Moimi ulubionymi wkładkami higienicznymi są Bella ultra cienkie 100 % bawełny (w żółto-granatowym opakowaniu z nadrukowanym kwiatem bawełny). Ale ponieważ ich cena w ciągu kilku ostatnich lat abstrakcyjnie wystrzeliła do góry, od dłuższego czasu szukałam dla nich tańszej alternatywy. I chyba znalazłam - we wkładkach Auchan :)
Dodam, że oceniam wersję "Ultra Thin Comfort" wkładek Auchan, czyli najbardziej podstawową z ultracienkich. Sprawdziłam na opakowaniu, że wersja "Normal" nie jest już produkowana. Chyba zastąpiła ją wersja "Comfort", którą oceniam.
WYGLĄD, ZAPACH
Wkładki są ładne: białe, na brzegach mają wyżłobienia w kwiatki. Papierek, który odkleja się przed założeniem wkładki, ma nadruk w różowe kwiatki :) Ogólnie wyglądają schludnie i dziewczęco. Są bezzapachowe.
ROZMIAR, GRUBOŚĆ, TRZYMANIE SIĘ BIELIZNY
Kupiłam je w standardowej wersji "Ultra Comfort" (były jeszcze opcje w innych kształtach, długościach i szerokościach). Ich rozmiar jest idealny. Doskonale przylegają do bielizny i ciała. Nie są za długie, za krótkie, za szerokie, za wąskie.
Są tak samo cieniutkie jak wkładki Bella ultra, nie czuć ich po założeniu.
Ekstremalnie mocno trzymają się bielizny. Mogę w nich biegać i jeździć na rowerze, nawet w upale, i nie ma mowy, żeby odkleił się chociaż rąbek. Nie przemieszczą się, dopóki ich nie odkleisz.
SKŁAD
Jedyny minus tych wkładek jest taki, że są celulozowe, a nie bawełniane. Przez to są w odczuciu sztucznawe. Jednak podczas ich używania nie powstają przykre zapachy ani podrażnienia, wkładki dobrze wchłaniają wilgoć, jest komfort. Dlatego, mimo że z zasady kupuję tylko artykuły higieniczne wykonane w 100% z bawełny, to muszę przyznać, że te wkładki są chlubnym wyjątkiem. Noszę je chętnie, nie denerwują mnie.
ZASTOSOWANIA
Można ich używać na co dzień. Ale ja zakładam je w ostatnie dni miesiączki - kiedy podpaski zaczynają mnie irytować i przestają być potrzebne, a noszenie samej bielizny jest nadal ryzykowne.
CENA, OPAKOWANIE
Kosztują ok. 1,99 zł za opakowanie (podczas gdy wkładki z Belli są ponad 3 razy droższe...). Przy tak niskiej cenie nie przeszkadza mi ich skromne opakowanie. A wręcz różowy kartonik ma swój urok. Poza tym jest solidny i wygodnie się go otwiera.
PODSUMOWANIE
Polecam. Nie są bawełniane, ale są prześliczne, mocno trzymają się bielizny, mają idealny rozmiar i są niewyczuwalne podczas noszenia - a kosztują jedyne 1,99 zł! :O
Zalety:
- dobrze wchłaniają wilgoć
- nie powodują powstawania przykrych zapachów ani podrażnień
- sprawdzają się na co dzień i w ostatnie dni miesiączki
- mają idealny rozmiar (moja wersja "Ultra Thin Comfort" jest najbardziej klasyczna spośród ultracienkich wkładek Auchan, ale było jeszcze wiele innych kształtów i rozmiarów)
- są niewyczuwalne podczas noszenia
- ślicznie wyglądają (są białe, w wytłoczeniami w kwiatki, a papierek, który zabezpiecza klej, ma nadruk w różowe kwiatki^^)
- bezzapachowe
- zapakowane w skromny, wygodny kartonik
- ekstremalnie tanie
Wady:
- są wykonane z celulozy, a nie z bawełny, przez co wydają się odrobinę "sztuczne" w dotyku, ale mimo to sprawują się bardzo dobrze