Wody perfumowane damskie

Teo Cabanel Oha EDP

Karkki
    7 czerwca 2011 o 17:31
    Ochów i achów brak
    Kilka razy sprawdzałam czy aby na pewno wzięłam z półki dokładnie ten flakonik a nie inny. Pani Konsultantka widząc moją minę dała mi kilka próbek żebym sprawdziła "na spokojnie w domu", bo to "może nie ten dzień na ten zapach". Wiele obiecywałam sobie po nim sądząc po składnikach. Ale cóż. Nie oceniaj książki po okładce a zapachów po składzie... Niestety Oha z moją skórą bardzo się nie lubią. I to niezależnie od fazy księżyca, pory roku czy temperatury. Miało być pięknie, świeżo, delikatnie i elegancko. A jest... ciemny pokój, w kącie stoi łóżko, obok nocna szafka a na niej filiżanka gorącej herbaty Earl Grey z kardamonem oraz arsenał leków i smarowideł. W pokoju unosi się zapach terpentyny i maści kamforowej. Z uchylonej starej, drewnianej szafy wydobywa się zapach lekko zjełczałego bułgarskiego olejku różanego przyprószonego naftaliną, który miesza się z kwitnącym właśnie jaśminem stojącym na parapecie w doniczce. Jest duszno, ponuro i przygnębiająco. Mnie ten zapach nie dodawał energii. Wręcz przeciwnie - wysysał ją. Nosząc go codziennie prawdopodobnie popadłabym w depresję. Nie mogę odbierać gwiazdek tylko za to, że kompozycja zapachowa nie polubiła się z moją skórą. Ale w tym przypadku zapach na bloterku też nie wywołał ani u mnie, ani u nikogo z rodziny, ani wśród znajomych żadnych "ochów" i "achów", więc przyznaję mu tylko 2 gwiazdki. Trwałość ponad 12 godzin. Używam tego produktu od: prawie roku Ilość zużytych opakowań: 3 duże próbki i nigdy więcej
  • 6 kwietnia 2011 o 11:15
    Tiulowa suknia od najlepszego projektanta
    Zanim poznałam Ohę, znałam już Alahine Cabanela i byłam (w sumie jestem cały czas, choć już nie tak bardzo) zauroczona tą kompozycją: jej głębią, świeżością przestrzennością, trwałością, elegancją... Oha jest według mnie bardziej intensywną, bardziej herbacianą i nieco głębszą wersją Alahine (lub Alahine jest trochę delikatniejszą Ohą). Łączy je w końcu kilka tych samych składników umiejscowionych na identycznych piętrach: w nucie głowy na pierwszym miejscu bergamotka, w nutach serca: róża i jaśmin, w podstawie: wanilia, drzewo, piżmo. Bardzo mocna to konotacja! Nie powinnam w sumie teraz pisać tej recenzji, bo jestem pod prawdziwym wrażeniem Ohy. W tym momencie jest to dla mnie zapach niemal doskonały w swojej kategorii: szyprowej, czy szyprowo - kwiatowej (choć zdecydowanie z zamiłowania celuję raczej w niezbyt ciężkie orienty, kadzidła i drzewa). Ale muszę! Jeśli Alahine odpręża, wprawia w błogostan, to Oha daje prawdziwy zastrzyk energii. Pierwsze wrażenie, to taka mocna, nieposłodzona, za to bogato przyprawiona kardamonem herbata, której inicjacyjny już łyk odczuwa się mrowieniem w koniuszkach palców, następnie natychmiastowym przepływem elektronów wzdłuż tułowia, by w końcu doznać pozytywnego „trzepnięcia” gdzieś w okolicy sklepienia czaszki;) Za chwilę zapach ładnie układa się na skórze, mości sobie gniazdko z delikatnych gałązek (krzewu różanego?) i tak trwa i trwa. Jego orzeźwiająca moc nieco się zmniejsza, łagodnieje, ale wciąż jest odczuwana. Kwiatki, których trochę tu jest i których nadmiaru się obawiałam, są wyciszone i funkcjonują tu raczej jako „smaczki”. Najwyraźniej w fazie rozwoju zapachu czuć różę, ale nie jest nachalna, nie mdli wonią oleju różanego czy babcinego kremu. Jest doskonale skomponowana z wonią świeżej drzewnej żywicy i podbita tonką. No i wciąż ta niesamowita herbata! Jest to jeden z tych zapachów, do którego trudno mi wypracować jakiś zwięzły obrazek, przywołać jakieś konkretne skojarzenie. Takiej „herbatki” jeszcze nie piłam! I nie wiem, czy uda mi się znaleźć bardziej energetyzującą i wytworną. Na otoczeniu zapach ten także robi wrażenie, jest oryginalny, ale nie tą oryginalnością podpartą ambiwalencjami. Myślę, że ta „niszówka” może spodobać się większości użytkowniczek/-ków perfum ogólniedostepnych. Nie jest zapachem „trudnym”, niejednoznaczym. Mam wrażenie, że rzeczywiście wykonany jest ze składników o niepośledniej jakości i ta właśnie jakość nadająca swojej „nosicielce” prawdziwej elegancji, zmysłowego eteru – jak tiulowa, zwiewna sukienka, od najlepszego projektanta - na pozór dość skromna, ale to klasa sama w sobie;) Trwałość oceniam wprost proporcjonalnie do całokształtu kompozycji: bardzo wysoko! Używam tego produktu od: miesiąca Ilość zużytych opakowań: dekant 10 ml, będzie pełen wymiar!

Zobacz także inne Wody perfumowane damskie