Toniki i hydrolaty

Natura Care Hydrolat z płatków róż

• 14 kwietnia 2023 o 19:54
    To nie jest hydrolat, ale ma swoje zastosowania
    Co prawda kupując go, spodziewałam się że nie będzie to taki typowy hydrolat, którego normalnie używam zamiast toniku, ale nawet po wieczornym oczyszczaniu twarzy i spryskaniu jej tym produktem, została na skórze lepka warstewka (winię za to glicerynę, która jest na drugim miejscu w składzie, i rzeczywiście musi jej być dużo), która wyczuwalna była nawet na następny dzień . Może i zignorowałabym ten dyskomfort, gdyby działanie było dobre, ale nie zauważyłam specjalnej poprawy stanu skóry. Tak więc jako tonik ten hydrolat się kompletnie nie nadaje. Sprawdza się natomiast jako baza do maseczki glinkowej, którą sama robię. Maska wtedy niecałkowicie zasycha na twarzy, przez co nie wysusza skóry. Widać też wtedy działanie tego hydrolatu, bo twarz jest rzeczywiście taka uspokojona, bardziej nawilżona, zaczerwienienia i podrażnienia są zmniejszone. W tej roli ten hydrolat sprawdza się bardzo dobrze, natomiast nie znalazłam dla niego innego zastosowania.
    Zalety:
    • Skład - woda różana, gliceryna, glukonolakton, łagodny konserwant i glukonian wapnia - to nie ma się do czego przyczepić
    • Cena - zwłaszcza że pojemność jak na produkt tego typu jest duża - bo 150 ml
    • Działanie w domowej roboty maseczce glinkowej
    Wady:
    • Nie nadaje się właściwie do niczego innego, a już na pewno nie jako hydrolat
    • Atomizer - który wypuszcza dość duży strumień i szybko się psuje
  • 24 sierpnia 2021 o 1:13
    Paskudztwo dla tlustej cery
    Psedo hydrolat kupilam niestety w pośpiechu zapominając, ze czytalam o nim kiepskie opinnie. Pamięć powróciła po pierwszej aplikacji kosmetyku, gdy slodkawy tlusty plyn oblepil mi twarz. Hydrolatow uzywam od dawna i nie umiem bez nich żyć, ale to coś nie nadaje się kompletnie do mojej cery. Po 30 min. lepienia klejenia i doslownie duszenia sie postanowilam to zmyc i bylam w niezlym szoku, bo 30 min starczylo żebym dostała wysyp zaskorniakow na twarzy. Nie tkne juz wiecej nawet za darmo i zastanawiam się jak to badziewie zuzyc, bo do ciala tez za bardzo sie kleji. Niezly bubel w ladnej butelce. Atomizer na dodatek psika jak fontanna. Nie polecam, a wrecz zabraniam to kupowac, zwlaszcza przy tlustej cerze, po co sie oszpecac. Powinni to cos wycofac albo zmienic nazwe na psedo woda rożana z dużą zawartoscia smalcu;)
    Zalety:
    • Absolutny brak zalet
    Wady:
    • Najwieksza wada to brak zalet;)
  • 23 lutego 2021 o 20:52
    okropieństwo
    Przede wszystkim nie jest to hydrolat. Prędzej coś w rodzaju toniku? Zostawia po sobie tłustą warstwę, skóra po jego użyciu okropnie piecze. Sam produkt zapycha, a atomizer jest tragiczny. Nie polecam.
    Zalety:
    Wady:
    • skład
    • działanie
  • 28 stycznia 2021 o 11:06
    Zawód prawie po całości.
    Nie polubiłam tego czegoś. Dostałam sporą odlewkę (a nawet zbyt sporą) od koleżanki i początkowo się ucieszyłam - z hydrolatami mi jakoś wybitnie nie po drodze, ciągle mam w planach jakiś kupić i na planach się kończy. Przede wszystkim potwierdzam poprzednie opinie - to nie jest wodny kosmetyk, dla mnie to po prostu olejek. Pewnie to przez wysoką zawartość gliceryny. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiej konsystencji, ale skoro już go mam, to wypróbuję. Do twarzy mi się nie sprawdził - mam tłustą cerę z tendencją do niedoskonałości, więc obawiałam się takiego dużego stężenia gliceryny. Mam w swoich zbiorach olejek jojoba, ale nawet on nie daje mi uczucia takiej tłustości i wrażenia "duszenia się" cery, jak ten hydrolat. U mnie w ogóle się nie wchłaniał, nawet odrobinkę, nie ma więc mowy, żeby stosować go na dzień. Najdłużej wytrzymałam w nim pół godziny, zawsze ostatecznie go zmywałam, bo moja irytacja sięgała kosmetycznego zenitu. Jako olejek do rąk zamiast kremu - no tu już popisał się ciut lepiej, z tym że nadal nie był do użytku w ciągu dnia. Niwelował uczucie suchości, całkiem mi się to podobało, ale zostawiał na skórze okropnie tępą warstwę, nie wiem nawet do czego to porównać. Może jakby naolejować skórę i solidnie posypać się talkiem? Coś w ten deseń. Lepiej użyć na noc pod rękawiczki, a i tak cały efekt mijał przy najbliższym myciu rąk. Najlepiej sprawdzał mi się mniej więcej raz na tydzień do rozrabiania maseczki z glinki i w ten sposób go wykończyłam. Glinka pozostawała dłużej mokra, nie musiałam aż tak często zwilżać jej wodą. Zapach tego hydrolatu nie był mocny, jakieś tam róże było czuć, choć fanką różanych aromatów nie jestem. Przez to, że tak rzadko go stosowałam na twarz nie zauważyłam żadnych podrażnień ani niedoskonałości. Nie wiem jak go ocenić. Gdyby producent uprzedził, że płyn to a'la olej to nie byłabym taka krytyczna, ale czuję się oszukana. Mimo wszystko krzywdy mi nie zrobił, a że stosowanie go w celu innym niż zrobienie maseczki było męczące i irytujące to już inna bajka. Moja ocena to 1,5. Nie jest nawet średniakiem.
  • 30 listopada 2020 o 12:58
    Pół na pół
    Używałam już kilku różnych hydrolatów, ale ten z Natury był moim pierwszym różanym. Niska cena i zapewnienia o dobrym składzie skutecznie mnie zachęciły. Hydrolatu użyłam do różnych celów, aby go jak najlepiej przetestować - do twarzy, ciała oraz włosów. Najlepiej sprawdził on się przy olejowaniu włosów jako podkład. Przy stosowaniu na twarz i ciało owszem, stonizował skórę, ale pozostawił nieprzyjemny, lekko tłusty film. Może to być efekt obecności gliceryny w składzie. Podsumowując, nie kupię go ponownie. Wolę kupić coś droższego, ale w szklanym opakowaniu i o lepszej jakości.
    Zalety:
    • sprawdza się jako podkład do olejowania włosów
    Wady:
    • pozostawia tłusty film
    • gliceryna w składzie