klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dieta sirtfood
Fotolia
Styl życia

Nowy hit w odżywianiu: dieta sirtfood, czyli czekolada i czerwone wino w służbie młodego wyglądu

Chociaż to jedyny zalecany plan żywieniowy, który obejmuje spożywanie czekolady i picie czerwonego wina, nazywanie go dietą-cud byłoby sporym nadużyciem. Jak podkreślają jego twórcy, nie koncentruje się on bowiem na odchudzaniu, ale na wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Magdalena Borucińska
marzec 02, 2016
dieta sirtfood

Najnowszy hit w dziedzinie odżywiania nie bez powodu nazywany jest dietą długowieczności. Produkty sirtfoods są bogate w polifenole aktywujące w organizmie białka zwane sirtuinami (stąd nazwa diety), które chronią komórki przed śmiercią i stanami zapalnymi. Już kilka lat temu pokładano w nich wielką nadzieję. Sirtuiny wykazują w końcu działanie odmładzające – opóźniają starzenie tak organizmu, jak i skóry. Jednocześnie, jak wskazują na to wciąż trwające badania, zapewniają lepszy sen i wzrost energii, a do tego regulują metabolizm, sprzyjają wzrostowi mięśni oraz poprawiają koloryt skóry.

Dieta sirtfood, której swoją najnowszą publikację poświęcili Aidan Goggins i Glen Matten, nie obiecuje cudów, ale wydaje się idealną propozycją dla osób, które lubią jeść i nie wyobrażają sobie stosować długich głodówek. Składa się z dwóch faz, przy czym pierwsza – najbardziej dokuczliwa – trwa zaledwie tydzień. W pierwszych trzech dniach spożycie kalorii ogranicza się do 1000 dziennie, których dostarczać mają trzy zielone soki i jeden posiłek bogaty w sirtfoods. W kolejnych dniach zwiększa się ono do 1500 kalorii. Przez cztery dni jadłospis tworzą dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki. Kolejne dwa tygodnie to już faza podtrzymująca.

Skąd pomysł na ograniczenie spożycia kalorii na początku diety? Badania pokazują, że podobnie jak wskazane produkty aktywuje ono sirtuiny. Chociaż w pierwszym tygodniu można stracić nawet trzy kilogramy, docelowo dietę mają tworzyć trzy posiłki i jeden zielony koktajl dziennie. Autorzy diety podkreślają, że nie chodzi o to, by myśleć, co usunąć z talerza, lecz o to, by nałożyć na niego produkty bogate w polifenole. Wysoką pozycję w jadłospisie powinny zająć m.in. czerwona cebula, truskawki, kakao, orzechy włoskie, przyprawy curry i kurkuma, jarmuż, jabłka, cytrusy, borówki amerykańskie, oliwa z oliwek, rukola, kawa, zielona herbata i wspomniane wcześniej, bogate w resweratrol, czerwone wino.

Najlepszym dowodem na skuteczność diety mają być mieszkańcy Japonii oraz Włoch, którzy dzięki spożywaniu produktów z kategorii sirtfoods przez długie lata cieszą się świetną kondycją. Istnieją przesłanki za tym, by uwierzyć, że wspomniane produkty wzmacniają także układ odpornościowy. Japończycy i Włosi wydają się bowiem mniej podatni na choroby cywilizacyjne. Tygodniowy „post” może nie brzmi kusząco, ale perspektywa wzbogacenia diety w produkty odmładzające, na dodatek raczej łatwo dostępne – już owszem.

Komentarze
Fotolia
Styl życia Czy napar z czystka rzeczywiście odchudza?
Po okresie dużej popularności zielonej herbaty, yerba mate czy herbaty czerwonej obecnie dużo mówi się o czystku i o jego właściwościach wspomagających odchudzanie. Ale czy jego picie faktycznie przynosi efekty? Wszelkie wątpliwości rozwiewamy z pomocą dietetyka.
Ewelina Błeszyńska
kwiecień 24, 2016

Czystek to ostatnio bardzo modne zioło, któremu często przypisuje się „zdrowotne działanie na wszystko”. Najbardziej wychwalany jest ze względu na właściwości odchudzające i odmładzające, ale czystek ma działać także antybakteryjnie oraz antyzapalnie. Jak jest naprawdę? Zdrowotne właściwości czystka Choć w opisach właściwości czystka znajdziemy nieskończony szereg jego zalet nie warto podchodzić do nich bezkrytycznie. Kluczowe są tu badania naukowe, które powinny być dla nas głównym źródłem wiedzy. O badanych właściwościach czystka opowiedziała nam dietetyk Sylwia Leszczyńska z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA” . Jak zaznacza dietetyk – „Za korzystne działanie tego zioła odpowiedzialne są głównie polifenole, zwłaszcza flawonoidy, terpentyny. Dzięki nim czystek działa antyoksydacyjnie, antybakteryjnie, antynowotworowo. W badaniach i publikacjach naukowych wykazywano działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe ekstraktu z czystka .  Pamiętajmy, że w dużej mierze to badania in vitro (przeprowadzone na wyizolowanych z organizmu komórkach) i badania przeprowadzone na zwierzętach, których wyniki nie zawsze muszą oznaczać takie same działanie w organizmie człowieka i taka samą skuteczność. Najbardziej podkreśla się antyoksydacyjną rolę czystka – zwalcza szkodliwe wolne rodniki niszczące nasze komórki, tym samym pomaga zapobiegać procesom starzenia komórek”. Choć o czystku często mówi się jako o ziele odchudzającym tak naprawdę ceniony jest za wspomniane wcześniej, inne właściwości. Może w pewnym stopniu wspierać odchudzanie, jednak próżno liczyć na to, że samo picie czystka pomoże nam zgubić dodatkowe kilogramy. Jak zaznacza Sylwia Leszczyńska czystek może być jednak pomocny w poprawie działania układu pokarmowego – „Wiele badań dokumentuje korzystne działanie czystka na przewód...

Przeczytaj
Styl życia Dieta dziecka po 12 miesiącu życia - co powinno jeść roczne dziecko?
Twoje dziecko skończyło roczek? Zastanawiasz się, jaka dieta będzie dla niego najlepsza po 12. miesiącu? Zobacz zalecenia żywieniowe dla rocznego dziecka.
Katarzyna Brasiak
czerwiec 11, 2013

Świętowanie pierwszych urodzin dziecka to ważny moment dla całej rodziny. Maluch w ciągu ostatniego roku bardzo się zmienił. Jest bardzo ruchliwy, a w związku z tym potrzebuje urozmaiconego jadłospisu, który da mu energię do poznawania świata.  Komponując zdrowe menu dla dziecka pamiętaj, że jego organizm jest wciąż niedojrzały. Ilość i wielkość posiłków dla rocznego dziecka Dziecko powinno zjadać 4-5 posiłków dziennie, trzy główne, takie jak śniadanie, obiad, kolacja oraz dwa dodatkowe, zdecydowanie mniejsze – drugie śniadanie oraz podwieczorek.  Powtarzający się rytm posiłków kształtuje korzystny nawyk regularnego jedzenia.  Pamiętaj, żeby podawać dziecku odpowiedniej wielkości porcje, które są adekwatne do jego potrzeb i możliwości. Roczne dziecko samo potrafi regulować wielkość zjadanych posiłków i warto zaufać jego instynktowi. W okresie intensywnego wzrostu i rozwoju małego, rocznego organizmu mleko jest nadal bardzo ważne. Dostarcza dziecku wapń niezbędny do rozwoju kości i zębów. Mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, białe serki, sery żółte zawierają także łatwo przyswajalne białko.  Pamiętaj o tym, że dziecku do 3. roku życia warto podawać mleko modyfikowane, które zawiera m.in. wapń, żelazo, witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także prebiotyki.  Zaleca się podawać dzieciom dziennie 2 porcje po 200 ml mleka, najlepiej typu Junior oraz 1 porcję innych produktów mlecznych. Nowości w menu rocznego dziecka Nowe produkty nadal podawaj ostrożnie, ze względu na możliwość wystąpienia u dziecka reakcji alergicznej.  Po ukończeniu przez dziecko 12. miesiąca życia możesz wprowadzić do diety malucha także niewielkie ilości miodu, kakao i orzechów.  Pamiętaj, aby podawane przez Ciebie produkty były lekkostrawne i by pochodziły ze składników wysokiej jakości. Na śniadanie możesz podać maluchowi płatki przeznaczone...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Jak jeść pizzę i... chudnąć? Jest na to (naukowy) dowód!
Kochasz słodycze, białe pieczywo, makarony i cierpisz już na samą myśl, że mogłabyś odmówić sobie tych przyjemności? A jeśli powiemy Ci, że jedząc takie pyszności też można schudnąć?
Agnieszka Pulikowska
październik 09, 2016

Chudnąć mimo jedzenia pizzy? Brzmi jak marzenie... Tymczasem nie jest to wcale niemożliwe. Badacze wzięli pod lupę mężczyzn, których posiłki zmniejszono do 10500 kalorii na tydzień i podzielono na 2 grupy. Jedna z nich mogła przez jeden dzień złamać  zasady odżywiania i jeść swoje ulubione przysmaki. Druga natomiast sztywno trzymała się swojej diety. Po 2 tygodniach zbadano, jak się zmieniła masa ciała badanych. Okazało się, że schudli oni podobną ilość kilogramów, jednak ci, którzy mieli przysłowiowy "dzień dziecka", byli bardziej szczęśliwi i zmotywowani do dalszej walki o lepszą figurę. Zobaczcie także:   Oto tajniki diety najseksowniejszej kobiety świata Jak to tłumaczą naukowcy? Badacze z Portugalii twierdzą, że jednorazowe odstępstwo od diety może wspomóc odchudzanie poprzez zwiększenie motywacji do zdrowego odżywiania w pozostałe dni . W ten jeden dzień także należy żywić się ze zdrowym rozsądkiem. Uczestnicy badania zachowywali swoją dzienną sumę kalorii, tj. 1500, tylko mogli wybrać produkty, do których mają słabość, np. pizzę. Według naukowców, z kolei ciągłe samoograniczanie skutkuje gorszym nastrojem i zwiększa prawdopodobieństwo, że szybko rzucimy dietę. Zresztą, pewnie wiele z Was zna to uczucie. Co prawda w badaniach brali udział jedynie mężczyźni, ale ich wyniki nas całkiem przekonują. Co więcej, inne badania pokazują, że jeżeli przed godz. 9 rano zjemy kawałek czekolady, wpłynie to pozytywnie na wagę .  Zamawiamy pizzę?:) Zobaczcie także:   Ciało jak u... modelki! Kinga Rusin na okładce "Be Active" wygląda zjawiskowo Źródło: Men's Health

Przeczytaj
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni. Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega? Zasady diety ujemnych kalorii Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych.  Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie.  Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal . Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać.  Źródło: iStock Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii? Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Warzywa w diecie ujemnych kalorii: zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata), kukurydza, cukinia,  buraki,  cebula, marchew, kalafior. Owoce w diecie ujemnych kalorii:...

Przeczytaj