Mydła, pasty i żele do mycia twarzy

Uriage D.S., Gel Nettoyant Żel myjący do skóry z łojotokowym zapaleniem

Uriage DS Żel myjący 150ml

Phonix
    16 lutego 2023 o 14:52
    Idealny przy ŁZS
    Używam tego żelu już od lat i moim zdaniem jest niezastąpiony. Mam cerę typowa ŁZS i do mycia twarzy sprawdza się idealnie. Pomaga złagodzić stan zapalny i jest bardzo wydajny. Do skóry głowy szczerze nie używałam więc nie wiem jak się sprawdza.
    Zalety:
    • Skuteczność
    Wady:
    • Moim zdaniem brak:)
    Drogeria Super-Pharm
  • 20 czerwca 2021 o 21:15
    Słaby
    Żel używałam najczęściej na skore glowy z myślą łagodzenia łuszczycy. Byłam już po leczeniu dermatologicznym i już miałam czysta wyleczona skore głowy i Myslalam ze zel przedłuży Dzialanie. Niestety znowu pojawił się problem i zaczęła mnie swędzieć głowa i pojawiły się łuski na skórze. Szkoda że to produkt nie dla mnie. Będę szukac dalej czegoś lepszego.
    Drogeria Super-Pharm
  • 13 lipca 2018 o 15:28
    Sprawdza się dobrze nawet na przesuszonej i podrażnionej skórze
    Ten kosmetyk cierpliwie czekał na test. Otrzymałam go w prezencie od wizaz.pl jeszcze w zeszłym roku, ale postanowiłam sobie, że będę otwierać nowe kosmetyki dopiero jak wykorzystam poprzednie. Muszę przyznać, że to proste (dla niektórych wręcz logiczne) rozwiązanie, ale kiedy ktoś aktywnie recenzuje i próbuje sporo nowości to czasem potrafi się to wymykać spod kontroli. Póki co twardo się tego trzymam i mamy to! Recenzja żelu poniżej :) Żel ma pojemność 150ml a jego cena waha się od 37 do 50zł. Dużo? Zależy jak na to patrzeć, bo jako produkt apteczny nie kosztuje 15zł jak w drogerii i to trzeba przyznać, ale biorąc pod uwagę jego działanie oraz wydajność uważam, że cena jest do przełknięcia. Nie spotkałam się chyba jeszcze z dermokosmetykiem, który kosztowałby poniżej 20zł, chyba tylko pianka z AA kosztuje w granicach 25zł, ale marki Uriage, Avene czy La Roche Posay swoje kosztują i z tym niestety musimy się pogodzić. Żel ma dość rzadką konsystencję, ale pieni się na tyle dobrze, że nie potrzeba dużej ilości na jednorazowe użycie. Ma ciekawy kolor, zupełnie inny niż wszystkie, bo to taka półprzezroczysta oliwka, która przy zmywaniu robi się lekko żółtawa, ale nie barwi skóry - o to nie trzeba się martwić. Zapach - trochę apteczny, w moim odczuciu zalatuje trochę domestosem:D i już miałam kiedyś produkt o podobnym zapachu. Nie jest najładniejszy na początek, ale w miarę używania na tyle się do niego przyzwyczaiłam, że w chwili obecnej w ogóle mi nie przeszkadza. Na pewno będzie miał zwolenników i przeciwników - ja w tym temacie pozostanę neutralna, bo najbardziej interesuje mnie działanie. Producent opisuje, że kosmetyk jest bezzapachowy i z tym się nie zgadzam, bo zapach jest wyczuwalny. Jak działa? U mnie dobrze, nawet bardzo dobrze. Co prawda mam inny typ cery niż dedykowano ten kosmetyk, ale stwierdziłam, że jeśli kosmetyk polecany jest do cery wrażliwej to krzywdy zrobić mi nie może. Postanowiłam go spróbować i tak już został :) Ja posiadam cerę mieszaną, która w ostatnim czasie jest bardziej normalna i ma tendencje do przesuszeń a strefa T praktycznie wcale mi się nie przetłuszcza. Można więc powiedzieć, że żel nadaje się do różnych typów cery, nawet tej suchej, bo po użyciu nie odczuwam też tego nieprzyjemnego uczucia ściągnięcia na policzkach. Jego działanie mogłam przetestować także w sytuacji uczulenia, więc dość ekstremalnej. Miałam dość mocną wysypkę na całym ciele, na szczęście centralną część twarzy to ominęło, ale na żuchwie i szyi były widoczne wyraźne krostki. Żel oczyszczał skórę bardzo delikatnie, bez uczucia pieczenia czy jakiegokolwiek dyskomfortu. Niektórzy sądzą, że w przypadku uczulenia najlepiej nie stosować żadnych oczyszczających kosmetyków lub ograniczyć się tylko do toników.. Hmm kto co woli - ja nie wyobrażam sobie nie umyć twarzy wodą z delikatnym żelem i po prostu czułam potrzebę pozbycia się z cery kurzu i miejskich zanieczyszczeń (sam tonik to dla mnie za mało). Zrezygnowałam jednak na ten czas z innych preparatów typu serum, które mogłyby podrażnić skórę i stosowałam oczyszczający żel, wodę termalną z Uriage (która nie pierwszy i nie ostatni raz ratuje mi skórę) oraz 2 kremy: pod oczy i delikatnie nawilżający. To połączenie było najbardziej łagodne i bezpieczne a skóra szybko wróciła do zdrowego stanu. Jeśli chodzi o stosowanie żelu poza uczuleniami (na zdrową skórę) to w dalszym ciągu sprawdza się dobrze. Pory są dokładnie oczyszczone, skóra chętnie przyjmuje składniki nawilżające a podkład, który aplikuję na twarz wygląda ładnie i trzyma się długo. Jak wspomniałam wcześniej, moja cera praktycznie wcale się nie przetłuszcza (lub robi to w stopniu niewielkim i zauważam to dopiero pod koniec dnia), więc o hamowaniu wydzielania sebum się nie wypowiem. Mogę tylko podejrzewać, że żel dedykowany do cer łojotokowych będzie zwężał gruczoły łojowe, co w konsekwencji sprawi, że sebum będzie wydzielało się mniej. Opakowanie jest wygodne, tubka jest miękka a zawartość spływa na dno, więc mam pewność, że kosmetyk wykorzystam w całości. Wydajność jest w porządku, bo jedno opakowanie wystarcza mi na jakieś 2,5 miesiąca, może nawet 3, bo jak wspomniałam - niewiele go potrzeba do jednorazowego użycia. Jedyne do czego mogę się przyczepić to fakt, że dość odczuwalnie szczypie w oczy, trzeba je mocno zaciskać, aby nic tam się nie dostało. W każdym razie polecam, u mnie się sprawdził i w przyszłości chętnie do niego wrócę :)
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza cerę, pory są głęboko dopieszczone :)
    • jest delikatny dla skóry, nawet tej podrażnionej
    • nie powoduje wysuszenia i uczucia ściągnięcia
    • dobrze się pieni
    • jest wydajny
    • cena nie jest najniższa, ale do przeżycia
    • zapach nie będzie odpowiadał każdemu
    Wady:
    • dosyć odczuwalnie szczypie w oczy
  • 29 stycznia 2015 o 10:33
    jestem na nie
    Mam skórę bardzo wrażliwą, do tego tłustą i ciężką w pielęgnacji. Niestety ten żel nie pomógł w ogóle.Na pewno jest niesamowicie wydajny-wystarczy jedna kropla na umycie całej twarzy, bo dobrze się pieni i usuwa zanieczyszczenia. Niestety moją twarz wysusza i podrażnia i na dłuższą metę nie robi z nią nic dobrego. Żele o połowę tańsze sprawdzają się lepiej. Kolejny raz zawiodłam się na wizażowym hicie. Używam tego produktu od: miesiąc Ilość zużytych opakowań: jedno
  • 8 lipca 2014 o 15:06
    3/3
    W mojej skali ocen kosmetyków daję mu maksymalną ocenę 3 :-) Moja skala to: kiepski; może być; super. Żel jest bardzo delikatny a jednocześnie świetnie oczyszcza twarz, zmywa nawet makijaż. Mam cerę tłustą, bez trądziku, jednak wrażliwą i dlatego szukam wyjątkowo delikatnych produktów do mycia. Ten jest idealny, jednak dla sprawiedliwości dodam, że tak samo idealny jest żel z Biodermy Sensibio DS :-) Oba są delikatne, oba dokładnie myją, nie podrażniają i .....nie pachnę. Zapach w kosmetykach szybko mi się nudzi albo nawet irytuje, więc staram się wybierać kosmetyki nieperfumowane. Dodam, że kosmetyk jest bardzo wydajny. Używam tego produktu od: 4 miesiace Ilość zużytych opakowań: jedno