu kilku kropel olejku organowego, maska była tłustsza i lepiej się rozsmarowywała po skórze niczym farba olejna po białym płótnie. Wtedy też buzia nabierała blasku, była wyraźnie napięta i nawilżona. Zmieszany proszek z samą wodą był dość gęstą pastą, więc lepiej dodać trochę więcej wody, żeby się lała i płynnie rozprowadzała po twarzy. Efektu ujędrnienia nie zauważyłam, jak obiecuje producent. Dodatkowo maseczka wycisza, koi zaczerwienienia i drobne naczynka, bo w końcu glinka ta przeznaczona jest do cery wrażliwej, suchej, podrażnionej, naczynkowej. Najlepiej się sprawdza zimą, gdy na twarzy jest dużo podrażnień związanych z niską temperaturą. Podsumowując: różowa glinka to taki mały skarb, który sprawi, że Twoja skóra będzie matowa, wyciszona z zaczerwienień i podrażnień i po dodaniu olejku promienna jak gwiazda na czerwonym dywanie!
    Zalety:
    • poręczne opakowanie
    Wady:
    • szybko wysycha
    • najlepiej dodać olejku, żeby dobrze rozsmarowywała po skórze
    • bardzo wydajny produkt na nawet rok stosowania jedno 100g opakowanie
  • 31 stycznia 2022 o 17:05
    Bardzo wydajna
    Glinkę sprezentowała mi moja przyjaciółka - lubię kosmetyki od MDM. Opakowanie jest duże i starcza mi na kilka miesięcy. Plus za dobrą cenę i opakowanie - wygone w użytkowaniu. Po spłukaniu skóra jest miękka i "odprężona". Na mojej twarzy glinka dość szybko zasycha więc muszę użyć np hydrolatu aby potrzymać ją na twarzy troszę dłużej. Będę do niej wracać.
  • 9 lutego 2021 o 17:59
    Jest to złoto
    Kupiłam właściwie na próbę nie zdając sobie sprawy z tego jak funkcjonalny jest to kosmetyk. Po pierwsze opakowanie jest bardzo higieniczne, sama glinka stosowana jako maska dwa-trzy razy w tygodniu mimo małego opakowania wystarcza na naprawdę bardzo długo. Zazwyczaj sposób w jaki jej używam, to mieszanka właśnie glinki, wody i dowolnego olejku (który nieco spowalnia jej wysychanie). Stosowana na delikatnie zwilżoną twarz sprawia, że ta po zabiegu jest widocznie oczyszczona, nawilżona, odświeżona, gładka. Bardzo często pod maskę na buzię nakładam ulubione serum lub krem, tak aby zamknąć je pod maską, co sprawia, że wszystkie dobroczynne składniki wchłaniają się jeszcze lepiej. Trzeba jednak uważać, aby nie doprowadzić do wyschnięcia - wtedy trochę "zabiera wodę" i może wysuszać. Ciężka do zmywania, ale ej, to glinka, nie spodziewałabym się tutaj cudów po tego typu produkcie. Ten kosmetyk to właściwie banał - sama naturalna glinka, ale wydaje mi się, że na głowę bije różne dużo bardziej skomplikowane składnikowo kosmetyki w tej kategorii. Cena zachęca, skład również, a działanie jeszcze bardziej :)
    Zalety:
    • działanie
    • odświeża, koi, nawilża, oczywszcza
    r0lcia
    9 lutego 2021 o 12:34
    Świetnie nawilża
    Glinkę dostałam w prezencie, mam skórę mieszaną, więc osobiście wybrałabym zieloną. Jednak ku mojemu zaskoczeniu różowa ma bardzo dobry wpływ na moją cerę. Delikatnie oczyszcza pory i przede wszystkim dogłębnie nawilża skórę. Mieszam ją zazwyczaj z olejkami, aby wolniej wysychała. Za pierwszym razem nieco mnie podrażniła, bo za bardzo wyschła przy granicy twarzy, dlatego lepiej do tego nie dopuszczać.
    Zalety:
    • nawilżenie
    • oczyszczenie porów
    Wady:
    • po wyschnięciu może podrażnić skórę
  • 5 września 2019 o 9:06
    bardzo przyjemna
    Ten, kto zna Ministerstwo dobrego mydła wie, że to sa fajne i dobrze rzeczy, tworzone z miłością. Skusiłam się na glinkę mimo, że jej nie potrzebowałam, bo była w promocji z olejem z pestek śliwki. Glinka jest zapakowana w ładne opakowanie, z czytelną instrukcją. Jej działanie jest zbawienne, zarówno na skórę i na włosy. Do kąpieli nie próbowałam bo niestety nie mam wanny, ale spróbuję to ogarnąć. Można stworzyć mieszaninę z glinki, wody lub hydrolatu i kilku kropel oleju, położyć na twarz, a to co zostanie, na skórę głowy. I ta głowa nam za to podziękuje, zmniejszonym przetłuszczaniem i ładnym odbiciem od nasady. Twarz również, cera będzie delikatnie oczyszczona i uspokojona. Są dwie szkoły, jedna mówi by nie moczyć glinki, a druga, by nie doprowadzać do jej wyschnięcia i ja jestem zwolennikiem tej drugiej na twarz (czyli po nałożeniu pryskam tonikiem), a tej pierwszej na głowę. Nakładam i później zmywam szamponem. Bardzo dobre spa za niską cenę. Glinka to produkt obowiązkowy w każdej kosmetyczce.
    Zalety:
    • filozofia marki
    Wady:
    • cena, są tańsze glinki, a biorąc pod uwagę koszt dostawy to wychodzi sporo, bardziej opłacają się glinki z nacomi czy organique