Balsamy do ciała

Venus Nature, Twoja Receptura, Ekstrakt z jagody Acai

• 2 stycznia 2021 o 17:56
    Oj, nie
    Na początek informacja, że na kartoniku jest w tej chwili informacja, że kupujemy "Ekstrakt wodno-glicerynowy z jagody acai". A dalej to już podobnie jak u recenzentki poniżej - stanęłam przed półką dumając co by tu kupić, bo jakieś serum do twarzy by się przydało, czy coś... No i kupiłam to "coś", bo była promocja;), zaaplikowałam o poranku na twarz i dekolt nie żałując sobie, i po chwili mogłam robić za lep na muchy. Dobrze, że to grudzień był. Zmyłam to godzinę później, bo myślałam że oszaleję. Z tak lepką substancją chyba nie miałam jeszcze do czynienia. Nawet 2 krople dodane do kremu, który był zbyt delikatny, jak na moje potrzeby, sprawiły, że i on zaczął się kleić. Nie wiem, co z tym robić. Nie mam chęci bawić się w małego chemika i mieszać tego preparatu z czymkolwiek. Może dodam to do jakiegoś peelingu, innego zastosowania nie widzę.
    Wady:
    • okropna lepkość
    • nie podano ile jagody acai jest w roztworze
  • 8 września 2020 o 12:45
    Dla mnie zupełnie nieprzydatny - taka bardziej fancy gliceryna
    Oj, to był jeden z moich najbardziej nieprzemyślanych zakupów. Stałam w Rossmannie przed półką dedykowaną kosmetykom naturalnym i myślałam, co by tu sobie nowego kupić, czego jeszcze nie miałam okazji testować (a wszyscy wiemy, że takie myśli są bardzo złym doradcą :)). Szukałam czegoś do twarzy (w zamiarze mieszania z olejami, które kładę na noc na cerę), wpadł mi w oko aloes, ale stwierdziłam - eee, nuda, ile razy w życiu już miałam ekstrakt z aloesu. To kupiłam egzotycznie brzmiący wyciąg z jagód Acai, kompletnie nie zastanawiając się, czy smarowanie twarzy gliceryną ma większy sens. :) Otóż nie ma. Gliceryna jest tłusta, klei się, pozostawia nieprzyjemny tłusty film na twarzy i w żaden sposób nie "boostuje" pozytywnych efektów olejowania buzi. Nałożyłam ten wymysł kilka razy na twarz, ale szybko stwierdziłam, że nie będę się dłużej z tym męczyć i pokornie kupiłam zwyczajny, nudny żel hialuronowy. Buteleczkę glicerynowo-acaiową postanowiłam przeznaczyć do nakładania na włosy jako pierwsze O, ale tutaj szczerze mówiąc też nie widziałam specjalnych efektów. W sumie trudno się dziwić - gliceryna nawilża, ale przede wszystkim potrafi spuszyć włosy, więc ten wyciąg sprawdziłby się przede wszystkim jako dodatek do oleju lub emolientowej maski, jako ekstra humektant. Niestety z ręką na sercu powiem, że trochę nie mam w ostatnich miesiącach cierpliwości do ukręcania kosmetyków z różnych półproduktów albo mieszania gotowców, więc niespecjalnie chciało mi się to robić także w przypadku Venus. Nie zrozumcie mnie źle - gliceryna sama w sobie nie jest szkodliwa czy niepotrzebna, chętnie witam ją w składzie kremów czy żeli pod prysznic, ale stosowana samodzielnie (a tutaj tak praktycznie jest - niby mamy jakiś wyciąg z jagód Acai, ale ile go tam tak naprawdę jest, to pewnie nawet i producent nam nie powie) raczej nie wywoła szału. Na plus krótki, przejrzysty skład, bez szkodliwych zbędności. Buteleczka jak przystało na kosmetyki aspirujące do naturalnych - szklana i przyciemniana. Dodatkowo opakowana w kartonik (a więc eko!). Ekstrakt kosztował mnie jakieś 8 zł, więc sprawa groszowa, ale szczerze mówiąc nie przydał mi się praktycznie do niczego. Wyznam wam, że przy niedawnej przeprowadzce wylała mi się w kosmetyczce jakaś 1/3 zawartości i powitałam ten fakt z irytacją (no bo otłuszczona gliceryną kosmetyczka), ale jednocześnie z jakąś taką ulgą, że coraz bliżej do denkowania tego nieprzydatnego produktu. Jak ktoś szuka gliceryny trochę ładniejszej niż ta pakowana w apteczne butelki, to polecam. :)
    Zalety:
    • krótki, nieszkodliwy skład
    • eko opakowanie
    • niska cena
    Wady:
    • według mnie nie nadaje się do twarzy ani do włosów solo - trzeba stosować z innymi produktami
    • nie wiadomo ile w produkcie jest ekstraktu z Acai
  • 14 sierpnia 2020 o 14:40
    Cóż za nawilżenie
    Mam skórę suchą, wrażliwą i naczynkową. Nakładałam ten ekstrakt na twarz na noc. Wlewałam na palce jedną kroplę i wklepywałam to w całą twarz, oraz dodatkowo jakieś dwie krople na szyję. Rano budziłam się ze skórą świetnie nawilżoną, wygładzoną i rozjaśnioną. Moje czerwone policzki oraz niewielkie przebarwienia były rozjaśnione, zniwelowane, a cała skóra pięknie ujednolicona. Jednak z tym preparatem nie należy przesadzać. Gdy nakładałam na twarz więcej niż jedną kroplę, pojawiały mi się niedoskonałości. Zalety: *nawilżenie, wygładzenie i ujednolicenie skóry *opakowanie - mała, szklana i bardzo poręczna buteleczka, z plastikową zatyczką w środku, dzięki czemu można odmierzyć odpowiednią ilość *wydajność - jest bardzo wydajny. Używałam go kilka miesięcy, aż w końcu się przeterminowałam i musiałam wyrzucić. Przez 3 miesiące zużyłam może 1/5 opakowania. *cena - kosztuje 11 zł w cenie regularnej, a w promocji 8 zł. Za taką cenę polecam spróbować. Bardzo polecam ten ekstrakt osobom o cerze suchej i naczynkowej. Z pewnością jeszcze do niego wrócę.
    missimo
    25 marca 2020 o 11:24
    Tylko na włosy
    Początkowo używałam tego wyciągu na twarz. Jezu, nie. Ekstrakt jest na glicerynie, co chyba wszystko tłumaczy. Oblepia, obtłuszcza cerę, mam wrażenie, że wysypuje mnie potem przez to, a w kondycji skóry nic nie zmienia. Zaczęłam go z braku laku używać do olejowania włosów na podkład z aloesu i tu się sprawdził. Naprawdę ładnie kondycjonuje włosy, dodaje blasku, nawilża, nie obciąża. Wręcz je uzdrawia. Mimo wszystko produktu nie kupię, bo za tą cenę można dostać lepsze oleje w większej pojemności.
    Zalety:
    • sprawdza się do olejowania wlosów
    • nadaje włosom blask, zdrowy wygląd, kondycjonuje je
    Wady:
    • tragiczny do twarzy
    • bazuje na glicerynie
    • oblepia twarz, wysypuje mnie po nim
    kamoni7
    12 stycznia 2020 o 19:33
    Dobry dla suchej i naczynkowej cery
    Ekstrakt otrzymujemy w beżowym kartoniku, na którym zawarto wszelkie informacje na temat produktu t.j. skład, działanie, możliwości wykorzystania do włosów czy też wzbogacania ulubionego kremu bądź balsamu. Natomiast sam produkt znajduje się w buteleczce z ciemnego szkła. Butelka zakręcana jest plastikową zakrętką i wyposażona jest w kroplomierz, który dozuje odpowiednią ilość produktu. Ekstrakt nie posiada zapachu i jest przezroczysty, o lekkim żółtym zabarwieniu. Wygląd tego ekstraktu sprawił, że zaczęłam się zastanawiać ile w nim jest tak naprawdę ekstraktu z jagody acai. Czy aby klient nie jest robiony w przysłowiowe bambuko i może kupuje głównie wodę z gliceryną. Myślę, że na opakowaniu przydałaby się konkretna informacja na temat ilości ekstraktu w produkcie. Ekstrakt jest lejący, wodno - tłusty. Jest wydajny. Wystarczą dwie, trzy krople, aby pokryć nim twarz. Wchłania się powoli i pozostawia tłustą powłokę. Po zastosowaniu skóra nie jest lepka, tylko błyszcząca, dlatego stosuję go tylko na noc. Ekstrakt nie szkodzi mojej cerze. Nie wywołuje niedoskonałości. Nie zapycha. Nie podrażnia. Natłuszcza, trochę nawilża i zmiękcza skórę. Koi moją cerę naczynkową. Sprawia, że skóra jest zrelaksowana i promienna. Zalety: + wygodne opakowanie z kroplomierzem, +krótki skład (gliceryna, woda ekstrakt, konserwant), +natłuszcza, +nawilża, +koi, +nie zapycha, +nie podrażnia, +dostępność (Rossmann), +wydajność, +cena. Wady: -nie wiadomo ile zawiera ekstraktu z jagody acai.