Toniki i hydrolaty

Natura Receptura Hydrolat lawendowy bio

• 20 sierpnia 2021 o 18:32
    Świetny hydrolat, ale uwaga, bo naprawdę mocno skoncentrowany
    Hydrolaty, to produkty, bez których nie wyobrażam sobie pielęgnacji, a najczęściej stosuję je zamiennie z tonikami, czyli do pielęgnacji twarzy po myciu. Lawendowy od NR otrzymałam w boksie kosmetycznym, a że idealnie nadaje się do skóry tłustej i z niedoskonałościami, to bardzo mnie jego obecność ucieszyła. Hydrolat, to oczywiście roztwór wodny, więc i taką ma konsystencję. Jednak ten wyróżnia fakt, że na powierzchni unoszą się krople olejku eterycznego. Wszak producent nazwał go skoncentrowanym. Produkt jest bezbarwny. Za to posiada bardzo intensywny zapach lawendy. Jeśli ktoś nie przepada za jej aromatem, to może mieć problem z używaniem tego hydrolatu, bo on naprawdę ma moc. Do tego stopnia, że na piżamie przez całą noc ten zapach się utrzymuje, a po kilku dniach już wcale z niej nie wietrzeje. Ja, jak już wcześniej wspomniałam, stosowałam go po wieczornym demakijażu i porannym oczyszczaniu przed nałożeniem pielęgnacji. I w tej roli spisywał się wyśmienicie, chociaż pod koniec już tak kolorowo nie było, ale to za chwilę. Hydrolat nie zostawia żadnej warstwy na skórze, ale wchłania się stopniowo, dzięki czemu jest fajną bazą pod cięższe formuły i kosmetyki. Przede wszystkim uspokaja cerę po oczyszczeniu i przywraca jej odpowiednie pH. Delikatnie nawilża, rozluźnia, a za sprawą swojego antybakteryjnego działania trzyma w ryzach moją tłustą cerę, wspomagając pielęgnację. Nie podrażnia, ale... I tutaj przejdę do kontrowersji. Z uwagi na sporą zawartość olejków eterycznych przed każdym użyciem wstrząsałam buteleczką, żeby wymieszać obie frakcje. Jednak mimo to pod koniec zostało sporo olejku, który w takim stężeniu działał podrażniająco. Może na moją odporną cerę nie tak mocno, chociaż czasem czułam mrowienie, ale już oczy błagały o litość. Dlatego ostrzegam osoby z nadwrażliwą skórą, a końcówkę najlepiej rozcieńczyć albo użyć np. do rozrobienia maseczki. Skład, to oczywiście czysty hydrolat, więc nie ma się nad czym rozwodzić. Produkt znajduje się w szklanej ciemnej buteleczce wyposażonej w spray, który działa do końca bez awarii, a wodę rozpyla raczej punktowo, ale jest to dalej delikatnie rozproszona mgiełka. Buteleczka dodatkowo zapakowana jest w kartonik z taką samą grafiką, jak etykieta. Cena jest uczciwa i nieprzesadzona. Dostępność gorsza, bo głównie w internetach. Ale warto się skusić, bo w niskiej cenie dostajemy skoncentrowany kosmetyk.
    luizia
    18 czerwca 2020 o 10:36
    Pięknie pachnie, ale jest zbyt mocny
    Moja skóra nie należy do wrażliwych, a mimo to ten hydrolat lawendowy bardzo mocno podrażniał moją skórę. Po spsikaniu twarzy czułam bardzo mocne pieczenie skóry, na tyle mocne, że musiałam go zmywać. Nigdy nie spotkałam się z czymś takim. Domyślam się, że to po prostu mocne stężenie lawendy tak działa. Zapach przepiękny, najładniejszy ze wszystkich lawendowych hydrolatów, ale trzeba uważać.
    • Szata graficzna
    Wady:
    • Zbyt mocne działanie
    • Słaby atomizer, przez co jest mało wydajny
  • 13 kwietnia 2020 o 17:32
    Świetny
    No więc hydrolat jest świetny! Używałam go na co się tylko dało - ugryzienia komarów, wszelkie wypryski, swędzenie skóry, lekkie poparzenie i także jako toniku. Zapach jest mocno lawendowy, ale uwaga! Jest to prawdziwa lawenda, więc pachnie dość specyficznie i ziołowo. Z pewnością kupię kolejne opakowanie, ponieważ jest to idealny produkt na wyjazdy oraz przydatny w domu :) W dodatku niska cena i naturalny skład sprawiają, że warto nabyć opakowanie i je przetestować. Chciałabym tylko oznajmić, że hydrolatu nie należy używać na wszelkie rany.
    Zalety:
    • Działanie
    • Prawdziwy zapach
  • 7 kwietnia 2020 o 18:28
    Miłość do lawendy...
    Kosmetyk, który trafił do mnie w prezencie - sama nie wiem gdzie został zakupiony, póki co nie dociekałam, ale po skończeniu opakowania- zacznę, bo już ostrze pazurki na kolejną butelkę tego specyfiku. Zapach lawendy jest wyczuwalny już przez opakowanie i naprawdę mocno pachnie lawendą. Hydrolat schowany jest w kartonowym pudełku z głównie fioletowymi napisami i grafika lawendy na nim. W środku szklana, brązowa buteleczka z wygodnym atomizerem w formie czarnej pompki - zabezpieczonej transparentnym koreczkiem. Pompka nie zacina się - dobrze rozpyla produkt. Jak wspomniałam- hydrolat ma naprawdę mocny, naturalny zapach lawendy. Ten produkt ma też wiele zastosowań i jest naprawdę skutecznym produktem. Do czego go używam? Przede wszystkim jako mgiełka/tonik do twarzy. Super odświeża skórę, ale też radzi sobie ze wszelkimi podrażnieniami czy też wypryskami. No, oczywiście super też przygotowuje buzię do nałożenia kremu czy też serum. Produkt także fajnie nawilża buzię, ale przy tym także działa jako nasz "uspokajacz" gdy nie możemy zasnąć - ja akurat używam innych lawendowych mgiełek do "ułatwienia" snu, ale w tym wypadku przetestowałam ten produkt raz i mogę stwierdzić, że działa. Cóż - piękny zapach, świetne działanie - jestem zachwycona.
    • Wygodna butelka i atomizer
    • Działanie
  • 27 września 2019 o 22:02
    Bardzo przyjemny hydrolat :-)
    Hydrolat jest w 100% naturalny. Ma lawendowo-ziołowy zapach. Działa przeciwzapalnie, wyciszająco . Dzięki niemu moja cera jest dokładnie ''oczyszczona'' . Fajnie wycisza i łagodzi drobne krostki, które szybciej się goją. Ten kosmetyk radzi sobie dobrze też z pogryzieniami przez owady, poparzeniami słonecznymi. Zapach lawendy może poprawić samopoczucie i ułatwić zasypianie.
    Zalety:
    • dobry skład, 100% natura
    • wyciszenie podrażnień i drobnych niedoskonałości
    • działa przeciwbakteryjnie
    • łagodzi przebarwienia
    • działa kojąco na twarz
    • szklana buteleczka i fajny atomizer
    • dobra cena :)
    Wady:
    • BRAK