Henny do włosów

Sahara Kamil Rochucki Eko henna do włosów Rajasthani Raj BAQ

Sahara Henna Indyjska Raj BAQ

Catit_
    4 października 2024 o 17:18
    Chyba najlepsza czerwona henna, jaką do tej pory stosowałam
    Z hennowaniem moje włosy są zaznajomione nie od wczoraj. Kilka lat temu regularnie hennowałam włosy, potem miałam kilka lat przerwy, w tym roku zdecydowałam się do tego wrócić, aby pogrubić trochę kosmyki. Zawsze preferowałam burgundowe odcienie henny i tym produktem da się je uzyskać przy użyciu odpowiednich dodatków. Henna Raj Baq jest genialnie zmielona, to miałki puder, najdrobniej zmielona henna, jaaką znam. Nie da się gołym okiem dostrzec żadnych granulek. Tym samym łatwo aplikuje się na włosy (jak na hennę). Barwi bardzo mocno, całkiem fajnie pogrubia i kondycjonuje. Zastosowałam łącznie 6 warstw i kolor jest trwały, utrzymuje się już 3 miesiące, nie blaknie. Miałam wcześniej lekko rozjaśnione włosy i henna Raj Baq pomogła mi je kondycjonować i zdecydowanie polepszyła ich stan. Da się ją upolować za około 25 zł na allegro, w przypadku dostawy Smart, jeśli kupuje się 2 opakowania, łączna cena za jedno zamyka się w tych 25 zł, więc to dobra cena jak na tę jakość. Jeśli kiedyś wrócę do henny to tylko i wyłącznie właśnie do tej.
  • 10 maja 2024 o 22:13
    Kocham całym sercem. Mocna i zawsze niezastąpiona henna. Barwi jak szalona!
    Tak, to dla mnie najukochańsza henna do włosów. Jak dotąd nie trafiłam na lepszą. Kocham ją całym sercem za to, że jest praktycznie zawsze dostępna, porządnie zabezpieczona, świetnie zmielona i daje mi cudowne efekty na włosach. Mieszam ją z różnymi dodatkami i w ten sposób, w zależności od światła, uzyskuję różne odcienie czerwieni na włosach, co absolutnie uwielbiam. Opakowanie Zioła od Sahary Kamila Rochuckiego są bardzo porządnie zabezpieczone. Proszek z henną jest wsypany do plastikowego woreczka, a następnie zamknięty w kartonową torebkę zamykaną na zatrzask. Nawet jeśli henna troszkę się wysypie, to i tak jesteśmy w stanie ją odzyskać, bo znajdzie się w kolejnym opakowaniu (papierze). Spotkałam się z hennami, które nie były tak zabezpieczone i wiele razy zdarzyło mi się zmarnować produkt. Na przodzie torebki została naklejona etykieta z krótką instrukcją użycia henny, informacją o producencie (polska marka = jest super!), ze śmieszną grafiką kotełka z rudymi kręciołkami. Mnie urzeka całkowicie. Jakość henny, jej trwałość i aplikacja Na samym początku skupię się na wzorowym zmieleniu henny, nie znajdziemy tam nie wiadomo jakich okruchów, liści, czegokolwiek co potem może się osypywać na prawo i lewo. Wiadomo, że nie ma możliwości zmielić czegoś na puch, lekki pył znajdzie się wszędzie, ale w końcu to zioła, coś stałego, co zmielone dalej będzie miało taką postać. Samo tworzenie mieszanki jest bardzo proste i wygodne. Hennę mieszam najczęściej z rubią, zakwaszam amlą, żeby wydobyć wiśniowe odcienie i zalewam hibiskusem zaparzonym wodą destylowaną w temperaturze 70 stopni. Taka mikstura sprawdza mi się od kilku miesięcy. Uzyskuję nim ukochane ciemne odcienie rudości. Kolejnym punktem, który chciałabym poruszyć to jej szalenie mocne barwienie. Trzeba uważać na skórę/palce, ponieważ naprawdę łatwo się nią ubrudzić. Wiadomo, że z czasem czerwone zabarwienie się zmyje, ale mimo to ja aktualnie chodzę z palcami-marchewkami :D chyba mam dziurę w rękawiczkach, w których aplikuję hennę. Hennę głównie nakładam na odrosty. Farbuję tak włosy już od dwóch lat, uwielbiam efekty, jakie nią osiągam. Gdy zostanie mi więcej błotka to wmasowuje go na długości lub zamrażam (tak, można mrozić hennę. Jeszcze mocniej wtedy barwi:)) włosy po użyciu są odbite od nasady, błyszczące. Sprawiają wrażenie zdrowszych, odżywionych. Jak gdybym ledwo co wyszła od fryzjera. Kocham też efekt pogrubienia (i tak już grubych:)) włosów. A no i proces peelingu - skóra głowy dostaje 100% odświeżenia i mniej się przetłuszcza przez następnych kilka dni. Henna kryje siwe włosy w sposób absolutnie w z o r o w y. Od razu mam lepsze samopoczucie, gdy nie widzę tych paskud na czubku swojej 29-letniej głowy. :) Efekt żywego koloru po koloryzacji utrzymuje się dość długo. Choć jeszcze kilka razy po zmyciu woda podczas normalnego mycia głowy jest lekko ruda. Dla mnie to normalne. Staram się hennować włosy raz na miesiąc, ale czasem niestety trochę mi się wydłuży. Tak naprawdę od razu widzę i czuję, że to już nie jest to, bo włosy zaczynają się szybciej przetłuszczać i siwulce wychodzą z prawej i lewej strony. Wtedy sięgam po hennę od Sahary, pyk mieszanka, szybka aplikacja, 3h pod czapką, zmywanie i znowu dzień jest lepszy, a no i na miesiąc spokój z błyskiem na głowie. :)
    Zalety:
    • dobrze zmielona i przesiana henna
    • przyjemnie pachnie - naturalnie i niemęcząco
    • barwi jak szalona, trzeba uważać na skórę twarzy/palce
    • zioła są zamknięte w plastikowym woreczku, a następnie włożone do papierowej torebki - w mojej ocenie zabezpieczone są idealnie
    • wydajny, naturalny produkt do farbowania
    • w porównaniu z innymi producentami ziół do farbowania, Sahara wypada najlepiej pod kątem dostępności. Niektóre marki sprzedają zioła sezonowo, Sahara jest dostępna zawsze, kiedy jej potrzebuję
    • nie jest jakaś mega droga na aukcjach internetowych
    • prosty, bezzapachowy skład - tylko zmielone liście lawsonii
    • świetnie odżywia i wygładza włosy
    • idealnie kryje siwe włosy
    • kolor długo utrzymuje się na włosach
    • odbija włosy od nasady
    • z odpowiednimi dodatkami idzie nią stworzyć cudnie wiśniowe tony czerwieni
    • peelinguje skórę głowy, przez co od razu odczuwam polepszenie ich świeżości - włosy mniej się przetłuszczają po zmyciu błotka z henną
    • pogrubia włosy
    Wady:
    • bez wad
  • 17 listopada 2022 o 18:23
    Henna do której wiem, że mogę wracać
    Hennę Raj Baq kupiłam z polecenia na jednej z włosowych grup na Facebooku. Wcześniej używałam henny marokańskiej tego samego producenta: Sahara Tazarine i… niestety Tazarine nadal pozostaje u mnie faworytem. Hennę zakupiłam, tak samo jak i poprzedniczkę w drogerii Hebe (przez internet, nie jestem pewna czy stacjonarnie jest w sprzedaży). Cena to około 35 zł. W opakowaniu niestety, tak samo jak w przypadku Sahara Tazarine nie znajdziemy rękawiczek czy czepka co moim zdaniem jest dosyć sporym minusem. Henna jest widocznie lepszej jakości niż np. Sattva (co widać m.in. po trwałości koloryzacji) jednak w tej samej cenie możemy kupić większa pojemność oraz akcesoria niezbędne do przeprowadzenia koloryzacji w domu. Henny używam w celu poprawienia kondycji moich włosów, nie w celu nadania im koloru. Mimo to zauważyłam, że Raj Baq zdecydowanie szybciej się wypłukuje (widzę to po odrostach, które nie zawsze za pierwszym razem łapie Indygo). Mimo to jeśli ktoś rozgląda się za dobrej jakości produktem, to warto spróbować właśnie tą hennę :)
    Zalety:
    • wysoka jakość
    • względnie trwała koloryzacja
    Wady:
    • dostępność jedynie przez internet
    • brak akcesoriów do koloryzacji typu czepek, rękawiczki
    • wysoka cena w porównaniu do innych Marek oferujących większe pojemności czy akcesoria.
  • 29 lipca 2022 o 8:06
    Wysoka jakość
    Już po pierwszym użyciu byłam przekonana że ta henna będzie jedną z moich ulubionych. To jak dotąd jedyna henna która porządnie złapała pojedyncze siwe włoski, które potem chciałam przykryć kolejną ciemniejszą warstwą przy dwuetapowym. Jest idealnie zmielona i przesiana, ładnie się miesza i łatwo płucze. Akurat po Raj baqu zauważyłam największe podrubienie włosa Problemem jest dostępność ale warto szukać po aukcjach i robić zapas jesli ktoś tak jak jak używa henny regularnie.
    Zalety:
    • bardzo trwały kolor
    • swietnie oczyszczona i zmielona
    • łapie siwki
    Wady:
    • ciężko dostępna w necie,

Zobacz także inne Henny do włosów