Mydła

Ziaja Pielęgnacyjny przysmak, Bąbelkowa pianka myjąca do ciała i dłoni `Okrutnie cytrynowy - Lemon Cake`

• 8 stycznia 2025 o 11:37
    Chemiczna cytrynka
    Ziaja Pielęgnacyjny Przysmak, Bąbelkowa pianka myjąca do ciała i dłoni „Okrutnie cytrynowy – Lemon Cake” przyciąga uwagę zabawną nazwą i obietnicą świeżego, cytrynowego aromatu. W praktyce zapach wypada jednak dość sztucznie, co może nieco rozczarować fanów naturalnych, subtelnych nut. Mimo to sama pianka sprawdza się całkiem dobrze jako produkt myjący. Rzeczywiście przyjemnie się pieni, a jej konsystencja jest lekka i puszysta, co umila codzienną pielęgnację. Skóra po użyciu jest czysta i odświeżona, a pianka nie powoduje przesuszenia. Dla osób, które lubią orzeźwiające, cytrusowe klimaty i nie przeszkadza im nieco chemiczny aromat, może to być przyjemny dodatek w łazience. Jeśli jednak szukasz w pełni naturalnego zapachu, warto mieć na uwadze, że ta propozycja od Ziai raczej Cię nie zachwyci.
    Zalety:
    • Dobra formuła, pianka łatwo się rozprowadza i spienia
    • Skutecznie oczyszcza skórę, nie powodując uczucia ściągnięcia
    • Przyjemna, lekka konsystencja
    Wady:
    • Intensywnie chemiczny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu
    • Brak naturalnej, subtelnej nuty cytrynowej, jaką sugeruje nazwa
  • 27 października 2024 o 20:30
    Przyjemna pianka
    Wzięłam pod lupę piankę do mycia z Ziaji i nie za bardzo rozumiem, aż tak złe opinie o tym kosmetyku. Mam skórę rąk bardzo skłonną do przesuszania się i alergii. W składzie mamy łagodne środki powierzchniowo-czynne, które nie przesuszają a delikatnie myją oraz wygładzająco-nawilżający pantenol. Produkt dokładnie tak działa. Uwielbiam formę puszystej pianki, która jest bardzo przyjemna w użyciu. Opakowanie z dozującą pompką jest również na plus. Zapach pianki nie jest może aż obłędnie cytrynowy, jak nam obiecuje producent, ale cytrynę i wanilię czuć, która w działaniu również orzeźwia skórę. Ze względu na bardzo delikatne mycie oraz zapach z chęcią kupię ją ponownie, jak i wypróbuję inne wersje. Dla mnie ta pianka ma same plusy.
    Zalety:
    • konsystencja pianki
    • orzeźwia
    • koi
    • nie wysusza
    • w sam raz dla AZS
    • krótki i prosty skład
    martinx
    24 stycznia 2022 o 20:51
    Gdzie ta cytrynka? :)
    Pianka niby „okrutnie cytrynowa” a jednak mało w niej cytryny. Zapach słodki, brakuje tego przełamania orzeźwiającą cytryną. Opakowanie wygodne, pianka dość rzadka, ale puszysta. Nie doświadczyłam uczucia jakiegoś nadmiernego przesuszenia. Jak dla mnie 4 gwiazdeczki.
  • 21 maja 2021 o 18:17
    Niby okrutnie cytrynowy, a jednak męcząco słodki
    Kupiłam wszystkie pianki myjące (4 zapachy) i ta jest na 3-cim miejscu jeśli chodzi o zapach. Jakoś mi nie podszedł, bo miał być cytrynowy/limonkowy, a jednak jest bardzo słodki i ma taką samą nutę co zapach pralinkowy, który lubię, ale liczyłam na coś przyjemnego i odświeżającego, a ten jest strasznie słodki i zupełnie nie cytrynowy. Sama pianka ma ten "lepszy" skład bez alergenów, ale zauważyłam zależność: truskawkowa marshmallow oraz lemon cake, obie które nie zachwyciły mnie zapachem mają takie same składy bez Limonene, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal jak ma mój ulubiony zapach dyniowy oraz bez samego limonene, który jest w składzie pianki czekoladowej. Dlatego uważam, że Ziaja powinna ulepszyć i reformulować obie problematyczne pianki: truskawkową i tę ocenianą teraz cytrynową . Nie zaszkodziłoby też dodać jakiejś nawilżającej glicerynki albo innego ekstraktu dla większego nawilżenia. Akurat ten zapach jest średni i nie polecam jakoś bardzo tej pianki.
    Zalety:
    • śliczne opakowanie
    • cała gama produktów: pianka, galaretka, peeling, krem do rąk
    • przyjazna dla dzieci i nie tylko forma pianki, zachęcająca do częstego mycia rąk
    Wady:
    • delikatne myjadła w składzie i sam pielęgnujący pantenol nie są wystarczające i mam wrażenie, że w formule brakuje np. gliceryny, albo innego składnika do dodatkowego nawilżenia
    • zapach niestety nie ma za dużo wspólnego z cytryną
    • średnio zbita pianka
  • 30 grudnia 2020 o 19:27
    Niestety wysusza i szkoda, że tak mało cytryny w tym lemon cake'u.
    Moja ponowna fascynacja Ziają trwa już ponad 2 miesiące. Choć kiedyś produkty Ziaja lubiłam to na długo miałam od nich przerwę. Teraz powróciły szturmem do mojej łazienki i z wieloma z nich się bardzo polubiłam. Z tym no cóż, źle nie jest ale love story ani wow to tu nie ma. Wcześniejsze bąbelkowe mydła zrobiły na mnie super wrażenie, nie dość, że zapach jak na mydełko był na prawdę jadalny, smakowity i porywający i nie mogłam się nim nacieszyć tak tutaj, cieszę się, że po miesiącu pianka dobiła dna bo pod koniec już byłam nią zmęczona a moje dłonie mogą odetchnąć. Zaczynając od początku. Opakowanie z wygodnym dozownikiem, pompką. Jest praktyczne i tego typu rozwiązania zawsze na plus. Mamy tu bardzo estetyczne opakowanie jeśli chodzi o grafikę, jest minimalistycznie i na temat. Nie mam zastrzeżeń. Pojemność 250ml starczyła mi i mężowi na miesiąc codziennego, kilkukrotnego w ciągu dnia, użytkowania. Jeśli chodzi o formułę pianki, jest okej. Jest trochę mokra z dużymi bąblami, jednak podczas dozowania nie pluje nam ciapa tylko pianka i to się liczy. Jeśli chodzi o zapach, czuję się rozczarowana i zdania nie zmienię. Nazwa 'okrutnie cytrynowy' moim zdaniem zobowiązuje i oczekiwałam słodko-kwaśnego cytrynowego cukierniczego miszmaszu, ale ani cytryny ani kwaskowości tu nie znajdziemy. Pianka ma bardzo przeciętny zapach, sprawia, że wszystkie inne zapachy z serii pielęgnacyjny przysmak wydają mi się o niebo cudowniejsze niż ten co sprawia, że nie spełnił moich oczekiwań. Pianka pachnie bardzo waniliowo w mdłej otoczce, w tle czuć gdzieś jakaś rozmemłaną zagubioną mikro cytrynkę, ale tylko wtedy gdy przycisnę nos do dłoni. No zapach mnie nie powalił, tyle w temacie. Jeśli ktoś jest zbzikowany na punkcie zapachów kosmetyków w tym aromatów jadalnych to lepiej pominąć ten egzemplarz. Jeśli chodzi o właściwości, tutaj bez zmian. Tak jak w poprzednich bąbelkowych mydełkach pianka dobrze oczyszcza dłonie. Czasem jak nie miałam kuchennego mydła pod ręką musiałam użyć tego, to dobrze radziła sobie z domywaniem kuchennych przypraw, zapachów i wgl zabrudzeń. O ile pianka mi się sprawdziła w doczyszczaniu dłoni choć przyznam do oczyszczania ciała nie odważyłam się jej użyć - to zauważyłam, że powoduje nieprzyjemne ściągnięcie i dyskomfort i tym bardziej zrezygnowałam testowania jej do mycia ciała, jak również nie myłam nią rączek mojego synka, który jest atopikiem i uczuleniowcem z bardzo suchą skórą. Podsumowując pianka spełniła swoje zadanie - dobrze oczyszczała, odświeżała skórę dłoni podczas codziennego użytkowania była pod tym względem skuteczna. Jednak na dłuższą metę wysuszyła mi skórę dłoni, czasem dyskomfort i uczucie suchości po myciu się nasilało. Pianka nie powaliła mnie zapachem, nie jest zły ale jest przeciwieństwem tego co obiecuje nam producent. Nie polecam pianki dla osób ze skłonnościami do suchej skóry, oraz podrażnień.
    Zalety:
    • poręczne, praktyczne opakowanie
    • wydajna
    Wady:
    • nie znajdziemy tu zapachu świeżej, orzeźwiającej, rześkiej cytryny a tym bardziej cytrynowego ciasta.
    • zauważyłam, że wysusza dłonie