Kompaktowy puder brązujący na twarz i ciało marki Nuxe to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Zakupiłam ten puder w jednej z drogerii internetowych już ładnych kilka miesięcy temu i na szczęście udało mi się go upolować w promocji, bo normalna cena może nieco odstraszać.
Chcę zacząć od najważniejszych atutów tego pudru, a ma ich całe mnóstwo ;). Na skórze twarzy doskonale współgra z innymi produktami, nie przyspiesza przetłuszczania, co jest super sprawą i śmiało możemy go łączyć z innymi kosmetykami bez obawy. Przede wszystkim jest to puder, który wyróżnia się trwałością. Nawet po całym dniu (takim bardzo intensywnym również) puder wciąż jest widoczny i prezentuje się perfekcyjnie, jak zaraz po nałożeniu. Pomimo, że w opakowaniu prezentuje się na dość ciemny odcień, na twarzy nadaje piękny kolor, więc radziłabym się nie sugerować tym ciemniejszym kolorem, bo naprawdę na twarzy zupełnie inaczej się ta barwa zachowuje. Puder dostępny jest w jednym odcieniu, który, choć wydaje się ciemny w opakowaniu, doskonale adaptuje się do każdej karnacji. Ja osobiście mam raczej oliwkową karnację i sprawdził się u mnie świetnie, natomiast dałam też do wypróbowania ten produkt mojej siostrze ze znacznie jaśniejszą karnacją i również była zachwycona efektem. Z tego też względu, poleciłabym go dla każdego, bo dopasowuje się on do karnacji i możemy sobie też kontrolować efekt, jaki chcemy uzyskać, nakładając nieco mniej kosmetyku. Intensywność koloru można po prostu stopniować od delikatnego do średniego. Co szczególnie ważne, jest to produkt, który nie odznacza się na skórze ani nie wchodzi w pory, więc nie ma tu mowy o żadnym zatykaniu porów.
Z kolejnych mocnych stron tego pudru od Nuxe mogę wymienić niezwykle prostą aplikację, co czyni go odpowiednim także dla osób początkujących. Sama konsystencja pudru jest wilgotna, określiłabym ją jako taką miękką i pudrową. Trwałość jest znakomita i u mnie produkt utrzymuje się zawsze na skórze przez cały dzień, wymagając jedynie drobnych poprawek po około dziesięciu godzinach, co czyni go rewelacyjnym wyborem pod kątem trwałości. Ten puder prezentuje się wręcz doskonale na twarzy (to z kolei potwierdzają mi liczne komplementy wyglądu mojej cery właśnie po użyciu tego pudru ;)).
Z trochę mniej przyjemnych aspektów, to cena pudru może wydawać się nieco wysoka, jednak produkt niewątpliwie jest wart swojej ceny i też czasami można go nabyć w promocyjnej cenie. Zarówno latem, jak i zimą, ten wielofunkcyjny puder do twarzy i ciała, wzbogacony ekstraktem z kwiatów jaśminu, zapewnia efekt skóry muśniętej słońcem. Pięknie podkreśla opaleniznę oraz nadaje skórze blask, wygląda tak promiennie i zdrowo. Skóra zostaje "upiększona", promieniując blaskiem a do tego uzyskujemy taki efekt dzięki kosmetykowi, który zawiera przeważającą część składników pochodzenia naturalnego. Wspomnę również, że jest to puder, który nadaje się nie tylko do nadawania opalenizny w letnie dni, ale sprawdzi się doskonale również do modelowania kości policzkowych. Jest łatwy w aplikacji i długo utrzymuje się na skórze. Z całkowitą pewnością stwierdzam, że kosmetyk zachwyca pod każdym kątem, a jego opakowanie zawiera aż 25 gramów (myślę, że przy regularnym używaniu starczy na wiele, wiele miesięcy), a do tego jego zapach i jedwabista konsystencja są dla mnie czymś wyjątkowym.
Produkt jest bardzo dobrze zmielony i świetnie współpracuje z pędzlami różnych marek, wyróżnia się ładnym kolorem, łatwością aplikacji oraz trwałością. Bardzo cenię sobie jego delikatny zapach oraz to, że nie wywołuje podrażnień skórnych nawet u mnie, czyli osoby z bardzo wrażliwą cerą.
Zalety:
- Idealny do każdej karnacji, wpasowuje się i wtapia perfekcyjnie, dzięki czemu nie odznacza się na skórze
- Nie wywołuje podrażnień i nadaje się nawet do bardzo wrażliwej cery
- Jedwabista konsystencja
- Nie zatyka porów
- Nadaje skórze piękny blask, cera wygląda zdrowo i promiennie
- Składniki naturalne dominują
- Świetny zarówno na lato, jak i na zimę
- Dobrze współpracuje z innymi kosmetykami
- Genialna trwałość
- Delikatny zapach