Mieszkam daleko od Lidla, więc bywam tam nie częściej niż kilka razy w roku. Podczas ostatniej wizyty wpadła mi w oko sól "Figa i irys". Miała prześliczny zapach, moim zdaniem najładniejszy z całej kolekcji soli do kąpieli Cien. Do tego skusiły mnie wielkie kryształki soli ułożone w butelce w dwóch warstwach: ciemniejsza na dole, jaśniejsza na górze. I oczywiście zachwyciłam się niską ceną. Moje ukochane sole do kąpieli z firmy Online podrożały niedawno do 12 zł, więc kiedy zobaczyłam sole Cien za 5,99 zł, miałam ochotę kupić kilka sztuk naraz ;) Na szczęście ograniczyłam się tylko do jednego opakowania. Bo niestety ta sól mnie rozczarowała.
WADY
Moim zdaniem ta sól jest słaba z kilku powodów.
Przede wszystkim nie barwi wody na ładny kolor, a tego oczekiwałam chyba najbardziej. Jest jakoś szaro, buro, smutno-ponuro. Równie dobrze mogłabym wlać do wody kroplę atramentu, a byłoby tak samo, może nawet ładniej.
To zdecydowanie nie jest sól, która poprawiłaby mi swoim kolorem humor podczas kąpieli po ciężkim tygodniu w pracy. Nie użyłabym jej również do wspólnej kąpieli z chłopakiem, bo wolałabym, żeby kolor wody w wannie robił nam dobry nastrój.
Dodam, że właściwie wszystkie sole do kąpieli Online, BingoSpa i innych marek, których nazw już nawet nie pamiętam, barwią wodę o wiele ładniej.
Jestem również rozczarowana jej zapachem. W opakowaniu jest śliczny, wyraźny, kwiatowo-perfumowy. Miałam nadzieję, że podczas kąpieli będzie podobny. Niekoniecznie aż tak mocny - wystarczyłoby, gdyby tworzył miłą atmosferę w łazience.
Niestety, po wsypaniu soli do wody zapach znika dość szybko, a łazienka podczas kąpieli wcale nie pachnie jak spa. Jest dość nijako.
Szczerze mówiąc, w czasie kąpieli o wiele wyraźniej i ładniej pachnie żel pod prysznic, który kupiłam po taniości w hipermarkecie za dosłownie 3 złote. A kiedy używam droższych żeli pod prysznic z Palmolive lub L'Occitane, to już w ogóle ta sól się przy nich chowa.
Podsumowując, wrażenia zapachowe z tej soli podczas realnej kąpieli są żadne. Jak sobie wmówię, że czuję kwiatka, to go poczuję, ale nie zauważam go nieintencjonalnie. Zero w tym przyjemności i zero aromaterapii. Zamiast tej soli mogłabym wrzucić do wody torebkę herbaty, kroplę olejku eukaliptusowego lub dosłownie cokolwiek i efekt byłby fajniejszy.
Więcej wad kardynalnych w tej soli nie zauważam. Ale tylko dlatego, że poza ładnym kolorem wody i miłym zapachem nie oczekuję od tego typu produktów niczego więcej.
Gdybym była czepliwa, dodałabym, że ta sól nie wytwarza żadnej piany (a sole BingoSpa to potrafią). I nie do końca rozpuszcza się w wodzie. Nawet po 40 minutach kąpieli, siedząc w wannie, ciągle czuję pod skórą drobinki kryształków soli. Ogólnie mi to nie przeszkadza, a nawet jest przyjemne. Tyle tylko, że mam całkiem nową wannę, więc nie podoba mi się fakt, że jakaś badziewna sól za 5 zł może ją porysować.
ZALETY
Co do zalet, to ta sól fajnie zmiękcza wodę i ma właściwości pielęgnacyjne. Nie przesusza, nie podrażnia, nie szkodzi skórze.
Podoba mi się też jej opakowanie: filoletowe kryształki w jasnych i ciemnych odcieniach, zamknięte w przeźroczystej butelce, ślicznie wyglądają na łazienkowej półce.
Niewątpliwą zaletą jest również niska cena i spora wydajność. Ogólnie ta sól się opłaca.
PODSUMOWANIE
Jak widać, w moim odczuciu ta sól ma wady i zalety. Nie do końca mi się spodobała, ale naprawdę ogromnie doceniam, że jest w niskiej cenie i jest powszechnie dostępna, dzięki czemu wielu ludzi może sobie uprzyjemnić kąpiel praktycznie za grosze.
Ja jednak chyba nieprędko kupię ją ponownie. Nie mam też ochoty wypróbowywać innych wersji zapachowych i kolorystycznych. Jeśli jeszcze kiedyś się na nią skuszę, to tylko i wyłącznie żeby oszczędzić na cenie.
Moimi ulubionymi solami do kąpieli nadal pozostają sole Online.
Zalety:
- zmiękcza wodę, ma właściwości pielęgnacyjne
- nie przesusza, nie podrażnia nawet skóry wrażliwej
- pięknie wygląda i pachnie w opakowaniu
- wydajna
- ekstremalnie tania
Wady:
- słaby zapach podczas kąpieli
- brzydki, nijaki kolor wody podczas kąpieli (jest szaro-buro)
- nie rozpuszcza się w wodzie do końca nawet po 40 minutach kąpieli, przez co może rysować dno wanny
- ogólnie jest o wiele, wiele gorsza niż sole innych tanich marek (Online, BingoSpa itp.)