Pasty do zębów

Receptury Babuszki Agafii Naturalna pasta do zębów z mineralną solą z Bajkału

• 23 czerwca 2021 o 14:17
    Niby coś domywa, ale nie pozostawia uczucia odświeżenia i komfortu.
    Naturalne, delikatne składy kosmetyków nie są mi obce również w takich produktach, jakimi są pasty do zębów. Z natury mam bardzo wrażliwe, dość delikatne dziąsła, które bardzo często pod wpływem tych najbardziej popularnych, wychwalanych, a jednocześnie bardzo intensywnych w swoim składzie propozycji ulegają po prostu podrażnieniu, a czasem nawet uniemożliwiają mi normalne funkcjonowanie i wykonywanie zwykłych czynności takich jak np. gryzienie. Na produkt od Babuszki Agafii zdecydowałam się, ponieważ już zdążyła zdobyć moje zaufanie, bardzo polubiłam ich produkty zarówno do pielęgnacji włosów, jak i twarzy, więc tym razem zdecydowałam się na coś nieco innego. Pasta zamknięta została w naprawdę ładnym opakowaniu. Zarówno sama tubka, jak i kartonik, który stanowi tę pierwszą warstwę opakowania, zostały zachowane w tej samej kolorystyce i zawierają tę samą grafikę. Na opakowaniach dominują odcienie pastelowego różu, miodowej żółci oraz szarości. U góry umieszczono oczywiście logo producenta, niżej nazwę oraz opis kosmetyku. Sama pasta ma prawdziwie gęstą i niesamowicie zbitą konsystencję i trzeba się naprawdę namęczyć, aby wycisnąć ją z tubki. Kolor ma lekko żółtawy, półtransparentny, mnie osobiście bardo przypominał miód. Jeżeli chodzi o smak, to tutaj mamy prawdziwe okropieństwo. Wiem oczywiście, że jest to kwestia bardzo subiektywna, ale tak okropnej w smaku pasty do zębów nie stosowałam chyba nigdy. Smakuje jak najbardziej przesolone danie świata,całość aż wykręca nam jamę ustną. Da się oczywiście do tego w miarę przyzwyczaić, ale przez pierwsze kilka zastosowań miałam wręcz odruch wymiotny. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że skoro jest to kosmetyk o dużej zawartości soli mineralnych, to nie ma opcji, aby nie odbiło się to na smaku, jednak liczyłam, że te nuty zostaną w jakikolwiek sposób załagodzone. Pasta wzbogacona została o delikatną kompozycję aż pięciu olejów. Mamy tutaj bowiem do czynienie z olejem rokitnikowym, cedrowym, z nasion szarłata zwisłego, z mięty pieprzowej czy z olejem eukaliptusowym. Ta mieszanka pozwala na dokładne oczyszczenie naszego szkliwa oraz wygładzenie znajdujących się na nich niedoskonałości. Pasta była przeze mnie stosowana dwa razy dziennie. Tak jak wspomniałam, jest paskudna w smaku. Bardzo słabo się pieni, praktycznie w ogóle. Jeżeli chodzi o domycie zębów, to nie za dobrze daje sobie radę. Niby coś domywa, ale nie pozostawia uczucia odświeżenia i komfortu. Tak naprawdę czułam się bardzo niepewnie po zastosowaniu tego produktu, trochę tak, jakbym w ogóle zapomniała o umyciu zębów. Bardzo dziwna pasta, tak naprawdę bardzo cieszyłam się, że już ją zużyłam, chociaż było trudno. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że nie jestem w stanie polecić tego kosmetyku. Jest to chyba najgorsza pasta, jaką miałam okazję stosować. Produkt beznadziejny, praktycznie bezużyteczny.
    Zalety:
    Wady:
    • Smak
    • Konsystencja
    • Nie pieni się
    • Nie domywa
    • Nie odświeża
    kamoni7
    27 maja 2021 o 12:24
    Bardzo ciężko umyć nią zęby
    W poszukiwaniu naturalnej pasty, która będzie odskocznią od tych typowych, zwykłych, drogeryjnych w oko wpadł mi ten produkt. Zaciekawił mnie głównie dużą zawartością soli i byłam ciekawa jak się sprawdzi. Pasta zapakowana jest w kolorowy, przyciągający wzrok kartonik. W takiej samej kolorystyce utrzymana jest tubka. Opakowanie jest miękkie, co pozwala na wydobycie pasty do samego końca. Wylot tubki zabezpieczony jest sreberkiem. Skład pasty jest naturalny i bogaty. Pasta zawiera m.in.: -sól morską, -przeciwzapalny i regenerujący olej z rokitnika, -antyseptyczny i bakteriobójczy olejek cedrowy, -przeciwbaketyryjny olejek z amarantusa, -bakteriostatyczny, przeciwzapalny i ściągający olejek z szałwii lekarskiej, -antyseptyczny i odświeżający olejek z mięty pieprzowej, -antyseptyczny, przeciwzapalny i przeciwbakteryjny olejek z liści eukaliptusa. Pasta ma postać biało - mętnego żelu. Jest gęsta i nie spada że szczoteczki. Posiada delikatny zapach mięty. W trakcie użycia nie wywołuje pieczenia, ani szczypania. W smaku mięty nie czuć, ponieważ dominuje sól. Pasta jest strasznie słona. Absolutnie się nie pieni. Ani trochę. Przez to bierze się jej dużo, w wyniku czego traci ona na wydajności i szybko się kończy. Ale może to i dobrze. Bo w moim odczuciu pozostawia zęby niedomyte. Brak jest odczucia odświeżenia w jamie ustnej. Nie ma też efektu gładkości zębów, takiego uczucia wypolerowania. Jest tylko uczucie niesmaku i to dosłownie. Niestety, ale ta pasta się nie sprawdza. Bardzo ciężko umyć nią zęby. A szkoda, bo dobry i naturalny skład zachęca. Zalety: +zapach, +skład, +opakowanie. Wady: -smak, -nie pieni się, -nie odświeża, -pozostawia uczucie niedomytych zębów.