Długo czaiłam się na ten zapach, czytałam mnóstwo recenzji, a ponieważ dzisiaj do powąchania tylko próbka do kupienia w necie (raczej średnio opłacalne, tym bardziej, że pełnowymiarowe opakowanie dość przystępne cenowo w perfumeriach internetowych ok 80-85zł/40ml) to do wzięcia raczej w ciemno. W końcu się zdecydowałam i póki co nie żałuję ;) Jednak byłam przygotowana teoretycznie, dlatego nie byłam rozczarowana :
1. co do trwałości- zapach to słaby, delikatny, trzeba się dość mocno "zlać" tymi perfumami, zeby były wyczuwalne, a i tak dość szybko, bo po godzinie, przestają tworzyć aurę, a trzymają się blisko skóry (za to muszę odjąć gwiazdę). Ale dla mnie nie szkodzi, nie szukałam kilera.
2. co do odwzorowania zapachu czekolady. Wiele opiniii co prawda o tym, że och i ach jaka czekolada piękna, ale ja wyczuwam tu umowną czekoladę, nie dosłowną. Gdybym pierwszy raz powąchała ten zapach z zawiązanymi oczami nie powiedziałabym, że zapach ma w nazwie czekoladę. Gdzieś tam błądzące kakao-owszem. Nie czuję nawet owoców ni róży. Ale nie szukałam też zapachu przez którego stałabym się kostką czekolady.
Na początku jest najbardziej czekoladowy. Ale kojarzy mi się bardziej z zapachem świeżo otwartej bombonierki: zapach czekolady, nadzienia z alkoholem i .. papieru ;) Może tak odbieram suchość ;) Potem ta nuta kakao się gdzieś ulatnia, pozostaje nadal przyjemny, acz w moim odczuciu mało czekoladowy w sensie dosłownym. Jest słodki i smakowity, ale czy czekoladowy? Waniliowy bardziej. Gdzieś tam skojarzył mi się nawet z zapachem (choć pamiętam go jak przez mgłę) Diesel Plus Plus, tylko, że tamten był taki dość mocno waniliowy, no i ogólnie mocny. Nie to, że podobny, ale podobna kategoria słodkości?.. jeśli mogę się tak wyrazić. Przyjemne perfumy, nietypowe, czekoladowe na swój perfumiarski sposób, na szczęście nie toffikowo-karmelkowe, infantylne. Baaardzo przyjemne. Na jesień i zimę idealne. Nuty tak są ze sobą przeplecione, że trudno mi wyodrębnić poszczególne, a na pewno nie potrafiłabym zidentyfikować tych z opisu. Są jak dobrze wymieszany shake ;) Jedynie na początku wyraźnie wybija się na plan pierwszy kakao.
Flakon w przyjemnym czekoladowym kolorze, poręczny, acz jedynie 40ml trudno mi zmieścić w szufladzie (wysoki dość) Czy kupię ponownie? Nie wiem, ale na pewno z przyjemnością zużyję to co mam :)
Używam tego produktu od: kilku tygodni
Ilość zużytych opakowań: zaczęłam 40ml