Bazy pod makijaż

Canmake Tokyo Mermaid Skin Gel UV SPF 50+ / PA++++ Baza pod makijaż

• 3 września 2023 o 8:22
    Nie bieli, bez zapachu, dobrze się wchłania, ale lekko się błyszczy i mała pojemność. No i niestety czasami się roluje.
    Bardzo lubię azjatyckie kosmetyki z ochroną UV. Moja skóra - dojrzała, normalna. Kremy z filtrem stosuję codziennie, niezależnie od pory roku, więc mam co do nich wysokie wymagania. Mermaid Skin Gel to baza pod makijaż produkcji japońskiej. Oceniam wersję 01. Kupiłam w azjatyckiej firmie wysyłkowej. OPAKOWANIE Zupełnie niepotrzebne plastikowe, przeźroczyste pudełko. Sama tubka jest mała (bo to tylko 40 ml), z cienkiego plastiku. Napisy prawie wyłącznie w j. japońskim. Wygodne do torebki lub w podróży. BAZA Baza zupełnie, wbrew nazwie, nie jest żelowa. To lekki krem, biały, bez zapachu. Rozprowadza się świetnie. Nie bieli. Dobrze się wchłania. Pozostawia skórę lekko błyszczącą. To nie jest błyszczący tłuszcz, ale taki mokrawy błysk. Skóra wygląda ładnie, ale jeśli ktoś lubi mat, to nie jest dla niego. Niestety odkryłam, że na niektórych kremach się roluje. Na moim poprzednim był OK, a na obecnym wszystko jest niby w porządku, ale po parunastu minutach mam twarz pokrytą paprochami kosmetyków. PODSUMOWUJĄC Baza jest OK, ale znam lepsze filtry azjatyckie. Wolę albo kremy, które jednocześnie pielęgnują skórę, albo bazy typu krem BB lub CC, które dają leciutkie krycie. Minus za małą pojemność. No i roluje się!
    Zalety:
    • nie bieli
    • dobrze się wchłania
    • bez zapachu
    Wady:
    • roluje się
    • niepotrzebne zewnętrzne opakowanie
    • mała pojemność
  • 12 czerwca 2021 o 10:22
    Z jednym "ale"
    Na początku byłam zawiedziona, bo po aplikacji filtr szybko zaczynał mi się rolować na twarzy. Teraz jednak myślę, że jest to kwestia sposobu, w jaki się go aplikuje - próbowałam dalej i ostatecznie okazało się, że jednak się da. Jednak jednak kilka warunków - poprzedni kosmetyk musi się naprawdę dobrze wchłonąć (ew. można odcisnąć nadmiar chusteczką higieniczną) + nie można nakładać od razu zbyt grubej warstwy, trzeba stopniować. Jest to w sumie trochę problematyczne, ale gdy już się przyzwyczaiłam, to było okay. Sam filtr ma maślany kolor i śliską konsystencję, jest dość zwarty - nie ma obawy, że ścieknie z palców czy twarzy. Zapach delikatny, raczej przyjemny. O aplikacji już napisałam wyżej - gdy nałoży się go prawidłowo, to trzyma się bardzo dobrze przez cały dzień, nie bieli. Współpracuje z pudrami (nakładanymi w rozsądnej ilości), makijaż wygląda na nim okay. Na pewno chroni - używałam go w pełnym słońcu nad morzem, bez reaplikacji i ani trochę się nie opaliłam, więc skuteczność oceniam bardzo wysoko. Wydajność średnia, ale wynika z mniejszego niż standardowe opakowania - warto na koniec rozciąć tubkę, bo mimo wrażenia "wyciśnięcia", sporo jeszcze zostaje na ściankach. Podsumowując, nie była to miłość od pierwszego wejrzenia i w sumie może w ogóle nie była to miłość, ALE naprawdę doceniam działanie tego kosmetyku. Dlatego nie wykluczam, że zakupię go ponownie.
  • 9 czerwca 2021 o 21:00
    Jeden z lepszych filtrów jakie miałam
    Mam cerę normalną z tendencją do okresowego przesuszania się, która nie jest wrażliwa. Wśród filtrów szukam takich, które dość szybko się wchłoną i nie zostawią nadmiernego błysku na twarzy. Czy ten krem spełnia moje oczekiwania? I tak i nie. Zakupiłam wersję kolorystyczną 01, czyli właściwie jest to krem bez dodatkowego koloru. Właściwie to nie tyle typowy krem z filtrem co baza pod makijaż. Baza jest w plastikowej tubce i tu warto zaznaczyć, że krem ma nieco niższą pojemność niż większość tego typu produktów. Krem ma delikatny zapach, który w moim odczuciu jest bardzo przyjemny - przypomina mi zapach kokosa, ale absolutnie nie jest to zapach intensywny, a bardzo subtelny. Kosmetyk nie ma alkoholu w składzie. Krem kupiłam po wysłuchaniu wielu opinii, że jest on całkowicie matowy. I tu nie spełnił do końca moich oczekiwań. W moim przypadku krem zostawia po sobie błysk na twarzy, i dla mnie jego poziom jest już jednak zbyt wysoki. Żeby czuć się z nim dobrze, muszę nałożyć makijaż i go przypudrować. To świecenie dość podobne do tego, jaki zostawia u mnie Sesderma Fluido Invisible (chociaż ten u mnie wypada troszkę bardziej matowo), ale wciąż dużo mniejsze niż Holika Holika aloesowa. Poza tym jednym minusem nie umiem się do niego przyczepić - uwielbiam go stosować. Wmasowuje się idealnie, nie podkreśla suchych skórek, nie smuży, nie roluje się, nie bieli. Jest bardzo łagodny i nie szczypie w oczy, ani trochę! Faktycznie świetnie sprawdza się pod makijaż, a nałożenie odpowiedniej ilości filtra jest bardzo łatwe. Nie zauważyłam zmian skórnych po jego stosowaniu. Jeżeli chodzi o aspekt makijażowy - po zastosowaniu tej bazy podkłady mniej się ścierają (takie jest moje odczucie), mniej wchodzą w zmarszczki, a poza tym nie podkreślają mi suchych skórek. Szkoda, że nie jest dostępny w Polsce. Uważam, że cena tego filtra jest w porządku, w porównaniu do innych tego typu produktów, jednak trzeba pamiętać o jego pojemności. Na pewno warto go wypróbować. Nie wiem jednak czy kupię ponownie, bo na dłuższą metę nie opłaca mi się ściąganie go z Japonii.
  • 1 listopada 2018 o 21:36
    Bardzo dobry filtr miejski
    Na początku każdej recenzji filtra zaznaczam jaką mam cerę, bo to w duże mierze determinuje, jak produkt się zachowuje na skórze. Do rzeczy: cera mieszana w stronę tłustej, ze skłonnością do zaskórników zamkniętych i odwadniania, dość wrażliwa, ale nie histerczna, po 30. Filtrów chciałam używać już znacznie wcześniej na codzień, jako prewencja starzenia, ale z taką cerą właściwie żaden filtr nie podpasował mi na tyle, żebym chciała go używać z przyjemnością, Aktualnie wdrożyłam retinol w niewielkich dawkach (Redermic R) i skóra trochę się zmieniła - przede wszystkim mniej się przetłuszcza, no i jest zima, co też robi swoje. Recenzowany filtr jest z gatunku fizyczno-chemicznych. + wysokie spf i przyzwoite ppd (16+), + lekka, bardzo nawilżająca konsystencja, + mimo obecności filtra fizycznego nie bieli, + bez problemu można go reaplikować, + bez alkoholu, + bez problemu można go używać w okolicy oczu, + nie podrażnia a wręcz łagodzi (nałożony choćby po zbyt intensywnym peelingu), + nie zapycha, nie pogarsza stanu cery trądzikowej, + przy cerze tłustszej spokojnie można opuścić krem nawilżający pod spodem, filtr bardzo dobrze nawilża i nawadnia, +/- brak obecności alkoholu powoduje, że wchłania się trochę dłużej niż inne żelowe filtry (np. Biore), +/- wchłania się pozostawiając po sobie błyszczącą warstwę, ale wystarczy bardzo delikatnie go ponownie rozetrzeć i po warstwie ani ślau, +/- nie reguluje wydzielania łoju, ale nie jest ani trochę tłusty, jest po prostu mocno nawilżającu, +/- latem przy mocno tłustej cerze może powodować nieco szybsze błyszczenie się cery - jest to jednak nieporównywalne z europejskimi lepiszczami - to raczej efekt coraz mocniejszego "dewy" a nie wysmarowania tłuszczem, - w upały przy tłustej cerze powoduje, że rozszerzone pory są nieco bardziej widoczne (ale bez tragedii), - nie jest wodoodporny, więc na pewno nie brałabym go pod uwagę podczas intensywnego uprawiania sportów na świeżym powietrzu czy na plaży, dlatego jest to dla mnie filtr typowo miejski - w tej roli sprawdza się znakomicie. Komu bym go poleciła? NIemal każdemu, myślę, że moze szczególnie uszczęśliwić posiadaczki cery naczynkowej, bo jest bardzo łagodny. Może nie sprawdzić się jedynie przy bardzo tłustych typach skóry, bo nie jest to filtr matujący (ale przypudrowany nie wyświeca się mocno). Edit 10.2019: Na rynku pojawiło się coraz więcej nowych kremów z filtrem przeznaczonych do codziennego, miejskiego użytku (koreańskich/japońskich) i na ich tle Canmake wypada trochę słabiej. Przede wszystkim zaczął mi dokuczać długi (w przypadku cery mieszanej około 20 min) czas wchłaniania. Wcześniej przymykałam na to oko, bo brak w nim alkoholu, który znacząco przyspiesza wchłanianie, ale Koreańczycy zrobili świetne filtry o podobnych parametrach (spf 50+, ppd 16+), które lepiej współgrają z mieszaną cerą i szybciej się wchłaniają, takie jak Purito czy Klairs.
    rihab
    29 sierpnia 2017 o 9:53
    cudo
    Po wielu próbach odnalezienia kosmetyku z filtrem 50 posłuchałam rad internautek aby kupić sobie kosmetyk koreański lub japoński bo tam są zupełnie inne formuly kremów, a twarze Azjatek są nieskażone słońcem. Zamówiłam więc ten krem-żel na eBayu, wyszedł o wiele taniej niż w jedynym sklepie internetowym, ale trzeba było poczekać około 3 tygodni. Sam żel ma świetne działanie, dobrze się rozprowadza, nie lepi się i momentalnie się wchłania. Jak dla mnie do najlepszy kosmety spf 50 jaki miałam