Mydła

Savonnerie du Midi Savon de Marseille Eco Cert Mydło marsylskie

5 na 51 opinię

• 17 czerwca 2020 o 12:50
    Idealne dla wysuszonych rąk i do ciała!
    Ostatnio siłą rzeczy zużywa się trochę więcej mydła, więc i na tym polu powstało miejsce na eksperymenty :) Kupiłam w Carrefour to mydło z czystej nomen omen ciekawości. Skusił mnie skład, choć cena lekko może odstraszać - ale w końcu widząc olbrzymią gramaturę postanowiłam spróbować. Nie zawiodłam się! OPAKOWANIE Mydło jest owinięte w folię - mogłoby być w kartoniku, żeby ekologii stało się zadość, ale cóż - i tak lepiej kupić mydło raz na dwa miesiące w folii, niż co chwila wybierać mydełka tradycyjne. MYDŁO Jest gigantycznym sześcianem, ma kolor zielony i pachnie delikatnie, troszkę na zielono. Jest też dość miękkie - upadło mi raz jeszcze w opakowaniu i powstało wgniecenie. Plusem tej miękkości jest to, że dość łatwo można kostkę przekroić. Ja tak zrobiłam, by otrzymać w miarę wygodną połówkę do mycia rąk. Można też przekroić na 4 części, wtedy w ogóle pełen komfort używania :) UŻYWANIE Mydło mimo tego, że jest miękkie, na ażurowej (lub z dużymi dziurami) mydelniczce w ogóle nie nasiąka wodą. Jest też bardzo śliskie i pieni się niesamowicie, więc wystarczy kilka razy je obrócić w dłoniach, by otrzymać dużą pianę. Mydło podczas używania nie pachnie jakoś specjalnie, jest to woń na pewno do zniesienia i delikatna. Mydło skutecznie usuwa brud tłusty, pyłowy, klejący. Świetnie schodzą farby, nawet olejowe, z dłoni :) Myłam też nim pędzle do makijażu i skutecznie usunęło zabrudzenia od fluidu i sypkich kosmetyków. Co do reakcji na skórze - jestem atopikiem i dla mnie mniej w składzie znaczy więcej świętego spokoju. To mydło w ogóle mnie nie podrażniło, a nawet zaobserwowałam, że zmniejsza wykwity atopowe na dłoniach. Super! Ręce są po nim czyste, ale nie wysuszone, co przy obecnym trybie życia naprawdę pomaga. Kilka razy próbowałam umyć nim ciało - efekt podobnie, jak na dłoniach, bardzo miłe uczucie :) WYDAJNOŚĆ Kostka wydaje się nie kończyć. Od miesiąca używam połowy z 200g (tak naprawdę to mniejsza część, bo ciachnęłam niezbyt równo), a mydło nadal jest i jest. Używam go ja i trzy osoby w rodzinie - wydajność jest niesamowita! Polecam mydło każdemu wrażliwcowi - i osobom, które lubią kosmetyki naturalne, lub które potrzebują odmiany od tradycyjnych białych mydeł. To jest jak miły powrót do korzeni, mydło jest naprawdę świetne!
    Zalety:
    • duża gramatura
    • skład
    • brak wyraźnego zapachu
    • nie podrażnia
    • dobrze się pieni
    • myje doskonale różne typy zabrudzeń
    • nie wysusza skóry