Kupiłam te pomadki w ramach poszukiwań "tej jedynej", odpowiedniego koloru dla mojej cery skłonnej do zaczerwienień i atopowej. Kupiłam dwa kolory: "Pampered rose" i "Pampered red". Muszę przyznać, że i tak nie oczekując wiele, trochę się zawiodłam. Dawałam im szanse, ale nie kupię już produktów z tej linii.
Kolor
Zarówno jasnoróżowa, jak i czerwona pomadka mają średni pigment. Aby wydobyć soczystą czerwień, muszę jeździć sztyftem kilkanaście razy po wargach. Róż jest lepszy, ale on jest w miarę dopasowany do koloru ust. Kolor różowy jest lekki, delikatny, dość naturalny - bardzo mi się podoba, choć na pewno potraktuję tę pomadkę jako błyszczyk, a nie koloryzującą szminkę. Niemniej jednak różowa wypada lepiej na tle czerwonej - to dość nieciekawy produkt. Czerwona pomadka się rozlewa na ustach, trudno ją poskromić bez konturówki, w każda nierówność jest od razu zaznaczana. W efekcie, by otrzymać efekt soczystej czerwieni, trzeba nałożyć naprawdę wiele. Niestety nie mam ani czasu, ani cierpliwości do takich zabiegów makijażowych, więc ostatecznie się poddałam i odrzuciłam czerwoną szminkę.
Szminki nadają połysk ustom, mają działanie lekko nawilżające - różowa nie zaznacza suchych skórek.
Konsystencja
Obie szminki są gładkie, ładnie się na ustach rozprowadzają - czerwień wręcz się lekko rozlewa, co daje nieestetyczny efekt. Niemniej jednak usta nie są wysuszone, sztyft ładnie sunie po ustach, nie zacina się. Ok.
Nie wiem, czy to wada produkcyjna, ale w różowym sztyfcie odnalazłam bąbelki - to pierwszy raz, kiedy spotykam się z tego typu zjawiskiem w szminkach, ale sądzę, że nie powinno się ich tam znajdować.
Szminki są typu nawilżającego, więc dość szybko schodzą. Przy jedzeniu i piciu można to najbardziej obserwować, a przy mówieniu - wystarczają na kilka godzin. Trwałość jest przeciętna i nie uznałabym jej za wadę przy tej półce cenowej.
Klasyczne, mało glamour, ale młodzieżowe. Dobrze wykonane, sztyft dość dobrze się wykręca. Nie mam zastrzeżeń.
Za tę cenę warto wypróbować, choć ja bym raczej dołożyła trochę i zainwestowała w pomadkę z prawdziwego zdarzenia. Mimo bogactwa kolorów i niskiej ceny, ta pomadka od Avon nie zdobyła mojego serca.
Zalety:
- duża gama kolorystyczna
- niska cena
- dobrze opakowanie
- efekt nawilżonych ust przy jasnym odcieniu
Wady:
- czerwień rozlewająca się
- niska trwałość)
- stosunkowo słaba pigmentacja
- Trwałość