Co do demakijażu, to przechodzę różne fazy w wyborach kosmetycznych. Raz są to tylko płyny micelarne, a następnie przerzucam się tylko na chusteczki. Mój makijaż nie stanowi większego wyzwania dla produktów, których zadaniem jest jego usuwanie. Używam tylko lekkich podkładów sypkich mineralnych, albo samego pudru, jeśli moja skóra jest w lepszej kondycji, sięgam czasem po kremy BB lub CC, do tego kosmetyki do wypełnienie i podkreślenia brwi i zalotka do podkręcenia rzęs. Powiecie, cóż tu zmywać, byle kosmetyk sobie z tym poradzi. Jednak muszę brać pod uwagę, że moja cera jest odwodniona, a tym samym skłonna do podrażnień, więc z ostrożnością podchodzę do swoich kosmetycznych wyborów.
Ostrożnie też podeszłam do chusteczek, ale okazały się udanym zakupem i chętnie do nich wracam, gdy nachodzi mnie chusteczkowa faza w demakijażu. Poza tym, że kosmetykiem do demakijażu usuwam ten mój skromny i lichy makijaż, to pozbywam się również całodziennych zanieczyszczeń ze skóry i sebum. Następnie sięgam po delikatny żel do mycia twarzy, którym kończę oczyszczanie. Stosując te dwa kroki czuję, że moja skóra jest dobrze oczyszczona i odświeżona.
OPAKOWANIE:
Chusteczki zapakowane są w standardowe foliowo-plastikowe miękkie opakowanie zgrzewane po bokach. Na wierzchu znajduje się owalny otwór, przez który wyciągam pojedyncze sztuki. Jest on zabezpieczony niezawodną naklejką, którą bez problemu się odchyla, a jednocześnie klej utrzymuje ją przytwierdzoną do opakowanie, dzięki temu chusteczki są wewnątrz bezpieczne. Wizualnie nie ma się czego czepiać, jest estetycznie, prosto i czytelnie.
Forma opakowania pozwala również zapakować kosmetyk do walizki i wziąć w podróż bez ryzyka, że wyleje się płyn, co stanowi dużą wygodę.
MATERIAŁ:
Chusteczki wykonane są z trwałego materiału, który nie rwie się, gdy wyciągam je z opakowanie, ani w trakcie demakijażu. Z jednej strony robią wrażenie „twardzieli”, ale dla skóry są delikatne i nie podrażniają jej. Są również odpowiednio nasączone i nie wysychają w momencie, więc w spokoju można wykonywać zabieg. Jednocześnie nie są przesączone płynem.
Bez problemu wyciągam z opakowania pojedynczą sztukę, nie ciągnąć za nią kolejnej.
DZIAŁANIE:
Chusteczki błyskawicznie usuwają makijaż i wszelkie zanieczyszczenia ze skóry. Jak już mówiłam, nie stanowię wyzwania dla nich, ale jeśli ktoś nosi, jak ja, skromny makijaż, spokojnie może sięgnąć po te chusteczki. Wystarczy jedna, by w kilku ruchach oczyścić skórę. Po zmyciu makijażu skóra jest przyjemnie miękka i rozjaśniona, a ż miło popatrzeć :) Zgodzę się więc z producentem, że kosmetyk wykazuje właściwości pielęgnacyjne. Nie są spektakularne, ale chusteczki nie są przecież od tego. Skóra nie jest podrażniona i nie występuje uczucie ściągnięcia, a to dla mnie istotna sprawa. Bez pośpiechu i dyskomfortu przystępuję do kolejnego etapu. A właśnie słowo „komfortowo” bardzo pasuje do uczucia jakie towarzyszy mi po demakijażu tymi chusteczkami.
Wspomnę jeszcze, że producent piszę, iż nie wymagają spłukiwania, ja jednak wolę nie zostawiać kosmetyku na skórze i domyć ewentualne zabrudzenia, dlatego nigdy nie stosowałam się do tej obietnicy i nie odniosę się do niej.
Kosmetyk jest bezzapachowy, co również zapisuję na plus, ponieważ nie zawiera potencjalnie podrażniających substancji. Nie przeszkadza mi brak aromatu bo nie przedkładam tego aspektu nad pielęgnację. Oczywiście, że lubię kosmetyki, które rozpieszczają zmysły cudowną wonią, ale nie stawiam tych zalet wysoko w swych ocenach. Cóż z tego, że kosmetyk powali mnie swoim fantastycznym zapachem, jeśli nie spisze się w kwestii pielęgnacji lub, co gorsza, zaszkodzi.
Opakowanie zawiera 30 sztuk chusteczek w przystępnej cenie.
No dobrze, podsumowując więc: polecam:), przynajmniej osobom, które stosują delikatny makijaż, myślę, że będą zadowolone, jak ja.
Zalety:
- delikatne
- nie wywołują podrażnień
- błyskawicznie oczyszczają skórę z lekkiego makijażu i całodziennych zanieczyszczeń
- nie wysusza naskórka
- pozostawia skórę twarzy świeżą, rozjaśnioną i miękką – słowem komfortową
- wygodne i niezawodne opakowanie
- wytrzymałe, nie targają się
- odpowiednio nasączone
- bezzapachowe