Dezodoranty i antyperspiranty

Sense & Body Earth Salt, Naturalny dezodorant w kulce na bazie ałunu wybielający

• 21 marca 2021 o 8:49
    dobry, naturalny dezodorant
    Szukam naturalnych produktów do pielęgnacji, więc spróbowałam. Nie spodziewałam się, że Earth Salt zapewni ochronę przez potem na cały bardzo intensywny dzień, jednak na weekendy bądź dni bez wielkich wyzwań nadaje się idealnie. Wygodny w stosowaniu, dosyć szybko wysycha po nałożeniu. Wydajny. Ma delikatny zapach. Można kupić na promocji za ok. 11zł. Spełnił moje oczekiwania.
    Zalety:
    • produkt wydajny,
    • wygodne, estetyczne opakowanie,
    • delikatny zapach,
    • komfortowy w stosowaniu,
    • nie podrażnia,
    • zapewnia średnią ochronę przed potem, takiej się spodziewałam po naturalnym dezodorancie
    Drogeria Super-Pharm
    Ellarta
    21 czerwca 2020 o 19:03
    Trzeba wiedzieć kiedy użyć :)
    Nie mam złudzeń co do naturalnych dezodorantów. Chronią gorzej, i kompletnie nie nadają się do stresujących sytuacji typu koncerty, ważne spotkania itd. Natomiast jeśli wiem, że mam przed sobą dzień bez przygód i bez pracy z ludźmi, właśnie z takiego dezodorantu skorzystam. Idealnie pasuje na ciche dnie :) Wychodzę z założenia że skóra powinna odpoczywać od agresywnych dezodorantów na bazie aluminium, więc kiedy mam możliwość używam naturalnych. I moim zdaniem ten jest jeden z lepszych. Polecam na mniej intensywne dnie :) Albo sprawdzi się też latem, kiedy nasze ubrania są przewiewne. Jak na swój skład dobrze chroni i ładnie pachnie. Mam ogromne wątpliwości co do jego działania wybielającego. Ale od razu olałam tę informację na etykiecie haha :) Jakoś realistycznie podchodzę do dezodorantu i nie oczekuje wybielania :)
    Zalety:
    • efekt (nie używałam go w dni prób, spotkań i stresujących sytuacji)
    Wady:
    • w zasadzie wszystko ok. Naturalny dezodorant nie może chronić tak jak aluminiowy, nie miałam takich oczekiwań :)
    Noor
    2 stycznia 2020 o 15:32
    Nieskuteczny
    Ten dezodorant przypadkiem wpadł w moje ręce akurat kiedy wybierałam się kupić w promocji jego kryształowego brata. Jest w kulce, więc odpada cała ta zabawa z aplikacją na mokro. I niestety - obok zapachu - to jedyna jego zaleta. Z przykrością stwierdzam, że rozwodniona wersja kryształu ałunu potasowego jest po prostu nieskuteczna. Tak, wiem, że to nie jest antyperspirant i w przeciwieństwie do chlorowodorku glinu nie reaguje z białkami, tworząc żel blokujący gruczoły potowe. Tu jest nietoksyczny, dwunastowodny siarczan glinowo-potasowy KAl(SO4)2·12H2O, który w ogóle nie hamuje wydzielania potu, a jedynie zapobiega namnażaniu się bakterii powodujących rozkład tłuszczów zawartych w pocie na nienasycone kwasy tłuszczowe i powstawanie charakterystycznego "zapaszku". Ale ta kulka działa tak może przez ... pół dnia? Jakieś 6 ... góra 8 godzin. W porównaniu z co najmniej całodobową skutecznością kryształu Reutter, to tyle, co nic. Nie daje poczucia bezpieczeństwa i dlatego nie mogę dać więcej, niż 1 gwiazdkę. Po nałożeniu lepi się nieco (w końcu ma sporo gliceryny) ale ostatecznie, po dłuuuuugim czasie, jakoś tam wysycha. Z przebarwieniami nie mam problemów, więc nic tu nie zauważyłam. Zapach jest ładny, kremowy, z gatunku "czyste pranie", spodoba się zwolenniczkom klasycznego Dove. Do wersji roll-on na pewno już nie wrócę, ale kryształ w dobrej promocji może wypróbuję.
  • 26 grudnia 2019 o 15:17
    Taki sobie
    To już moje drugie opakowanie dezodorantu Earth Salt i kolejna pomyłka. Myślałam, że przy dłuższym stosowaniu dezodorantu, zwłaszcza w zakresie wybielania, jego skuteczność będzie większa. Tylko zmarnowałam czas. Dezodorant nie zapobiega poceniu się, a jeśli chodzi o wybielanie naskórka, to też nie zdał egzaminu :-( Dezodorant jest w kulce i jego konsystencja jest raczej płynna, więc wchłania się bardzo długo. Poza tym trochę się klei. Nie podrażnia i nie uczula, ale mimo że jest on na bazie ałunu, lepiej nie używać go zaraz po goleniu. Zapach jest całkiem ok, a w dodatku dezodorant jest wydajny.
    Zalety:
    • nie podrażnia i nie uczula
    Wady:
    • nie zapobiega poceniu się
    • nie rozjaśnia skóry
    • długo się wchłania
  • 7 maja 2018 o 20:53
    Nadaje się tylko do kosza
    I to jest największy bubel w tym poście, ponieważ dezodorant nie robi, kompletnie nic. Dobrze, że przynajmniej nie podrażnia, jednak po co komuś dezodorant który nie działa? Sama nie wiem... jeszcze do tego produkt nie jest najtańszy, ponieważ kosztuje 16 zł, więc jak na dezodorant, który nadaje się jedynie do kosza, to sporo.
    Zalety:
    • Nie podrażnia
    Wady:
    • Nie działa
    • Drogi