Bardzo lubię szampon z miodowej serii Ziai, a ich odżywki do włosów też są niczego sobie to oczywiście i tę odżywkę musiałam wypróbować.
Nie mam bardzo problematycznych włosów-zadbane, zdrowe, niczym ich nie niszczę, jedynie zimą są trochę suche od ogrzewania, kurtek i ocierania o puchate szaliki. Od odżywek oczekuję łatwego rozczesywania, wygładzenia, ochrony przed zniszczeniami oraz dodatkowej miękkości. No i nieobciążania, bo mam włosy ciężkie i przetłuszczające się u nasady.
Większość drogeryjnych odżywek mnie zadowala-w mniejszym lub większym stopniu. Bo nie oczekuję cudów, bo nie mam bardzo problematycznych włosów.
Dlatego byłam zdziwiona gdy po tej Ziai moje włosy stały się wyjątkowo suche i nieprzyjemne w dotyku! Gdy brałam je między palce to trochę przypominały mi sianko, matowe, suche i szorstkie. Gdzie mam włosy proste i niskoporowate.
Na początku myślałam, że może to wina szamponu, ale nie-z każdym myjadłem efekt po tej odżywce jest taki sam, włosy brzydkie wizualnie i w dotyku. I na pewno nie są wtedy chronione przed uszkodzeniami.
Och wait, teraz już wiem-olej jojoba. Wróg numer jeden moich włosów.
Przez te malutkie, żółte literki na białym tle nie doczytałam składu odżywki(kupowałam ją na szybko w sklepie Ziai, przy sztucznym świetle), nie zauważyłam, że zawiera jojobę. Moje włosy na ten składnik zawsze reagują tak samo-puch, suchość, elektryczność, wszystko co najgorsze. Nie ważne w jakiej formie-szampon, odżywka, maska. Moje włosy zawsze go wyczują i zawsze okażą swą nienawiść w ten sposób.
Dobrze, że butelka malutka, a odżywka rzadka i lekka, więc szybko zeszła(mam włosy dosyć gęste i do połowy pleców, odżywki nakładam od ucha w dół).
Jak na tak rzadką odżywkę to daje całkiem niezły poślizg podczas nakładania, czuć, że coś nakładam na włosy, pod tym względem tanie Ziajki są o wiele lepsze niż droższe odżywki Syoss czy Gliss Kur :)
Nie obciąża, o tyle dobrze.
Lubię jej zapach-jak kokosowe mydełko Arko, mi się podoba :)
Szkoda tylko, że ten olej jojoba psuje całość.