Farby do włosów

Fitokosmetik FitoColor, Farba do włosów (różne odcienie)

• 1 maja 2022 o 14:36
    Kolor czarny, rewelacja!
    Recenzuję kolor czarny. Moja ulubiona farba została wycofana z produkcji, więc musiałam znaleźć inną. Wybór padł na tą, gdyż przeczytałam że ma w składzie naturalne składniki. Opakowanie: kartonik, w środku saszetki z aktywatorem i kolorem. Zapach: naturalny, niezbyt wyczuwalny ale czuć błotem. Jednak przy innych zaletach jestem skłonna przymknąć oko na to. Konsystencja: dość rzadka, na tyle że nie spływa nic z włosów, ale jednocześnie bardzo ładnie się rozprowadza Wydajność: gęste włosy zapas pokrywa dwa opakowania farby i to na spokojnie. Sporo mi zostało, więc podokładałam tu i tam farby i jeszcze zostało na tuning brwi Działanie: po rozrobieniu wygląda jak błoto, pachnie jak błoto i byłam już podłamana, co może z tego wyjść. Miałam zamiar wyrzucić bez farbowania... Ale że kupiłam na zapas kilka opakowań postanowiłam zaryzykować. To była najlepsza decyzja. Farbę trzymałam zgodnie z instrukcją 40 minut, po kilkunastu minutach farba zaczęła czernieć. Skóra nie została pomalowana, choć nie byłam uważna przy koloryzacji i nie użyłam kremu do zabezpieczenia skóry. Można farbować w dzień imprezy, nic nie widać na skórze nawet przy czarnym kolorze! Łatwo się zmywa. Efekt: daje piękny naturalny odcień czerni. Nie sztuczny kask, raczej wielowymiarowy naturalny czarny. Siwe włosy zakryte. Pomimo nałożenia dołączonego balsamu, lekko wysusza włosy, które po olejowaniu przed kolejnym myciem wracają do normy, więc nie jest to dla mnie wadą. Kolor trzyma się do kolejnej koloryzacji, u mnie 4 tygodnie. Jestem pod wrażeniem, że naturalna farba do włosów, może być tak dobra!
    Zalety:
    • Wielowymiarowy kolor
    • Naturalny skład
    • Cena!
    Wady:
    • Dostępność kiepska
    • Kolor i zapach błota
  • 21 grudnia 2021 o 14:47
    Obiecany kolor, miękkie włosy
    Miałam kolor 7.3 karmel. Kupiłam za około 5 złotych, czyli dla mnie aż podejrzanie tanio w jednej z drogerii internetowych. Wrzuciłam do koszyka spontanicznie, bo kolor należy do grupy tych, które stosuję i opakowanie sprawiło wrażenie produktu ekologicznego, bardziej naturalnego, nie brałam tego za pewnik, ale tak się skojarzyło. W środku duża saszetka z niemal pastą koloryzującą, dwie saszetki z utleniaczem i mała odżywka, jedna z najlepszych, jakich w życiu używałam. Na wszystkim cyrylica, dołączona jest kartka z instrukcją i opisem po polsku. Do tego oczywiście foliowe rękawiczki, dziwne krótkie, jakby obcięte pod dłonią i nie sięgały na nadgarstek. Wymieszać trzeba sobie w miseczce, czasami używałam z wygody farb ze specjalnymi butelkami, gdzie można sobie wszystko połączyć, ale tak samodzielnie to też nie trwało długo, ani nie było uciążliwe. Konsystencja bardzo mi się spodobała, mocno gęsta, szybko zmieniła kolor. Zapachu niemal nie wyczuwałam, lekki perfumowy, bardzo miłe zaskoczenie, po nałożeniu na włosy neutralny, żadnego charakterystycznego smrodu amoniaku czy innej chemii. Co było zaskoczeniem sporym i negatywnym, że pierwszy raz w życiu zabrakło mi farby na pokrycie całych włosów, więc końcówki potraktowałam byle jak, z myślą, że najwyżej się podetnie, a może nie będzie się tak rzucać w oczy, bo naturalne włosy mam ciemny brąz, a końce były jaśniejsze rude. Włosy mam ciut za ramiona, nie określiłabym ich jako długie. Efekt był niezły, kolor faktycznie karmel, dół z racji małej ilości produktu niedokładnie pokryty, u czubka głowy też dalej widoczne pojedyncze siwe włosy. Ale całość prezentowała się naturalnie i dosyć schludnie, dobrze, że zdecydowałam się na kolor nie tak bardzo odbiegający od tego co już miałam na głowie. Utrzymywanie się określam na typowe, około miesiąca, zmywa się stopniowo, lekko blaknie. Po farbowaniu włosy były całkiem miękkie w dotyku, nie wypadały intensywniej, nie podrażniła mi skóry. Odżywka to niepozorna saszetka, w środku gęsta, masełkowata i fantastycznie wygładziła mi włosy, które puszą się nadmiernie i ciężko je ujarzmić, starczyła mi na dwa razy. Za tę cenę warto spróbować, jest to farba nie tak agresywna jak większość, a efekt nie odbiega od innych drogeryjnych koloryzatorów. Co ważne utrzymuje się przez przyzwoity czas i nie wydziela brzydkiego zapachu, nie zauważyłam też nadmiernego wypadania włosów, co mi się w przeszłości zdarzało po innych markach. A kolor wiernie odpowiada zdjęciu. Warto tylko zaopatrzyć się w więcej opakowań przy włosach półdługich.
    Zalety:
    • Załączona odżywka jedna z najlepszych w moim życiu
    • Kolor jak na załączonym obrazku
    • Nie śmierdzi
    • Nie podrażnia
    • Włosy nie wypadają mocniej
    • Włosy nie sprawiają wrażenia, żeby im zaszkodziła w najmniejszym stopniu
    • Nie są przesuszone
    • Tania
    • Gęsta i wygodnie się nakłada
    Wady:
    • Mała ilość produktu, nie starczy na włosy do ramion
    • Dostępność
    • Nie pokryła dokładnie siwych włosów
  • 16 października 2021 o 15:41
    Nie do końca.....
    Farby Fitokosmetik odkryłam niedawno. Nie są one naturalne gdyż posiadają w składzie TEA ale z tych wszystkich drogeryjnych farb one zrobią nam najmniej szkody Są to produkty bez amoniaku więc po iluś myciach kolor się wypłucze. Ja myję głowę codziennie i u mnie kolor utrzymał się jakoś miesiąc. Farba nie śmierdzi tak jak te zwykłe , pachnie neutralnie bez żadnej charakterystycznej nuty. Skóra głowy nie szczypie i nie czuć efektu rozgrzania po jej nałożeniu Do opakowania dołączony jest świetny balsam/maska który słodko pachnie i ma w składzie olej jojoba i keratynę .Nakłada się go na 3 minuty i spłukuje. Jeśli chodzi o sam zabieg koloryzacji to przebiegł bez niespodzianek. Farba ma bardzo gęstą konsystencje zupełnie inną niż tradycyjne farby do których jestem przyzwyczajona. Nakładała się dobrze i szybko. Trzymałam ją na głowie ok. 40 minut. Kiedy próbowałam rozczesać włosy na których była farba aby ją równomiernie rozłożyć było to dość ciężkie zadanie bo były one dość mocno sklejone, możliwe że ta gęsta formuła produktu miała na to wpływ. Po zmyciu farby włosy było lekko szorstkie , nieco suche na końcach Kolor perłowy blond wyszedł bardzo ładny , miejscami miałam wrażenie że wpada w brzoskwiniowe tony ale absolutnie to nie jest dla mnie minus. Któraś z Recenzentek też wspominała o takim perłoworóżowym połysku i faktycznie coś w tym jest. Farba już na włosach utlenia się i z kremowej staje się różowa. Efekt końcowy świetny, kolor trójwymiarowy , całość nie wygląda sztucznie Popielaty blond. Kolor ten wychodzi bardziej chłodny ale nie siwy .Ładnie pokrywa ciemniejsze odrosty. Moja mama testowała Złoty kasztan i średnio jest zadowolona z koloru bo wyszedł taki rudy brąz ale to kwestia indywidualna czy się komuś spodoba. Drogeryjne farby nakładam zazwyczaj co 8 tygodni aby ukryć odrosty. Kupowałam takie które kosztowały ok. 25 zł czasem więcej. Patrząc że Fitokosmetik musiałabym nakładać co miesiąc i tracić na to 6 zł to jest to dla mnie bardziej opłacalne a do tego farba FitoColor jest łagodna dla włosów , skóry głowy i nie śmierdzi w całym domu Jak każda farba lekko przesusza zniszczone końce włosów ale odpowiednia pielęgnacja doprowadza je do ładnego wyglądu. Mimo TEA w składzie i tak jest sto razy bezpieczniejsza niż standardowe śmierdziuchy. Na razie przy niej zostanę ale będę szukać czegoś jeszcze naturalniejszego składem.
    Zalety:
    • PLUSY
    • niska cena ok. 6zł
    • duży wybór kolorów
    • nie szczypie skóry głowy
    • bezzapachowa
    • dołączona maska
    • kolor ładnie chwyta, pokrywa odrosty, daję różowawą poświatę
    Wady:
    • MINUS
    • Mam wrażenie że włosy bardziej mi wypadaja wnioskuję to po ilości włosów jakie zostają na sitku przy ujściu wody pod prysznicem.
    • Do tej pory zużyłam 3 opakowania farby
    • TEA w składzie
    Gogo145
    4 października 2021 o 15:42
    Farba FitoColor ma szansę zagościć u mnie na dłużej.
    Na zakup farby zdecydowałam się po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na Wizaż. Naturalne składniki w składzie produktu i brak amoniaku utwierdziły mnie w wyborze, a cena około 6 zł totalnie zaskoczyła. Opakowanie produktu to papierowy kartonik, z widoczną bujną fryzurą o wymarzonym kolorze, w moim przypadku kolor ciemny, czekoladowy brąz. W środku 3 saszetki wymagające zmieszania, balsam po farbowaniu i cieniutkie rękawiczki. Całość uzupełniona instrukcją obsługi, również w języku polskim. Po zmieszaniu saszetek uzyskujemy gęstą, kremową papkę pozbawioną zapachu co już zdecydowanie stanowi zaletę produktu. Owa papka z łatwością rozprowadza się na włosach, nie leje się, nie ścieka po nałożeniu na pasma . Równie bezproblemowo spłukuje się ją z włosów, a efekt końcowy jaki otrzymałam to: + piękny , ciemnobrązowy kolor, lepszy niż sobie wymarzyłam + siwe pasma pokryte w 100% + włosy błyszczące, miękkie, pachnące i przyjemne w dotyku . Efekt końcowy bardzo zadowalający utrzymuje się przez okres miesiąca, bo z taką częstotliwością farbuję włosy. Z pewnością kupię następne opakowanie, polecam , warto.
    Zalety:
    • piękny, intensywny kolor po farbowaniu
    • siwe włosy pokryte w 100%
    • trwałość koloru
    • duża wydajność produktu ( moje włosy cienkie, ale do ramion) wystarczy 1 opakowanie
    • naturalny skład, pozbawiony amoniaku
    • produkt bezzapachowy
    • niska cena
    Wady:
    • zbyt cienkie rękawiczki dołączone do zestawu
    KattySh
    27 stycznia 2021 o 11:34
    Bardzo fajna eko farba nawet na siwe włosy
    Farba godna uwagi, kolor jest żywy, włosy są lśniące. Bałam się, że nie pokryje siwych, ale niepotrzebnie. Farba pokryła siwe włosy w 100%. Nie ma też efektu tzw hełmu jaki jest po niektórych farbach, kolor wygląda bardzo naturalnie. Farba nie śmierdzi podczas nakładania jak inne, nie szczypie też w skórę. W niektórych komentarzach zauważyłam, że ktoś narzekał na brak trwałości po 1,5 miesiąca. Dla mnie to bez znaczenia ponieważ ze względu na odrosty farbuję włosy co 3 tygodnie. Spodobała mi się też bardzo gęsta konsystencja, jak tłusty krem, albo maska. Dzięki temu podczas nakładania nie mam pochlapanej łazienki. To co niektórzy zaliczają do minusów dla niektórych może być zaletą. Myślę, że farba warta uwagi szczególnie dla alergików, kobiet w ciąży lub osób, które po prostu nie chcą truć się chemicznymi farbami.
    Zalety:
    • skład
    • brak chemicznego zapachu
    • łagodna dla skóry głowy, nie podrażnia
    • piękny naturalny kolor
    • cena szokująco niska
    Wady:
    • dostępność, chętnie kupowałabym ją lokalnie w drogeriach

Zobacz także inne Farby do włosów