Toniki i hydrolaty

Love Your Body Hydrolat melisa

• 21 lutego 2025 o 4:54
    Działa
    Nie jest to jakieś mocne działanie ale faktycznie lekko łagodzi i zmniejsza zaczerwienienia, stany zapalne trądzikowe. Pachnie jak słodzona cukrem herbata melisowa :P Miałam jeszcze lawendowy ale pomimo ładnego zapachu nie był dla mnie. Niestety, nie wiadomo jakie mają pH, nie powinno być wyższe niż 5,5 (pH skóry). Może kiedyś jeszcze kupię melisowy, póki co wybieram hydrolaty i toniki z odpowiednim pH dla skóry. Kupiłam w Biedronce.
    Zalety:
    • Lekko działa na zaczerwienienia
    • Łagodzi
    • Dostępność
    Wady:
    • nie wiadomo jakie ma pH
    • za mocny atomizer
  • 31 lipca 2024 o 10:35
    odświeża i koi w trakcie dnia
    Lubię mieć pod ręką wodę termalną czy hydrolat, dzięki którym w ciągu dnia "uzupełniam" pielęgnację i się odświeżam. Melisa kojarzy mi się z uspokojeniem i wyciszeniem, dlatego też sięgnęłam po hydrolat właśnie z tego zioła. Ogólnie rzecz biorąc tego typu mgiełki to jest jest dla mnie konieczność i nie stosuję codziennie, a jedynie gdy czuję, że to może mi przez chwilę przynieść ukojenie, niezależnie czy to hydrolat czy woda termalna. Płyn zamknięty jest w buteleczce, wykonanej z ciemno - brązowego plastiku, nieco przeźroczystego więc widać zużycie. Butelka wyposażona jest w pompkę z atomizerem, który aplikuje troszeczkę za gęsto i za mocno - to znaczy wolałabym otrzymać delikatną mgiełkę, a tu jednak w niektórych miejscach czuć kropelki. Jednak jeśli mamy w domu sprawdzone opakowanie z innego kosmetyku tego typu to w tym produkcie pompka jest okręcana i można przelać. Mnie aż tak bardzo to nie przeszkadza i pozostałam z oryginalną butelką. Szata graficzna jest prosta, czytelna, przyjemna dla oka. Z tyłu na etykiecie znajdują się wszelkie informacje o produkcie. Co obiecuje producent? Hydrolat ma koić i łagodzić oraz niwelować swędzenie. Ja stosuję kosmetyk w trakcie dnia, nieregularnie, nie jest on częścią mojej rutyny pielęgnacyjnej, a jedynie sięgam po niego, gdy potrzebuje właśnie tego ukojenia umęczonej skóry czy to od wysokich temperatur latem, czy chłodu zimą czy to z innych przyczyn. Ten preparat tą ulgę mi przynosi, niweluje napięcie, które ewentualnie w trakcie dnia się pojawi. Czy niweluje zaczerwienienie i opuchliznę? Powiem szczerze, że nie miałam koazji tego sprawdzić. Czy działa antyoksydacyjnie i spowalnia starzenie się skóry? Trudno to ocenić "gołym okiem", takich rzeczy się nie obserwuje i nie odczuwa. To raczej deklaracja, która prawdopodobnie jest prawdziwa. Jest możliwe, że płyn wspiera walkę z wolnymi rodnikami co też sprzyja pielęgnacji przeciwstarzeniowej, ale zapewne jest to działanie niewystarczające by hydrolat jedynie dał radę tak mocnemu przeciwnikowi. Nie mniej jednak takie wsparcie dla skóry zawsze zaletą. Nie odmłodzi skóry, nie zatrzyma procesu starzenia, to raczej jest oczywiste. Ale jako element walki z przeciwnościami jest o.k. Dla mnie najważniejsze jest to, że produkt przynosi mi ulgę, dostarcza odrobiny dodatkowego nawilżenia mojej odwodnionej skórze i przyjemnie przy tym pachnie naparem z melisy, który odpręża. Chętnie wracam do tego hydrolatu, stosując wymiennie, jak wspomniałam, z wodami termalnymi czy innymi hydrolatami.
    Zalety:
    • koi
    • łagodzi
    • dodaje nawilżenia
    • niweluje napięcie naskórka
    • wspiera walkę z wolnymi rodnikami
    • odprężająco pachnie
    • wygodne opakowanie
    Wady:
    • atomizer mógłby aplikować lżejszą mgiełkę
  • 18 marca 2024 o 11:45
    odświeżający
    Używam tego hydrolatu po umyciu twarzy. Bardzo przyjemnie się z niego korzysta, pompka rozpyla na twarzy bardzo delikatną i przyjemną mgiełkę (nigdy chyba jeszcze nie spotkałam kosmetyku z tak delikatnym atomizerem ????). Hydrolat ma delikatny ziołowy zapach i daje bardzo przyjemne uczucie odświeżenia.
    Zalety:
    • ZALETY:
    • delikatny ziołowy i odświeżający zapach
    • atomizer, który rozpyla bardzo delikatną mgiełkę
    • uczucie odświeżenia
  • 6 marca 2024 o 16:36
    Jak herbata z melisą
    Kupiłam latem i stosowałam go przeważnie latem. Dla mnie ta lekka melisowa mgiełka fantastycznie sprawdza się by szybko ukoić skórę, nawilżyć, odświeżyć. Pachnie melisowym naparem. Hydrolat jest ukryty w ciemnej butelce z dobrej jakości atomizerem. Butelka przypomina mi trochę aptekarski design pewnie z powodu brązowej barwy ale naklejka z nazwa dodaje jej takiej eleganckiej powagi. Cena jak za niezły naturalny skład bardzo atrakcyjna. Teraz czekam na wersję miętową.
    Zalety:
    • nawilża
    • orzeźwia
    • desing
    malwi73
    4 lutego 2024 o 13:05
    Bardzo fajny.
    Hydrolat zakupiłam w Biedronce na promocji 1+1. Ma przyjemny lekko ziołowy zapach. Psika ładna, lekka mgiełką, bez mocnego bryzgu. Ja zawsze psikam taką mgiełkę i na to olejek lub serum, żeby tą wilgoć zamknąć w skórze. No i tu sprawdzał się idealnie. Opakowanie z ciemnego szkła sugeruje, że jest wrażliwy na światło, podczas używanie nie zmienił się ani zapach, ani działanie. Wydajność dość duża, mimo niewielkiej pojemności. Cena niewysoka. Chętnie zakupię ponownie.