Wody perfumowane damskie

Tesori d'Oriente Africa, Profumo Aromatico EDP

• 1 grudnia 2024 o 22:04
    Rozczarowanie
    Kupiłam tę "wodę perfumowaną" we włoskim sklepie internetowym. Zasugerowałam się opisem, według którego miał to być zapach unisex. Niestety, kiedy przesyłka do mnie dotarła i użyłam tej wody pierwszy raz, poczułam rozczarowanie. MĘSKI ZAPACH To stuprocentowo męski, mocny zapach. Spodziewałam się, że będzie ciepły, miodowo-przyprawowy, a jest banalny. Co prawda zaraz po jego użyciu czuć ładne, orientalne, słodko-korzenne nuty, jednak później wszystko zamienia się w zapach najtańszego męskiego dezodorantu słabej jakości. Podejrzewam, że jakikolwiek męski dezodorant typu Nivea lub Dove pachnie o wiele ładniej. Ogólnie, gdybym poczuła ten zapach u mężczyzny, nie pomyślałabym, że pachnie seksownie, uwodzicielsko ani drogo, tylko że kupił najtańszy dezodorant w kiosku i nie ma gustu. Ja sama jestem kobietą i lubię wyraziste, wyróżniające się nuty zapachowe. Czasem używam unisexowych perfum. Niestety "Afrykę" z Tesori d'Oriente noszę tylko na długie, samotne spacery, szybkie zakupy lub kiedy wychodzę pobiegać. Czyli wtedy, gdy mój kontakt z ludźmi będzie znikomy. Bo nie chciałabym, żeby ktokolwiek kojarzył mnie z takim mało czarującym zapachem. Do pracy bym się tym nigdy nie spryskała. DOBRA PROJEKCJA, ALE SŁABA TRWAŁOŚĆ Paradoksalnie, plusem tej wody perfumowanej jest to, że szybko się ulatnia. Jej zapach utrzymuje się na ciele i ubraniach kilkanaście minut, może pół godziny. Spokojnie można się nią spryskać przed wyjściem z domu i nie martwić się, że ktokolwiek nas potem źle odbierze. Jednak jeśli mieszkamy z innymi ludźmi, to mimo wszystko bym uważała. Bo projekcja tej wody przez kilkanaście minut po nałożeniu jest bardzo mocna. W pomieszczeniu unosi się jej wyrazisty zapach. Z doświadczenia wiem, że ani kobiety, ani mężczyźni nie reagują na niego z entuzjazmem. Krzywią się i wachlują ze zdziwieniem, że ktoś w ich otoczeniu używa takiej perfumopodobnej tandety. NISKA CENA Nie zapłaciłam za tę wodę dużo (ok. 20-40 zł, dokładnie nie pamiętam), jednak jej cena i tak jest za wysoka w stosunku do jakości. ZWYKŁE OPAKOWANIE Nie przeszkadzają mi dezodorantowe opakowania wód perfumowanych Tesori d'Oriente, więc tego opakowania też nie skrytykuję. PODSUMOWANIE To zapach nie dla mnie. Okazał się męski, a nie unisexowy, jak zapewniał sprzedawca. Ale i tak nie polecam go nawet mężczyznom. W drogeriach jest mnóstwo tanich dezodorantów i wód toaletowych, które pachną milion razy lepiej.
    Zalety:
    • lubię markę Tesori d'Oriente
    Wady:
    • tani" w odbiorze, ostry i sztuczny zapach (czuć tu trochę orientu, słodyczy i przypraw, ale bardziej czuć tani, kiepski dezodorant)
    • za wysoka cena w stosunku do jakości (jakikolwiek dezodorant Nivea Men lub Dove Men pachnie milion razy lepiej, a mniej kosztuje)
    • zapach utrzymuje się tylko przez kilkanaście minut, potem całkowicie znika ze skóry, włosów i ubrań
    • dość słabe opakowanie (niby to woda perfumowana, a wygląda jak zwykły dezodorant)
  • 10 września 2017 o 15:24
    Męski zapach dla odważnych kobiet
    Wszędzie w Internecie widziałam informację, że to zapach damski. A jednak, kiedy się nim spryskamy, pachniemy jak stary marynarz, który od lat używa swojego ulubionego Old Spice'a. Porównanie jest nieprzypadkowe: Tesori d'Oriente to również zapachy tanie i (coraz bardziej) popularne, ale ładne, zdecydowanie wyróżniające się wśród masy banalnych, kwiatowo-owocowych, drogeryjnych wód toaletowych. Afrykę kupiłam, bo spodziewałam się czegoś ciemnego, gorzko-czekoladowo-pomarańczowego, co przyciśnie mnie swoim ciężarem do ziemi i da otoczeniu znać, że ma do czynienia z dziewczyną o silnej osobowości :D Tymczasem, kiedy użyłam ich pierwszy raz, poczułam się jak nastolatka, która podkradła chłopakowi zwykły antyperspirant. No cóż: oczekiwania a rzeczywistość... Ale dobrze, pomówmy o samym zapachu: - ZAPACH jest drewniano-morsko-korzenny. Teoretycznie dla kobiet, ale moim zdaniem przechyla się w męską stronę. Typowy unisex, który na nas będzie pachniał silnie, energetycznie i męsko, a na mężczyznach odrobinę słodko i kobieco. Generalnie, pachnie PRAWIE jak klasyczny Old Spice. Na szczęście nie identycznie - pachnie najpiękniej, jeżeli użyjemy go naprawdę, ale to naprawdę MAŁO: 1-2, maksymalnie 3 psiknięcia. Do tego możemy użyć innych, słodkich, kobiecych, (np. waniliowych, mlecznych lub jaśminowych) perfum. Wtedy doda nam wyrazistości, charakteru i czegoś nieoczekiwanego - użyty solo i w nadmiarze MOŻE ZAMĘCZYĆ. Wyda się zbyt męski i tani - długo UTRZYMUJE SIĘ na skórze, ubraniach i włosach - nie otumania, nie powoduje bólu głowy, nie pachnie czystym alkoholem i nie zamienia się w śmierdzący ogon w ciągu dnia - przez wielką pojemność jest bardzo wydajny - metalowe opakowanie ułatwia noszenie perfum w torebce Jeśli miałyście z tej serii zapach "Jaśmin di Giava", to jest bardziej męski odpowiednik tamtych perfum: ta sama baza, ale bez dodatku miodowej słodyczy. PODSUMOWANIE Kupiłam go trochę z przypadku. Nie żałuję, ale liczyłam na coś innego. Na dużo - dużo więcej. Zamiast zapachu serca gorącej Afryki, mam damski odpowiednik Old Spice'a, którego muszę używać ostrożnie, żeby nie pachnieć jak chudy, niepewny siebie siedemnastolatek w kraciastej koszuli. Niemniej jednak, polecam, jeśli lubicie czasem dodać sobie perfumami męskiego zdecydowania. Każdego zapachu z Tesori d'Oriente trzeba nauczyć się używać, tego też.
    Wady:
    • to jedyne perfumy z Tesori, które wylewają mi się z buteleczki wokół dozownika. Cóż, taka wada fabryczna opakowania. Podobno nie tylko u mnie się to zdarzyło.
    W perfumerii

Zobacz także inne Wody perfumowane damskie