Kremy i maski do stóp

Lynia Krem nawilżająco-złuszczający z mocznikiem (10%) i kwasem salicylowym (2%)

Lynia

• 6 sierpnia 2023 o 12:50
    Fajny, ale bez przesady
    Kupiłam i zużyłam aż dwa opakowania tego produktu skuszona zachwytami influencerek i pozytywnymi opiniami. Równolegle kupiłam krem innej firmy tylko dlatego, że akurat gdzieś robiłam zakupy, licząc głównie na ten tutaj. Problem polega jednak na tym, że tamten drugi krem sprawdzał się dużo, dużo lepiej. Krem Lynia przyjemnie się rozprowadza i na pewno jest chłodny, co sprawia przyjemność podczas smarowania. Ma też miły zapach. Nie można mu też odmówić działania zmiękczającego i złuszczającego. Problem polega na tym, że nie robi efektu "wow". Drugi krem sprawiał się dużo lepiej. Po kremie Lynii stopy zostawały klejące, jakby ktoś owszem, przykrył je, ale gładką powłoczką silikonową. Siłą rzeczy zostawał na dłoniach i gdy rano myłam ręce, zmywała się i warstwa kremu, pozostawiając suchą skórę. To samo czasem zdarzało się z nogami. Owszem, zmiękczał i nawilżał pięty, ale chyba efekt nie był wart wysokiej ceny, zwłaszcza że znalazłam tańszy odpowiednik.
    Zalety:
    • Przyjemna do rozprowadzania konsystencja,
    • Trochę chłodzi,
    • Miły, świeży, miętowo/ziołowy zapach,
    • Polska marka
    • Dwie pojemności
    Wady:
    • Zbyt wysoka cena,
    • Niezadowalający efekt
    Mjag1
    31 grudnia 2022 o 12:05
    Zawsze mnie ratuje
    O tym kosmetyku usłyszałam od czarszki, której polecenia często mi pasują. Tak było również w tym przypadku. Kremu używam regularnie do stóp, nakładam go wieczorem i na posmarowane stopy nakładam skarpetki. Jeśli zachowa się tą regularność to stopy pozostają gładkie cały czas. Ostatnio miałam bardzo przesuszone dłonie od zimna i twardej wody i zrobiły mi się suche skórki. Próbowałam nawilżyć dłonie na wiele sposobów, ale dopiero smarowanie ich tym kremem zwalczyło suche skórki. Jestem z niego naprawdę zadowolona :)
    Zalety:
    • Wydajność, szybkie działanie
    Wady:
    • Trudno dostępny, byłoby super gdyby marka pojawiła się w popularnych drogeriach
  • 29 grudnia 2022 o 19:39
    Nawilża ale czy złuszcza?
    Zużyłam dwa duże opakowania kremu nawilżajco-złuszczajacego Lynia. Krem stosowałam głównie na noc na stopy i dłonie i czasami na łokcie i łydki. Mogę potwierdzić, że ładnie nawilża, pozostawia na skórze taki lekko lepki film co nie przeszkadzało mi stosując go na noc, można powiedzieć że nawet miałam wrażenie, że skóra dzięki temu jest otulona i lepiej wchłania produkt. Co do złuszczenia niestety nie zauważyłam takiego efektu, być może stosując go dłużej na inne partie ciała np. łydki dawałby taki rezultat ale ja kupiłam go z myślą o stopach i dłoniach tak jak producent na opakowaniu proponował. Niestety mimo że ładnie nawilżał do końca nie poradził sobie z moją pękającą piętą, ale tu tylko złuszczanie i bardzo tłusty krem daje radę, także można mu to wybaczyć.
    Zalety:
    • ładnie nawilża
    • przyjemnie, naturalnie pachnie
  • 5 lipca 2022 o 7:19
    Zawiodłam się
    Krem kupiłam w związku z zapaleniem mieszków włosowych i truskawkową skórką na nogach, liczyłam że duża zawartość mocznika i dodatek kwasu salicylowego chociaż delikatnie załagodzi te zmiany. Niestety efekt był dość mizerny. Zaopatrzyłam się w duże opakowanie, które aktualnie kosztuje około 50 zł. Opakowanie stylizowane jest na kosmetyk naturalny, trochę może apteczny, jest schludne, w biało błękitnym kolorze. Bardzo wygodnie się z niego korzysta i z łatwością można zużyć całość kosmetyku - zdecydowanie nic nie zostanie na ściankach. Zapach jest świeży, miętowy i dość intensywny. Mi akurat nie przeszkadzał, ale do najpiękniejszych nie należy. Konsystencja jest bardzo delikatna, lekką, ale nie lejąca. Kosmetyk świetnie się rozprowadza i dobrze wchłania, jednak pozostawia tłusty, klejący filtr - szczególnie latem jest to dość uciążliwe ponieważ wszystko się do skóry przykleja. Skóra po zastosowaniu kosmetyku jest świeża i nawilżona. Zdecydowanie bardziej miękka i gładka, ale taki efekt daje regularne stosowanie wielu innych kosmetyków. Przy regularnym stosowaniu (2x dziennie) i zużyciu całego opakowania zauważyłam spore złuszczenie się naskórka - czyli faktycznie w składzie jest mocznik, jednak zmiany na skórze nie zmniejszyły się, a tym bardziej nie zniknęły. Krem stosowalam na nogi i ramiona, dla lepszego efektu 2x dziennie i muszę powiedzieć, że dość szybko się skończył. Cóż, będę szukała innego kosmetyku na ten problem. ZALETY: - miękka i nawilżona skóra - złuszczający efekt - przyjemna konsystencja - świeży zapach WADY: - klejacy filtr po zastosowaniu!!! - nie poradził sobie z truskawkową skórką - dość wysoka cena - mało wydajny
    Luqia
    10 maja 2022 o 12:59
    Ogromna pomoc przy dysfunkcjach skóry
    Krem ten kupiłam, by używać na swoje trądzikowe plecy i ramiona. Miałam nadzieję, że zarówno mocznik, jak i kwas salicylowy, coś zdziałają z tym problemem. A pod koniec stał się mazidłem do całego ciała. Kosztował około 45 złotych za 200ml w jednej z drogerii internetowych. Niestety, jak wspomniałam na wstępie, mam problem z trądzikiem na plecach i ramionach. Ponadto moja skóra na niektórych partiach ciała potrafi się nieźle przesuszyć, doprowadzając wręcz do wyprysków egzemy. Nie mogę więc pozwolić sobie na przerwę w dogłębnym nawilżaniu. To samo tyczy się owych pleców z ramionami, bo jak wiadomo, nawilżanie jest podstawą do lepszego wyglądu skóry, nawet przy trądziku. Ale tak się składa, że w recenzowanym w tym miejscu kremie jest dodatkowo 10% mocznika oraz 2% kwasu salicylowego. Mocznik odpowiada za dogłębne nawilżanie, ponieważ jest humektantem o właściwościach higroskopijnych. Z kolei kwas salicylowy działa przede wszystkim przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Potrafi przenikać przez warstwę łojową, dzięki czemu oczyszcza skórę z zaskórników i zwęża pory. Dodatkowo zmniejsza produkcję sebum, delikatnie złuszcza i rozjaśnia przebarwienia. Dwa składniki, których, jak się okazało, w mojej pielęgnacji ciała już nie może zabraknąć. Dzięki temu mazidłu oraz mojej systematyczności pozbyłam się połowy pryszczy z pleców. Bo większość zużyłam właśnie na te problematyczne partie. Pierwsze efekty zobaczyłam już po tygodniu codziennego smarowania, a takie największe zmiany dostrzegłam po trzech tygodniach. Końcówkę postanowiłam zużyć na całe ciało, żeby sprawdzić, jak bardzo będzie nawilżał. I powiem Wam, że moja dotychczas ulubiona emulsja z Ziai się chowa. Na przykład nogi i pośladki, które również szczotkuję na sucho, stały się niewyobrażalnie miękkie i fizycznie oraz optycznie gładkie w połączeniu z owym kremem. Skóra była genialnie nawilżona, nie tylko powierzchniowo. Aż żałuję, że nie używałam go już wcześniej na całe ciało. Co prawda troszkę wadzi mi fakt, że pozostawia lekko klejącą warstwę (nie tłustą), która do najprzyjemniejszych nie należy, ale da się do tego przyzwyczaić. Także bardzo Wam taki kremik polecam. Jeśli borykacie się z suchością lub trądzikiem na ciele, to może on być Waszym wybawieniem :). Konsystencja jest idealnie wyważona, czyli pomiędzy gęstą a rzadszą. Takie mleczko, które nie spływa po skórze. Nie bieli oraz bardzo gładko i szybko się rozprowadza. Jako, że to produkt paradoksalnie cięższy (bo z pozoru jest lekki), to wchłania się powoli. Ostatecznie, jak już wspomniałam wcześniej, zostawia lepki film, do którego można po pewnym czasie się przyzwyczaić. Zapach to czysty olejek eteryczny z mięty. A jak pachnie mięta to każdy wie. Świeżo do potęgi i trochę pudrowo. Tylko, że to nie zasługa substancji zapachowych, a prawdziwego olejku z mięty w składzie. Daje on też na skórze subtelne uczucie chłodu. Opakowanie mojej pojemności to biały, plastikowy słoik. Szata graficzna jest minimalistyczna, w biało-błękitnej kolorystyce. Dla mnie to wygląda jak połączenie stylu aptecznego ze stylem kosmetyków naturalnych. Prezentuje się to czysto i estetycznie. A ja lubię, kiedy moje kosmetyki mają wygląd cieszący oko. Pojemności do wyboru to 50 oraz 200ml.
    Zalety:
    • Dogłębnie, intensywnie nawilża
    • Pomaga zredukować trądzik na ciele
    • Świetnie działa na zrogowaciałych miejscach
    • Subtelnie chłodzi
    • Mocno pachnie miętowym olejkiem eterycznym
    • Idealnie wyważona konsystencja
    • Ładne i dobrej jakości opakowanie
    Wady:
    • Zostawia lekko klejącą warstwę na skórze (nie tłustą), ale można się do niej przyzwyczaić