Kremy i maski do rąk

La Roche-Posay Lipikar, Xerand Regenerujący krem do rąk

La Roche-Posay Lipikar Xerand
La Roche-Posay Lipikar Xerand Krem do rąk 50 ml

• 18 lutego 2025 o 22:31
    Bez szału jak za tę cenę
    Niestety, krem okazał się rozczarowujący. Jest zdecydowanie mniej okluzyjny i otulający niż Cicaplast Mains, przez co nie daje takiego uczucia ochrony i regeneracji. Zarówno u mnie, jak i u męża z AZS, nie zrobił kompletnie nic – nie nawilżył, nie złagodził przesuszenia, nie poprawił kondycji skóry. Moim zdaniem nie warto inwestować w ten produkt – równie dobrze można kupić zwykły tani krem nawilżający z marketu, który da podobny efekt (a właściwie jego brak).
    Zalety:
    • Łatwa dostępność (w większości aptek)
    Wady:
    • Słabe działanie nawilżające i regenerujące
    • Brak efektu ochrony i okluzji
    • Nie sprawdza się przy skórze atopowej
    • Stosunek jakości do ceny wypada słabo
    Szpaksa
    2 czerwca 2022 o 14:56
    ok, nic specjalnego
    Krem działa poprawnie, rzeczywiście wpływa pozytywnie na stan dłoni, do tego szybko się wchłania. Jest bezzapachowy za co duży plus. Nie powinien podrażnić nawet bardzo popękanych dłoni. Niestety jest drogi i niewydajny. Tak samo dobre kremy, można kupić 3 razy taniej. Będę wspominać go neutralnie, raczej do niego nie wrócę.
  • 11 marca 2022 o 18:42
    Kuracja dla ekstremalnie suchych dłoni
    Walka z przesuszonymi dłoń to syzyfowa praca w okresie pandemii, kiedy co rusz korzystamy ze środków dezynfekujących. Jeśli do przesuszenia spowodowanego spirytusem zawartym w środkach dezynfekujących dochodzi jeszcze wiatr i chłód, a my akurat nie mamy rękawiczek, nie należy się dziwić, że skóra dłoni może znacznie ucierpieć. Tak się stało właśnie z moimi dłońmi, po raz kolejny są w opłakanym stanie- szorstkie, przesuszone, miejscami wręcz czerwone. Będąc na zakupach a aptece trafiłam na krem Xerand z serii Lipikar od La Roche Posay. Ponieważ korzystałam już od jakiegoś czasu z balsamu do ciała z serii Lipikar i pokochałam go, bo ekstremalnie nawilżał, postanowiłam także zastosować kosmetyk z tej serii na moje dłonie. Krem ma delikatną konsystencję, nie jest ani tłusty, ani gęsty, ale również nie jest wodnisty i nie spływa z dłoni. Łatwo się rozsmarowuje i wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na dłoniach. Kosmetyk jest biały, bezwonny. Bezpośrednio po zastosowaniu daje ulgę piekącej i napiętej skórze dłoni. Jednak na efekt nawilżenia trzeba dłużej poczekać. Przy ekstremalnym przesuszeniu korzystałam z kremu kilka razy dziennie przez tydzień lub dwa, aby ostatecznie wyeliminować zaczerwienienie i przesuszenie. Ale po tym czasie faktycznie dłonie są wyleczone. Bardzo gorąco polecam krem Lipikar Xerand, gdyż spisuje się świetnie i radzi sobie nawet z ekstremalnym przesuszeniem dłoni. Stosunek jakości do ceny zdecydowanie oceniam na plus (nie należy do najtańszych, ale biorąc pod uwagę jego działanie, są o wiele droższe kremy, które sobie nie radzą z przesuszoną skórą tak jak on). Dobry, bardzo skuteczny krem.
  • 23 lutego 2022 o 23:01
    Ratunek dla mocno przesuszonej i spierzchnięte skóry
    Po Lipikar Xerand sięgnęłam, kiedy miałam dość poważny problem ze skórą dłoni. Złożyło się na to akurat kilka rzeczy - zima, sezon grzewczy, zmiana temperatur, a w dodatku kuracja Izotekiem. To, że miałam przesuszoną skórę to mało powiedziane, była ona spierzchnięta jak skorupa, popękana, a po kontakcie z wodą czy detergentami paląca jak ogień. Myślałam, że leczenie skończy się na sterydach. Zrezygnowałam na tamten czas ze wszystkich zwyczajnych kremów do rąk i sięgnęłam po emolienty i dermokosmetyki. Na noc stosowałam maść witaminową, ale potrzebowałam jeszcze czegoś na dzień, kremu, który dobrze nawilży i zregeneruje, ale jednocześnie dobrze się wchłonie i nie będzie przeszkadzał w codziennej pracy. Lipikar Xerand był strzałem w dziesiątkę! Już po kilku aplikacjach moja skóra była wdzięczna za jego działanie - widocznie gładsza, miększa i w końcu bez uczucia pieczenia. W tempie ekspresowym jej stan się poprawił, była widocznie zregenerowana. Ten krem zadziałał na nią jak opatrunek kojący. Nakładałam go co kilka godzin, drugiego dnia stosowania skóra była już zupełnie inna i zdrowsza. Dodatkowo krem bardzo dobrze się wchłania, pozostawia delikatną okluzję, ale nie jest to tłusta powłoka. Tak naprawdę to pierwszy krem do rąk, który z przyjemnością stosowałam w ciągu dnia, ponieważ większość dotychczas stosowanych przeszkadzała mi podczas codziennych obowiązków wlasnie wyczuwalną lepkością. Krem znajduje się w tubce, pojemność jest mała, ale mimo to, jest wydajny. Dobrze się rozprowadza, szybko wchłania, jest bezzapachowy. Może nie należy do najtańszych, ale zdecydowanie jest wart swojej ceny. Na pewno będę do niego wracać.
    Zalety:
    • bardzo dobre nawilżenie i regeneracja uszkodzonego naskórka
    • szybko się wchłania
    • nie pozostawia tłustej warstwy i uczucia lepkości
    • delikatny/ hypoalergiczny
    • małe, poręczne opakowanie
    • wydajny
    • przyjemna konsystencja
    aniyam
    25 maja 2021 o 11:35
    regeneruje i nawilża
    Moje kolejne odkrycie w czasie pandemii. Bardzo dobry dla przesuszonych dłoni, komfort używania, zaskakujące efekty - to tak w skrócie. Wiadomo czas pandemii, kilkanaście razy dziennie myte dłonie, do tego produkty antybakteryjne i dezynfekujące ... skóra dłoni bardzo przesuszona, szorstka, momentami pękająca. Szukałam czegoś kojącego, regenerującego, odżywczego i ochronnego. Ten krem kupiłam przypadkowo na promocji w Superpharmie. Kosmetyk jest w plastikowej tubce, design apteczny typowy dla produktów marki LRP, bardzo miły dla oka. Konsystencja jest niestety bardzo rzadka, lejąca, czasami przelatuje przez palce. Mimo tego, krem łatwo się rozsmarowuje i szybko się wchłania, ale zostawia też na chwilę ochronną warstwę, nie jest ona klejąca ale lekko tłusta. Ma bardzo delikatny, lekko kwiatowy zapach, który raczej nie będzie przeszkadzał, nie są to też jakieś mocne zapachy, które długo ostają na dłoniach. W przypadku dłuższego i regularnego używania skóra dłoni jest dobrze nawilżona i odżywiona, krem regeneruje i koi. Skóra staje się optycznie młodsza, taka miękka i aksamitna. Bardzo dobrze dba o skórki przy paznokciach. Znika szorstkość i suchość skóry, przestaje ona pękać, nie tworzą się już od przesuszenia rany. W dodatku po jakimś czasie dłonie wyglądają zdecydowanie młodziej. Minusem, oprócz tak rzadkiej konsystencji ( niektórzy to lubią, ja wolę bardziej gęste kremy ) jest też jego cena i wydajność. Krem mimo, że ma 50 ml starcza na krótko przy kilkukrotnym nakładaniu w ciągu dnia, przez konsystencję zużywa się go znacznie więcej.
    Drogeria Super-Pharm