Dorzuciłam ten żel (niestety razem z wersją różową, zobaczę, może będzie lepsza) do zamówienia na próbę, byłam ciekawa, bo słyszałam wiele dobrego, a mam cerę suchą i wrażliwą, więc akurat. Kupiłam go w małej pojemności 100 ml, która jest w zgrabnej tubce. Opakowanie fajne, bo wystarczająco miękkie, żeby wygodnie wyciskać produkt, jednocześnie na tyle twarde, żeby się w żaden sposób nie odkształcać i stabilnie stać. No i ładny, minimalistyczny i bardzo estetyczny design.
Co mi się nie podoba w tym żelu, to konsystencja. Jest taki trochę ,glutowaty” albo ,,galaretkowaty”, jak kto woli. O ile ma to niewielkie znaczenie samo w sobie, o tyle na twarzy to uczucie już mnie irytuje. Przy bezpośrednim nakładaniu z dłoni na twarz opornie się rozprowadza (oczywiście aplikuję na wilgotną skórę), właśnie tak glutowato i tworzy taką warstwę pomimo, że całkiem nieźle się pieni i jest nakładany w naprawdę niewielkiej ilości. Dziwne to jest. Niby okej, bo sprawia wrażenie delikatnego mycia, nie podrażnia, nie piecze nawet na podrażnionej skórze. Jednak trudno potem mi go zmyć, potrzebuję wielokrotnie pocierać skórę, żeby się spłukał. To już jest dla mnie bez sensu, a i moja skóra takiego pocierania nie lubi, szybko pojawiają się zaczerwienienia. No i po zmyciu z jego wydawać by się mogło łagodzących i nawilżających właściwości nic nie zostaje. Buzia jest owszem ładnie oczyszczona – używam go jako drugi krok w oczyszczaniu, po demakijażu – ale mocno sucha, szorstka, spięta i woła o nawilżenie, no i to jest dla mnie spore rozczarowanie.
Dodatkowo mimo, że nie nakładam go bezpośrednio na oczy, to przy jakimś niewielkim kontakcie już przy zmywaniu szczypie mnie w nie. A jest dedykowany również do okolic oczu… ☹
Z czasem udało mi się troszkę ułatwić jego używanie, przez wcześniejsze mocne rozcieranie w mokrych dłoniach i dopiero nakładanie na twarz. Jednak to nie zrobiło tak dużej różnicy, że zmieniłam zdanie na jego temat.
Wykorzystałam opakowanie, ale nie miałam przyjemności w używaniu i czekałam aż się skończy. Długofalowo nie zrobił krzywdy mojej skórze, ale też nie zrobił nic dobrego, natomiast wiązał się z dyskomfortem po zmyciu. Znam inne łagodne żele, które działają na mnie dużo lepiej i pozostawiają skórę komfortową, bez ściągnięcia.
Zalety:
- Skutecznie oczyszcza
- Nie podrażnia już podrażnionej skóry
Wady:
- Glutowata konsystencja, również na twarzy, co trudno się zmywa
- Szczypie w oczy
- Po zmyciu pozostawia skórę suchą i szorstką