ostatnimi czasy coraz więcej bawię się w tzw. włosing, czyli dopieszczanie swoich włosów. proszku tego używałam tylko i wyłącznie jako maseczki i uwielbiam, dosłownie przepadłam, mimo niezbyt urodziwego zapachu i koloru po rozrobieniu.
opakowanie jest wielokrotnego użytku - proszek zamknięty jest w foliowej torebce, tak jak glinki do twarzy. jedynie co, to trzeba uważać przy kolejnych otwarciach, bo jest to proszek drobno zmielony i bardzo pylący, a na dodatek zielony, więc wszelki kontakt z ubraniem będzie skutkował ubrudzeniem się.
na kartoniku napisane jest, że proszek najlepiej rozrabiać z wodą aż uzyska się konsystencję pasty bez grudek. natomiast ja nieco modyfikuję ten przepis - proszek z samą wodą byłby dość rzadki, a ja oczekuję czegoś gęstszego, coby trzymało się na włosach pod czepkiem i nie spływało, toteż do 2-3 łyżeczek Brahmi z wodą dodaję jakąś lekką odżywkę bez silikonów, wszystko mieszam na gładką pastę (nie jest to trudne, zwykłą łyżeczką daję radę) i tak wsmarowuję całość w nieumyte włosy + w skórę głowy i zostawiam pod czepkiem na 30 minut - 1 godzinę, po czym zmywam to wszystko delikatnym szamponem i nakładam na szybko jeszcze jakąś odżywkę, bo fakt faktem, po zmyciu maseczki włosy są dość tępe.
efekt?
powiem szczerze, że byłam zaskoczona, bo przewidywałam przesuszenie nie z tej ziemi - w końcu to zioła, ale nie! być może to zasługa emolientowej maski, z którą mieszam proszek, ale włosy po użyciu są cudne - mięsiste, miękkie, dociążone, błyszczące, odżywione, odbite od nasady i gładkie; jednym słowem - kondycja poprawiona i mam wrażenie, bo niejednokrotnie stosowałam już Brahmi, że to efekt na dłużej, a nie na jedno mycie. skóra głowy również jest ukojona.
czytałam na Internecie również, że proszek ten co niektórym pogrubia fakturę włosa. niestety, w tym temacie się nie wypowiem, ponieważ regularnie stosuję hennę, która to robi.
także czy polecam zabawę z tym "błotkiem"? jak najbardziej. nie jest to drogi produkt, a działanie może okazać się niemałym wybawieniem dla włosów.
Zalety:
- opakowanie wielokrotnego użytku,
- włosy po użyciu są w idealnej kondycji,
- niewygórowana cena,
- odżywiona skóra głowy,
- nie spowodował alergii
Wady:
- nie jest to produkt gotowy - może niektórym się nie spodobać, że jest to sam proszek i należy go rozrabiać i się bawić z nim,
- proszek jest bardzo pylący, brudzący i nie pachnie niestety fiołkami :-),
- dostępność,
- może wysuszać włosy