Używam tej oliwki od kilku miesięcy, choć kupiłam ją z myślą o pielęgnacji mojego dziecka. Jak to bywa z kosmetykami naturalnymi o dobrym składzie – raz spróbowałam sama i... została ze mną na stałe. To jeden z tych produktów, które pokazują, że prosty skład = konkretne działanie.
Zacznę od tego, że mam skórę bardzo suchą, wrażliwą i skłonną do podrażnień. Po kąpieli zwykle pojawiało się uczucie ściągnięcia, szczególnie na nogach i przedramionach. Od kiedy zaczęłam stosować tę oliwkę – problem zniknął.
Nakładam ją zawsze na wilgotną skórę, zaraz po wyjściu spod prysznica. Wystarczy naprawdę niewielka ilość – oliwka dobrze się rozprowadza, nie jest zbyt gęsta ani zbyt lejąca. Daje taki satynowy poślizg, nie zostawia tłustej warstwy, ale skóra jest wyraźnie zabezpieczona i wygładzona. Po wyschnięciu ciało jest miękkie, elastyczne, nie swędzi. Ten efekt utrzymuje się przez cały dzień, nie muszę niczego dokładać ani poprawiać.
Zapach – bardzo delikatny, lekko ziołowy, z wyczuwalnym rumiankiem. Dla mnie neutralny, kojący, nie koliduje z perfumami. Ogromny plus za to, że nie ma żadnych sztucznych aromatów – idealne rozwiązanie dla skóry dziecka, ale i dorosłego, który szuka czegoś łagodnego.
Jeśli chodzi o skład – ideał. Olej słonecznikowy, sezamowy, migdałowy, rumianek – wszystko naturalne, bez parafiny, bez konserwantów, bez zapychaczy. Nie uczula, nie zapycha porów, sprawdza się też u mojego malucha – skóra po niej jest ukojona, bez żadnych zmian czy zaczerwienień.
Produkt jest bardzo wydajny. Mam go już kilka miesięcy, a zużycie jest niewielkie. Gdyby miał pompkę, byłoby jeszcze lepiej – czasem wylewa się za dużo, szczególnie gdy ręce są mokre. To jednak drobiazg.
Zauważyłam też, że oliwka świetnie sprawdza się jako dodatek do masek na włosy, szczególnie na końcówki. Nakładam dosłownie kroplę, zostawiam na noc i rano są bardziej sprężyste.
Podsumowując: rewelacyjny, wielozadaniowy produkt, którego używa cała rodzina. Działa, koi, pielęgnuje – bez kombinowania i bez marketingowej ściemy. Sylveco kolejny raz udowadnia, że w prostocie siła. Na pewno kupię ponownie.
Zalety:
- Świetnie nawilża i natłuszcza, bez uczucia tłustego filmu
- Skóra jest miękka, elastyczna, wygładzona już po pierwszym użyciu
- Nie uczula, nie zapycha, idealna dla wrażliwej skóry dorosłych i dzieci
- Bardzo delikatny zapach – ziołowy, lekko rumiankowy, niedrażniący
- Prosty i naturalny skład: olej słonecznikowy, migdałowy, sezamowy, ekstrakt z rumianku
- Bardzo wydajna – wystarczy niewielka ilość
- Można stosować także na końcówki włosów, do masek, na łokcie, kolana
- Działa kojąco, łagodząco, szczególnie przy suchej i atopowej skórze
- Bezpieczna dla dzieci – testowana również na maluchu
- Nie koliduje z perfumami – zapach szybko się ulatnia
Wady:
- Brak pompki – łatwo wylać za dużo produktu
- Dostępność – nie zawsze dostępna stacjonarnie, głównie online