To serum się u mnie nie sprawdziło. Co prawda, dałam mu trudne zadanie (nawilżenie twarzy w sezonie grzewczym) i zrozumiem, że mogło sobie nie poradzić, ale uczulenie jest niewybaczalne.
Przy stosowaniu serum przez kolejnych kilka dni, po około tygodniu pojawiały się u mnie czerwone kropki/krosteczki, które znikały w mgnieniu oka, gdy serum odstawiałam.
(Używałam też niekiedy kremu nawilżającego z tej samej serii i on też powodował uczulenie. Często stosowałam je oddzielnie, żeby sprawdzić, kto jest winowajcą i okazało się, że oba uczulają. Obstawiam więc, że moja skóra, która jest wrażliwa z natury, nie toleruje jakiegoś popularnego składnika kosmetyków Caudalie. I cieszę się, że przejechałam się na kremie i serum, które są stosunkowo tanie w przypadku tej marki. Jeśli kogoś kuszą kosmetyki tej firmy, a ma wrażliwą skórę, to radzę przetestować coś tańszego w pierwszej kolejności i sprawdzić reakcję.)
Jak pisałam, nawilżenie też nie było wystarczające do pielęgnacji skóry twarzy w sezonie grzewczym. Tak naprawdę, to nie robiło mi różnicy, czy serum zastosowałam, czy nie.
Przyjemnie się je nakładało, głównie ze względu na zapach. Pozostawiało też skórę lekko wilgotną, ale bez wyczuwalnego filmu. Tylko całe uczucie nawodnienia było złudne, bo skóra nadal wyglądała tak samo kiepsko.
Było mało wydajne, bo przy codziennym, dwukrotnym stosowaniu starczyłoby na miesiąc, nie więcej. Tak przynajmniej wynika z moich obliczeń, bo musiałam je odstawiać co jakiś czas, aż w końcu cisnęłam je w kąt, żeby dać mu ostatnią szansę latem, ale wtedy też się nie sprawdziło.
Osławione serum Hydrain 3 Hialuro z Dermedic jest lepsze od tego, a trzy razy tańsze i mnie nie uczula. Ma podobną konsystencję, przyjemniejszy zapach i chociaż w działaniu nie jest spektakularne, to właściwie pod każdym względem jest lepsze od serum z Caudalie. Nie jest wybitne, więc szukam dalej, ale jeśli komuś marzy się przygoda z serum hialuronowym, to na pierwszy ogień polecam produkt z Dermedic.
Używam tego produktu od: zimy 2015
Ilość zużytych opakowań: 1 pełnowymiarowe