Wody toaletowe damskie

Guerlain Shalimar Light EDT

Guerlain Shalimar Light Woda toaletowa 75 ml spray

Mijanou
    21 czerwca 2014 o 12:02
    Chlubny wyjątek w zreformułowanych klasykach
    Akurat skapnęło mi trochę grosza, więc oczywiście, swoim zwyczajem, pognalam do Sephory by je wydac, korzystając z obniżki 20%. Do perfumerii wchodzę zawsze z konkretnymi zakupami w głowie, nie lubię marudzić asystentkom i zawracać im głowy jako ta, która sama nie wie, czego chce. Wczoraj nazwa Sephorowej misji brzmiała: Alien Essence Absolue (nie żałuję zakupu!), która kojarzy mi się zmysłowo i mocno z poezją Baudelaire\\\'a, a na której pełnowymiarową wersję czaiłam się już od dawna. Przy okazji dostałam od moich kochanych Sephorowych pań, które zawsze mnie obdarzają (no....kuszą i zachęcają do wydawania kasy) miniaturę Shalimar Light(wśród morza innych próbek i miniatur). Ponieważ nienawidzę zreformułowanych popłuczyn klasyków, więc na jej widok jedynie wzruszyłam ramionami, ale coś mnie tknęło....jakaś siła wyższa. Nie rzuciłam się od razu na Aliena a postanowiłam spryskać się tą próbką tak, jak lubię- rozpylając w górze nad sobą mgiełkę perfum. "Mała strata, krótki żal"m sobie pomyślałam. Kochane Wizażanki! Jakże się pomyliłam! Zapach otoczył mnie jak upojna, zmyslowa, niewidzialna peleryna z przejrzystej rosy. Tak pachnie przecież kwintesencja kobiecości! Trochę retro, ale wciąż to samo niezatarte piętno upojności, pewnej kobiecej....bezradności, ale ta bezradność jest zamierzona i celowa. To panna młoda w welonie, wciąż w słodkim wahaniu, jeszcze niepewna, ale pożądająca. Tak chcialabym pachnieć w swoją noc poślubną! ( o ile ciutkę zrezygnuję z tego feminizmu^^). Pudrowe nuty przepięknie przeplatają się tu z czymś świeżym, niewinnym a jakże zmysłowym i wyrafinowanym. Triumf Guerlaine, ktory tutaj pozostawił w tyle nawet geniusz Muglera. Ta wersja Shalimar nie ma nic wspólnego z migrenogennym szyprem w klasyku. Ma ogon, świetlisty scent- nie za blisko skóry ale jednocześnie nie porażający otoczenia. Łagodny i nienatarczywy. Puder wciąż wyczuwalny, ale złagodzony lub przełamany nieco lżejszym i świeższym powiewem. Zagadka: kto zgadnie, na co teraz zbiera ruda Mija?^^ Używam tego produktu od: dwóch dni Ilość zużytych opakowań: miniatura
    Vanilla
    13 czerwca 2009 o 16:07
    elegancki ale nie mój
    Będę chyba pierwszą, osobą, która nie będzie odnosiła się do klasyka, do którego za żadne skarby nie podejdę, bo intuicyjnie "wiem" jak będzie pachniał. Ja natomiast nie znając Shalimara klasyka napiszę, że Shalimar Light wcale też nie jest lekkim zapachem. Najpierw czuć cytrynę i miętę (?! ale fajnie:), potem dochodzi coś jeszcze, potem faktycznie cytrusy - pomarańcza (bardzo gorzka) i nadal cytryna i może irys. Z czasem zostaje już tylko gorycz i to taka, której raczej nie lubię, choć mnie nie odrzuca. Lubę "pocukrzoną" gorycz, zmiękczoną kwiatami. Tutaj tego - za grosz. Shalimar light nie jest zły, ale nigdy nie będzie moim zapachem. Uzywałam, nosiłam, ale nie czułam się w nim dobrze, choć - tak jak napisałam, nie biegłam w te pędy do łazienki, jak to się miało w przypadku innych nie-moich zapachów. Shalimar Light ma coś w sobie co czyni go w jakis sposób eleganckim. Ale dlaczego woda ma kolor brudnoniebieski? Przecież to nie morski zapach, nie wodny ani nie wakacyjnej rajskiej plaży.. ot, zagadka:) Używam tego produktu od: - Ilość zużytych opakowań: próbka
  • 14 lipca 2008 o 13:33
    Poniżej oczekiwań
    Nieco zawiedziona. Zakochawszy sie bez pamięci w klasyku (ciągle testuję przedzakupowo), oczekiwałam czegoś równie dobrego, jeśli nie lepszego. Nie jest to rozczarowanie życia, ale zdecydowanie mógłby być lepszy. Na mojej skórze Shalimar (EDT) i jego wersja lajt mają ze sobą bardzo wiele wspólnego. Z tym, że S poprzez dodanie nut cytrusowych (długo się zastanawiałam co mi ta rozmyta, cytrusowa smuga przypomina i wiem - pitną maślankę o smaku pomarańczowym, z kilkoma kroplami cytryny dla zaostrzenia koncepcji) stracił charakter. Dla mnie SL jest trochę zbyt niedookreślony, rachityczny, łagodny. Ja chyba lubię dostać po nosie aż zatrzeszczy ;). Mniej więcej do godziny po aplikacji wyczuwam na sobie dwie warstwy zapachu: główną - orientalną, klasyczną, tą bollywoodzką i warstwę wierzchnią - mlecznie pomarańczową. Kwiatów na całe szczęście niet. Potem łączą się, podążając wspólnie ku przepieknej, skórzastej bazie. Szkoda tylko, że całość na mojej skórze trwa góra 4 godziny a i to w wydaniu ścisle przylegającym. Nie zmienia to faktu, że jest ładny. Zużyję z przyjemnością, nawet teraz, choć bardziej kojarzy mi się z klimatami wczesnej jesieni. Ale lepiej by mogło być. Używam tego produktu od: 2 tygodnie Ilość zużytych opakowań: w trakcie 50ml
  • 2 listopada 2007 o 17:01
    Klasyk dla Księżniczki
    Tylko lubię.Łagodny,piękny,klasyczny.Wyrażnie wyczuwam miękką nutę tonka i delikatnie purowy irys.W wersji edp charakteru nadaje akord skórzany.Tutaj kwiatowo-waniliowe akordy są wzmocnione cytrusem.Widzę współczesną księżniczkę w klasycznym kostiumie.Trochę niedostępną,chłodną,wymagającą.W rzeczywistości zagubioną i samotną.To zapach dla Sandry K.granej przez Cielecką.Dla mnie to pozycja nieobowiązkowa.Chociaż miniaturkę mogłabym mieć. Używam tego produktu od:kilka tygodni Ilość zużytych opakowań:4X1,2ml
  • 10 kwietnia 2007 o 10:50
    Ukochany
    Uwielbiam ciezkie zapachy,ale do klasycznego Shalimara chyba jeszcze nie dojrzalam.Oczarowala mnie natomiast jego letnia wersja,choc ja Legere za taka nie uwazam,poniewaz stosuje je caly rok na wieczorne wyjscia a czesto tez bywalo ze i w dzien.Magiczna won tego pachnidla tkwi w polaczeniu orientu z cytrusami,dosc nietypowym,ale przez to interesujacym.Pieknie rozwija sie na skorze.Poczatkowa nuta to pomarancze,nastepnie czuje jakies kadzidla by na koniec pieknie otulac przepiekna wanilia,nie nie taka prosta i oczywista.Zapach na dlugo pozostanie moj,moze kiedys skusze sie na klasyk.Flakon przepiekny,niezbyt przesadzony,ale przywodzi na mysl stare flakony z psikadelkiem ze sznureczkiem i pileczka.Polecam nawet tym,ktorzy za shalimarem nie przepadaja!!! Używam tego produktu od:kilku miesiecy Ilość zużytych opakowań:75 ml