Glinki i maseczki algowe

Fitokosmetik Czarna glinka kamczacka

• 2 sierpnia 2022 o 11:47
    Oczyszczająca maseczka
    Glinka kamczacka oddzialowywala na moją cerę w bardzo pozytywny sposób. Używałam jej zazwyczaj rozrobionej z wodą, jako gęstą błotną papkę nakladana na buzię na ok 10 minut. Po użyciu cera była wygładzona i oczyszczona a pory zwężone. Glinka ograniczyła wydzielanie sebum w obszarze T ale jednocześnie delikatnie przesuszyla suche partie buzi. Najlepiej więc obserwować cerę i nakładać glinkę na partie które potrzebują oczyszczenia, tak aby nie wysuszyć pozostałych. Jedynym jej minusem jest to że bardzo opornie sia ja zmywa, trzeba zużyć naprawdę dużo wody aby doczyscic skórę.
    Zalety:
    • Duża pojemność w niskiej cenie (ok 2 zł)
    • Bardzo wydajna
    • Właściwości oczyszczające
    • Przyjemny świeży zapach
    Wady:
    • Ciężko się ją zmywa
    • Bardzo brudzi ubrania
  • 16 lutego 2021 o 19:24
    Intensywna i skuteczna
    Może jednak podraznic używana w nadmiarze. Ja mam cerę mieszaną, ale regularnie traktowaną kwasami i retinolem, nie szarżuje więc z innymi kosmetykami, które dodatkowo intensywnie oczyszczają. To nie tłusta, gruba skóra, także i inne obyczaje ;] Mimo wszystko polubiłam ją, zapas różnych glinek zawsze mam w szufladzie, nic tak jak one nie domyka pielęgnacji opartej na wspomnianych kwasach. Kiedy cera po nich się łuszczy a pory zwężają dobrze usunąć maską z glinki schodzący naskórek i to co wypchane na zewnątrz, na pewno dużo mniej inwazyjny sposób niż dodatkowy peeling, a na pewno mechaniczne usuwanie zaskórników. Kiedy nie używamy kwasów, a zwyczajnie cerę chcemy oczyścić i domknąć pory sprawdza się też dość dobrze. Czarną glinkę używam raz w tygodniu, dzień, dwa po peelingu kwasowym, zależnie od stanu skóry. Żeby nie dopuścić do jej zaschnięcia mieszam ją z olejem do twarzy (np. konopnym) oraz hydrolatem różanym (próbowałam z oczarowym, ale to już zbyt intensywne działanie). W trakcie spryskuje ją też hydrolatem. Mi wystarczy około 15 minut,czasem tylko w strefie T. Rozrabia się ją jak każdą maskę, spłukuje trochę gorzej, teoretycznie najlepiej pod prysznicem, ale ja wolę spłukać ją kolistymi, delikatnymi ruchami nad umywalką. Robi bałagan, ale zmyta od razu nie zostawia zacieków. Cera po użyciu jest gładka, zmatowiona, oczyszczona, drobne zaskórniki usunięte. Sebum nie szaleje, pod warunkiem, że po użyciu nawilżymy cerę serum i kremem. Regularne stosowanie zapewnia regulacje w tworzeniu sebum i wyprysków, łagodzi te już powstałe. Bywa, że zbyt mocno mnie zapiecze, czasem zbyt mocno ściągnie, nie każdy dzień jest dobry na jej stosowanie. Mieszam ją często z innymi glinkami, jak różowa, czerwona czy biała, pozwala to uniknąć zbyt mocnego ściągnięcia a ma i dodatkowe korzyści. Zapakowana w 2 torebki foliowe, w kartonik, cena do wydajności śmiesznie niska. Dostępna głównie online. Jedno opakowanie wraz z partnerem zużywamy minimum miesiąc jak nie dwa.
  • 4 lipca 2020 o 14:23
    Bardzo fajna
    Używa od:próbka
    Ogólnie maska jest świetna, oczyszcza a skóra jest gładziutka, pory są zwężone. Zapach nie jest jakiś powalający, ale tu akurat nie ma to znaczenia. Bardzo fajna.
  • 19 maja 2020 o 19:45
    Moja ulubiona
    Uwielbiam tą glinkę do stosowania na twarz . Zwykle mieszam ją z miodem i olejkiem z drzewa herbacianego i nakładam na twarz . Czasem używam jej solo i muszę powiedzieć , że jest to moja ulubiona glinka z tej firmy . Pięknie wygładza skórę , oczyszcza i matowi . Skóra jest mięciutka i wygląda naprawdę bardzo dobrze. Glinka jest bardzo wydajna i tania , dlatego każdy może sobie na nią pozwolić . Polecam każdemu kto chce oczyścić swoją twarz bez uczucia ściągnięcia i dyskomfortu
    Zalety:
    • Działa zgodnie z obietnicą producenta
    • Jest wydajna i tania
    Wady:
    • Brak wad
  • 16 listopada 2019 o 20:49
    Bardzo lubię
    Uwielbiam wszelakie maseczki, zarówno te gotowe, które kupujemy w saszetkach jak i te, które wykonuję sama w domu i komponuję według własnego uznania pod względem składników. Glinki stosuję często, bardzo je lubię, ponieważ moja cera dobrze je toleruje i przynoszą mi one bardzo dobre efekty. Te od Fitokosmetik goszczą u mnie od kilku lat, próbuję często różnych wariantów, ale część zostaje ze mną na stałe. Jeśli potrzebujecie mocniejszego oczyszczenia i zmatowienia cery glinka kamczacka będzie idealnym wyborem. OPAKOWANIE Glinka zamknięta jest w kartoniku o szacie graficznej charakterystycznej dla marki. Mamy tutaj wizualizację aplikacji produktu oraz krajobraz Kamczatki. W środku znajdują się 2 foliowe saszetki z glinką. Przyznam, że nie lubię tego typu opakowań, więc przesypuję glinkę do słoiczka i wtedy korzystanie z niej jest dużo wygodniejsze. Z tyłu opakowania znajduje się naklejka z opisem po polsku, co ważne dla osób nieznających rosyjskiego. GLINKA Bardzo lubię czarne maski do twarzy, które bazują na glinkach i węglu aktywnym, więc nie mogłam przejść obojętnie obok czarnej glinki. Mam cerę mieszaną ze skłonnościami do niedoskonalości, więc gruntowne oczyszczenie to dla mnie podstawa. Glinka czarna to ciemnoszary, drobno zmielony proszek. Warto zaznaczyć, że jest to produkt w 100% naturalny, więc nie ma tu żadnej zbędnej chemii. Glinkę stosuję solo z wodą lub dodaję do niej inne składniki takie jak np. olejki czy hydrolaty. Glinkę przeważnie mieszam w specjalnie przygotowanym do tego plastikowym zestawie. Wsypuję, dodaję wody, nieco olejku i nakładam na twarz. Po wymieszaniu glinka zmienia kolor na czarny, w miarę wysychania odrobinkę jaśnieje, choć w międzyczasie spryskuję ją wodą lub tonikiem, aby nie zaschła. Czekam około 10-15 minut i zmywam. Jak to w przypadku glinek zmycie maseczki jest kłopotliwe, trzeba się nieco pomęczyć a niestety ten wariant glinki brudzi wszystko dookoła, więc po zabiegu muszę posprzątać jeszcze łazienkę (ale coś za coś). Przy zmywaniu z pomocą przychodzą jednak gąbeczka do twarzy lub silikonowa szczoteczka – z ich pomocą usunięcie glinki jest o wiele prostsze. Da efektów warto się jednak pomęczyć. Cera jest dobrze oczyszczona i zmatowiona, mat utrzymuje się dłuższy czas. Glinka dodatkowo bardzo dobrze oczyszcza pory, co przy regularnym stosowaniu przyczynia się do poprawy kondycji skóry i zmniejszenia ilości niedoskonałości. Z produktu jestem bardzo zadowolona, podoba mi się świetne działanie i naturalny skład, choć zmywanie to zupełnie inna bajka. PLUSY: + produkt w 100% naturalny + łatwość przygotowania + skóra oczyszczona,zmatowiona + wydajność + korzystna cena MINUSY opakowanie po zastosowaniu konieczne jest sprzątanie całej łazienki