Toniki i hydrolaty

Zrób sobie krem Hydrolat rumiankowy bułgarski

• 26 sierpnia 2022 o 12:22
    Kojący
    Przyjemny hydrolat, choć nie pobił mojego faworyta. Moja skóra jest mieszana, ostatnio z tendencją do przesuszania się, w przeszłości miałam problem z pękającymi naczynkami i rozległym rumieniem wskutek nieodpowiedniej pielęgnacji oraz genów, do tego zmagam się z lekkim trądzikiem hormonalnym - jednym słowem jest to skóra kapryśna. Hydrolat z rumianku jest za to uniwersalny - nadaje się do cery takiej jak moja, ale także każdej innej. O ile ktoś nie ma uczulenia, a szuka hydrolatu w którym jest mała szansa, że mu nie przypasuje do stosowania przed serum, kremem czy olejem, to mogę ten polecić. Działanie nawilżające jest słabe, w tym zakresie znam znacznie lepsze hydrolaty, niemniej posiada dobre właściwości kojące. Zdarzało mi się kłaść go na już uszkodzoną skórę, a także prewencyjnie by temu zapobiec przed różnymi zabiegami. Można podbić jego działanie łącząc go z witaminą B5. Cudów nie robi, nie ma co liczyć na rozjaśnianie głębokich przebarwień, likwidację blizn czy zmarszczek, jednak nie takie jest jego zadanie - to przede wszystkim produkt kojący, co czyni dobrze. Odświeża też skórę, lekko ją matowi. Myślę, że najbardziej się nada do osób z rumieniem, popękanymi naczynkami, podrażnieniami, przebarwieniami pozapalnymi czy trądzikiem. Słyszałam o jego działaniu rozjaśniającym włosy, niemniej niczego takiego nie zaobserwowałam - ani w kwestii włosów na twarzy jak i tych na głowie. Jego zapach jest mi obojętny, ani mi się jakoś specjalnie nie podoba, ani mnie nie odrzuca. Wydajność typowa dla hydrolatu - aplikując go atomizerem zużywa się wolniej niż przecierając po twarzy wacikiem.
    Zalety:
    • Przyspiesza gojenie ran
    • Zmniejsza podrażnienia skóry
    • Delikatnie odświeża, matowi skórę
    Wady:
    • Słabo nawilża
  • 6 lipca 2019 o 13:13
    Wow
    Całe życie używam masy toników, ostatnio powoli zaczynam się przerzucać na hydrolaty, bo w nich jednak mamy więcej z natury. Hydrolat rumiankowy to mój drugi hydrolat i zdecydowanie jest lepszy od pierwszego- z neroli, ale pewnie nerola nie była odpowiednia dla mojej cery, rumianek lepiej do niej pasuje. Hydrolat kupiłam na ekobiecej, gdzie widzimy tylko tajemnicze zdjęcie rumianku. Przychodzi w białej plastikowej nieprzezroczystej butelce. Butelka jest zakręcana i ma odpowiednio małą dziurkę, dzięki czemu nie wylejemy za dużo kosmetyku. Na początku wylewałam go na dłoń i nakładalam na twarz, później przelałam do butelki z atomizerem. Oba sposoby są dla mnie dobre. Hydrolat ma bardzo mocny ziołowo miodowy zapach, kojarzy mi się z syropem lub tabletkami na kaszel. Da się do niego przyzwyczaić, ale czuć go na skórze długo i mocno. Muszę przyznać, że warto się przyzwyczaić, bo hydrolat działa doskonale, przynajmniej na moją skórę- normalną w kierunku suchej, ostatnio mocno uwrażliwioną. Hydrolat doskonale koi, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, nawilża, a jednocześnie lekko matuje. Używany w ciągu gorącego dnia doskonale odświeża. Po myciu twarzy żelem przyjemnie wyrównuje pH. Mam wrażenie, że przyczynia się trochę do poprawy kolorytu cery. Jedyną wadą tego od ZSK jest phenoxyetanol użyty jako konserwant i za to zabieram gwiazdkę. Staram się unikać tego składnika, tu jakoś przegapiłam (bo taki długi ten skład haha ;)). Zaryzykuję i wykorzystam go do końca, na później mam już na oku hydrolat rumiankowy od innej polskiej firmy, która używa bezpieczniejszych konserwantów.
    Zalety:
    • Przede wszystkim ukojenie podrażnień i stanów zapalnych
    • Nawilżenie
    • Odświeżenie skóry w ciągu dnia
    Wady:
    • Phenoxyetanol w składzie
  • 12 grudnia 2017 o 16:24
    Delikatny i naturalny
    Od jakiegoś czasu sporadycznie stosuję drogeryjne toniki do twarzy ale zawsze wieczorem przed nałożeniem kremu spryskuję twarz a do tego używam moich toników na bazie hydrolatów. Ten z rumianku lubię zwłaszcza po terapii kwasami kiedy cera jest wrażliwa i podrażniona ponieważ działa przeciwzapalnie, łagodzi, i nawilża.
  • 6 października 2016 o 11:20
    Łagodzący i pachnący
    Z hydrolatów najbardziej dotąd lubiłam wodę różaną - dopóki dostałam w gratisie ten. Fantastyczna sprawa. Pachnie przepiękne - jak rumianki na łące. Szczególnie w obleśną, ponurą pogodę doceniam ten pozytywny, letni zapach. Co jednak najważniejsze - znakomicie nawilża i łagodzi. Wprawdzie niespecjalnie jest w stanie ukoić zmiany alergiczne, ale wspaniale nadaje się np. do pielęgnacji po zbyt agresywnym peelingu (szczególnie chemicznym) albo przypieczeniu na słońcu. Dawka ukojenia i odczuwalnego komfortu. Na co dzień i bez specjalnych potrzeb dobrze sprawdza się pod krem. Nie ma wpływu na zapychanie porów ani trwałość nałożonych później kosmetyków.
    Odonate
    11 marca 2015 o 15:11
    Niczym mnie nie ujął
    Lubię rumianek i cenię jego właściwości, dlatego wybrałam ten hydrolat z oferty zsk. Wcześniej, jedynym hydrolatem jakiego używałam (i byłam bardzo zadowolona) była woda różana. Niestety rumianek okazał się być znacznie bardziej nijaki. Używałam go przynajmniej 2 razy dziennie, jak toniku, czasami częściej, jeśli w ciągu dnia wykonywałam demakijaż. Płyn pachnie jak rumianek, nie są to fiołki. Osobom przyzwyczajonym do kosmetycznych kompozycji zapachowych ten naturalny aromat może się wydać nie do przyjęcia. Wg mnie był nawet przyjemny, ale ja dorastałam wśród takich zapachów. Niestety nie odnotowałam żadnego korzystnego wpływu tego hydrolatu na skórę, poza lekkim odświeżeniem i zebraniem resztek po demakijażu. To potrafi nawet przegotowana woda. Po wodzie różanej skóra była wyraźnie ukojona, z czasem promienniejsza, mniej szara, tutaj nie zaobserwowałam kompletnie nic. Nie kupię tego produktu ponownie. Używam tego produktu od: niecałych dwóch miesięcy Ilość zużytych opakowań: jedno całe, 200ml