Wody toaletowe damskie

Guerlain Jardins de Bagatelle EDT

• 13 kwietnia 2020 o 2:29
    Bardzo "zielone" białe kwiaty
    Zapach należy do kategorii mocnych, bardzo kwiatowych, z goryczką zieleni. Jeśli miałabym porównać ten zapach do innego mi znanego..powiedziałabym, że ma wspólne dna z Anais Anais. Podobne bogactwo kwiatów, podobna kompozycja vintage. Zielona tuberoza, jaśmin i narcyz... Chyba niedzisiejszy... Docenią koneserzy :)
    Zalety:
    • trwałość
    • flakon
    Wady:
    W perfumerii
  • 13 czerwca 2017 o 16:07
    klasyka
    Czasami go nie lubię, czasami uwielbiam. Jest bardzo elegancki, czasami dla mnie nawet za ciężki i zbyt słodki, ale są takie dni, gdy nadaje się idealnie. Czuję się wtedy jak Paryżanka. Trzyma się przeciętnie.
    Zalety:
    Wady:
    • trwałość
    AnulaQa
    21 października 2016 o 13:08
    Jesienna Francja- elegancja.
    Wykorzystał/a:kilka próbek
    Podziwiam pasję i wiedzę olfaktoryczną dziewcząt. Niezwykłą przyjemność sprawia mi czytanie recenzji perfum. Fascynuje mnie zmienność, różnorodność gustów, doświadczeń, wspomnień, wrażliwości. Ocena całościowa zapachu jest dla mnie tylko orientacyjna. Najbardziej interesują mnie historie wrażeń, tak odmiennych jak zmienność kobiety. Kiedyś będąc w odwiedzinach u teściowej, gdzieś na regale, pomiędzy porcelanowymi filiżankami, mosiężnymi figurkami a fotografiami odzianymi w bogato zdobione ramki, dojrzałam flakon de Bagatelle. Nie omieszkałam spróbować. Wczytać się w zapach. Nie jest to woń współczesna. Kojarzy się z tym co bezpowrotnie minęło. czasem zaprzeszłym. Niewątpliwie przynosi na myśl złoty wiek amerykańskiego kina, barokowy przepych, renesansowy okres świetności. Nie potrafię jednoznacznie określić jakie nuty tworzą melodię zapachu, ale dla mnie wpisują się w nurt muzyki klasycznej, wyczuwalne, intensywne, ale przykryte zasłoną kurzu. Możliwe, że kogoś tym zaskoczę, ale umieściłabym go gdzieś pomiędzy Coco Chanel 5 a Być Może Paryż. Wybitnie kojarzy mi się z zapachami Fragonard w odcieniu starego złota. Geranium, jaśmin ,drewno i kurz. Do tego flakon, który szczególnie mi się podoba. Klasyka. Doceniam zapach, ale ja źle bym się w nim czuła. Przytłacza moją osobowość.
  • 27 stycznia 2016 o 18:04
    kuzyn Champs Elysees
    zielona, soczysta wiosna, środek maja - takie mam skojarzenia, czując w pokoju Jardins. bardzo chciałabym znaleźć w tych perfumach jakiś feler, wadę, ale nie da rady. są doskonałe. zapach jest piękny, oszałamiający, można powiedzieć w zachwycie. kwiaty w Jardins są kwiatami - jaśmin pachnie jak jaśmin, magnolia jak magnolia, narcyz jak narcyz. są bardzo kobiece. kompozycja jest dobrze przemyślana, bo żadna nuta nie wybija się, nie męczy. nie są to perfumy wulgarnie podkreślające obecność. łagodnie otulają, tkwią gdzieś w tle, ale nie robią tzw. wielkiego wejścia (np. Eden takie wielkie wejście robi ;) )gdy przed zamiarem zakupu tych perfum przeczytałam ich nuty, przestraszyłam się, że może będzie to kolejna kakofonia zapachowa, przerost formy nad treścią, że utopię się w duchocie białych kwiatów i aldehydów. nic z tych rzeczy. te perfumy brzmią współcześnie , a nie jak z dawnej epoki. nie ma się wrażenia, że to jakiś relikt. pobrzmiewa w nich ta słynna guerlainowska nutka, bardzo przypominają mi Champs Elysees. trwałość bardzo dobra, ogon śliczny. gdybym miała określić jednym słowem Jardins, byłoby to słowo - elegancja. Używam tego produktu od: kilka lat Ilość zużytych opakowań: 3 x 100
  • 7 listopada 2014 o 21:43
    Trzeba znać perfumeryjny kanon
    Zapachy z tuberozą to dotychczas nie była moja perfumeryjna bajka.Ale im dłużej się rozkręcałam zapachowo, zaczęłam wchodzić w nieużywane do tej pory nuty i oswoiłami tuberozę i białe kwiaty, A Jardins du Bagatelle to legenda tamtej epoki i wielka klasa która trzeba znać. Cudownie wibruje i na bogato kwiatowo, bukietem różnorodnych kwiatków i kwiatuszków. Ponadto trwałość jest nieziemska. To perfumeryjny kanon, który trzeba znać. Używam tego produktu od: pół roku Ilość zużytych opakowań: spora odlewka