Lubię klony.
Naprawdę. Mam w nosie fakt, iż zapach igrekowy jest idealnie identyczny, jak zapach iksowy, nie będę wyrzucała igrekowemu, że jest kalką iksowego, nie będę wyła mu potępieńczo, z pogardą nad flakonikiem "ale to już było". Po pierwsze- nie wiem, kiedy, realnie rzecz biorąc, dany zapach powstał, a nie będę któregoś dyskryminowała za to, że JA poznałam go wtedy a wtedy. Perfumy to dla mnie własność intelektualna i tak, jak możemy się oburzać na kalki, powinniśmy szanować twórców i ich pracę.
Ponadto- to już względy pragmatyczne- jak "kalka" będzie ciut, ciut bardziej bogata, ciut, ciut bardziej trwała, ciut, ciut ładniejszy mieć będzie flakonik, to bez sumienia wezmę kalkę.
Problem polega na tym, że Confetto jest zapachem idealnie identycznym, jak Hypnotic Poison. Ani mniej, ani bardziej trwały, nie różni się ani jedną nutką. Czasem próbuję sobie wtłoczyć, że jest bardziej trwały, bardziej wyczuwalny, że nie ma w nim tej syntetyczności i mdlącego plastiku, ale to bzdura! Bzdura! Co w nim jest, czego w nim nie ma, jak- do jasnej cholery- bez analizy, te zapachy są identyczne!
No i jak dziada ocenić? W oderwaniu. Lubię Hypnotic Poison/ Confetto, naprawdę, bardzo lubię. Pachnie migdałowym echem, "porowatą", przestrzenną wanilią, taką dziwną, mało jadalną watą. Jest w nim i coś organicznego, i coś sztucznego, ta puchata miękkość i delikatność... Zapach jest trwały, chmuruje nosciela już z nadgarstka, jest i niezwykle ekspansywny, i niezwykle delikatny. Potrafi puchnąć egzystencję, jak i porazić radioaktywnym obłokiem palonej wanilinowej gumy na Marsie. Suma sumarum- obydwie wizje, odmienne wizje tego samego zapachu, są poprawne: Hypnotic Poison- syntetyczne, absolutnie niespotykane, zwracające uwagę, wulgarne, Confetto- delikatne, otulające, przyprószone i beżowo-białe. Sama niezwykłość, cieszę się, że dane mi było poznać ten sam zapach w dwóch szatach- odbieram go teraz zupełnie inaczej, lepiej, pełniej.
... lecz wciąż, do jasnej, nie mogę go nosić globalnie, bo mdli. Bynajmniej nie ze słodkości.
Używam tego produktu od: Hm?
Ilość zużytych opakowań: Dwie próbki (Z czego jedna opatrzona inną nazwą)