Odżywki do włosów

L'biotica Biovax Zielona myjąca ekoglinka do włosów

• 1 lutego 2024 o 10:20
    Byłam na NIE, później TAK, znowu NIE
    Szampon zdobyłam na wyprzedaży za niecałe 5 zł z uwagi na zbliżającą się datę końca przydatności do użycia. Moja relacja z tym produktem była bardzo burzliwa, można go pokochać lub znienawidzić. Ja sama nie wiem jaki mam do niego stosunek... Zacznę od początku. Szampon znajduje się w półprzezroczystym opakowaniu z pompką. Konsystencja szamponu jest przeciętnej gęstości, bardziej w stronę rzadkiej. Zapach dość nietypowy, nie przypadł mi do gustu. Wątpię że może się podobać, ale nie jest aż tak zły, by przeszkadzał. Szampon nie zawiera substancji pianotwórczych dlatego też w ogóle się nie pieni. Z jednej strony brak chemii działa na plus, ale niestety ciężko poznać, czy nałożyło się wystarczającą ilość produktu. Kompletnie nie czuć go na włosach. Dopiero przy spłukiwaniu widać bardzo małą ilość niewielkich bąbelków. I tu kolejny problem - szampon niesamowicie długo wypłukuje się z włosów. Właściwie nie jestem pewna kiedy proces zostaje zakończony. Przy spłukiwaniu włosy są tak gładkie jak po użyciu odżywki lub maski. Za pierwszym razem postanowiłam więc nie nakładać dodatkowych kosmetyków pielęgnacyjnych, by ocenić działanie szamponu solo. Niestety włosy nie wyglądały lepiej niż po innych szamponach, puszyły się tak jak zawsze (mam średnioporowate, przy odpowiedniej pielęgnacji są gładkie i wyglądają zdrowo). Byłam więc trochę rozczarowana szamponem, ale uznałam, że warto dać mu szansę. I rzeczywiście zdołałam go polubić. Rozważałam nawet zakup drugiego opakowania, ale po kilku myciach włosy zaczęły mi się szybciej przetłuszczać i pojawił się łupież. Ogólnie mam do tego skłonności, ale tutaj już na drugi dzień miałam na głowie warstwę łupieżu i to tego tłustego. Jest to czynnik, który niestety dyskwalifikuje ten produkt w mojej pielęgnacji. Myślę, że szampon sprawdzi się u osób z włosami wysokoporowatymi, suchymi, nie wymagającymi silnego oczyszczenia i ze skórą bez skłonności do łupieżu. Dla włosów niskoporowatych, przetłuszczających się i wrażliwej skóry głowy szampon ten nie będzie odpowiedni. Dla mnie jest zbyt delikatny i wywołuje łupież, dlatego zostawiam 3 gwiazdki.
    Zalety:
    • Skład
    • Ułatwienie rozczesania włosów
    • Nawilżenie
    Wady:
    • Wydajność nienajlepsza
    • Brak piany utrudnia mycie
    • Niewystarczające oczyszczenie
    • Może powodować łupież
    _Sasha_
    7 grudnia 2023 o 1:09
    do codziennego mycia
    Zakupiłam produkt czerwony i zielony, różnią się one, obszerna recenzja jest przy czerwonej glince. Czerwona glinka jest świetna, zielona już nieco bardziej obciąża włosy ale też super działa. Zieloną stosuję jako odżywkę, nie nakładam na skórę glowy. Włosy są po niej cudowne, miękkie i świetnie nawilżone, na prawe zastępuje maskę do włosów nawet przy suchych włosach daje radę. Do mycia też dobra ale myślę, że sprawdzi się tylko u osób czesto myjacych włosy. Po 2 dniach robią się już przetłuszczone i obciążone, więc traktuję ją jako odżywkę.
    Iwona_C
    29 listopada 2023 o 15:11
    Dobra, delikatniejsza niż szampon opcja oczyszczania włosów i skóry głowy.
    Glinkę zakupiłam na portalu aukcyjnym wraz z glinką czerwoną. Oby dwie glinki z sprawdzają się na moich włosach świetnie choć ta czerwona przeznaczona do włosów farbowanych bardziej przypadła mi do gustu. Opakowanie jest wygodne w dozowaniu kosmetyku ponieważ zawiera dobrze działającą pompkę. Buteleczka wykonana jest z ciemno brązowego plastiku, opasa ją biała etykieta z zielonymi dodatkami nawiązująca do koloru zastosowanej glinki. Na etykiecie znajdziemy wszystkie niezbędne informacje dotyczące składu, przeznaczenia i sposobu stosowania kosmetyku. Pojemność standardowa 200 ml. Konsystencja jest lejąca, kremowa o szaro - zielonkawym zabarwieniu. Zapach całkiem przyjemny, w niczym nie przypomina zapachu typ glinki, nie ma tu ziemistych aromatów a świeże roślinne nuty. Skład jest naturalny i zawiera delikatne środki myjące, zieloną glinkę, białą glinkę, ekstrakt z ogórka, prowitaminę B5, glicerynę, zapach i delikatne konserwanty. Jest to produkt typu 2 w 1, dzięki obecności składników wzmacniających włosy po umyciu są one tak jakby była zastosowana odżywka. Produkt ma pozytywny wpływ nie tylko na stan włosów ale również świetnie sprawdza się w oczyszczaniu skóry głowy. Kosmetyk pieni się bardzo delikatnie, co przy przyzwyczajeniu do wysokopiennych szamponów sprawia że ja początkowo używałam na jedno mycie bardzo duże ilości , ale z czasem okazało się że niewielka porcja wystarczy na dobre umycie włosów. Już podczas mycia czuć że te włosy stają się mięciutkie, śliskie i bardzo przyjemne w dotyku. Nie ma żadnych problemów z ich rozczesaniem, faktycznie zachowują się jakby była już nałożona na nie odżywka. Po wyschnięciu są odbite od nasady i mają bardzo ładną objętość. Wyglądają na dobrze odświeżone i oczyszczone. Są sypkie lejące i pełne blasku. Glinka bardzo pozytywnie wpływa na stan skóry głowy, oczyszcza ją, łagodzi podrażnienia, niweluje stany zapalne i wykazuje działanie przeciwłupieżowe. Ze względu na słabe pienienie wydajność jest mała, przy cenie regularnej 23 zł wychodzi dość mało ekonomicznie. Ja swój egzemplarz zakupiłam na portalu aukcyjnym za jakieś śmieszne parę złotych i jestem bardzo zadowolona. Dodatkowo biorąc pod uwagę dobry naturalny skład i delikatne ale odpowiednie działanie myjące to nawet cena regularna nie jest jakaś na wyrost. Podsumowując mimo że bardziej polubiłam glinka czerwoną to temu produktowi nic nie mogę zarzucić. Jest delikatny, ładnie pachnie i odpowiednio oczyszcza i odświeża włosy Dbając również o stan skóry głowy. Jest naturalnie i z dobrym efektem końcowym.
    Zalety:
    • kremowa konsystencja
    • świeży przyjemny zapach
    • łatwo się aplikuje i spłukuje z włosów
    • odpowiednio oczyszcza włosy
    • odświeża i koi skórę głowy
    • ułatwia rozczesywanie
    • odbija włosy u nasady, nadaje im lekkości
    • włosy sypkie lejące i pełne blasku
    • naturalny skład pozbawiony agresywnych detergentów
    • produkt 2 w 1 - szampon i odżywka
    • ładne opakowanie z wygodna pompką dozującą
    Wady:
    • słabo się pieni jest mało wydajny
  • 10 listopada 2021 o 12:23
    Dziwaczny
    W zasadzie nie wiem czego się spodziewałam. Kiedyś zdarzało mi się łączyć glinkę z szamponem i ta mieszanka świetnie domywała skalp i włosy. Ten produkt natomiast tego nie robi. Fakt, opakowanie jest świetne i idealne do kremowej, gęstej konsystencji szamponu. Zapach też niczego sobie. Niestety, tak jak wspominałam szampon nie spełnia swojej podstawowej funkcji - nie domywa włosów. Spisał się gorzej niż łagodne myjadła. Wręcz dziwnie oblepia włosy i pozostawia jakby tłusty film. W dodatku w ogóle się nie pieni. Nawet metoda kubeczkowa w jego przypadku zawiodła. Dla mnie to bubel.
    Zalety:
    • opakowanie z pompką
    Wady:
    • niska wydajność
    • produkt nie pieni się
    • nie domywa
    Eulina
    29 kwietnia 2021 o 18:19
    Dużo zalet, ale są też wady
    Zielona, myjąca ekoglinka to produkt dwa w jednym: środek myjący oraz odżywka. Zamknięta w 200 ml ciemnej, plastikowej buteleczce z pompką- czyli coś co bardzo lubię w kosmetykach, ponieważ dzięki pompce łatwo dozuje się kosmetyk. Ekoglinka ma kremową konsystencję i delikatny zapach. Oczyszcza włosy, ale jeśli ktoś potrzebuje głębokiego oczyszczenia, musi użyć czegoś silniejszego. Włosy po niej są mięciutkie i nawilżone. Zbyt szybko się nie przetłuszczają. Łatwo je rozczesać. Dla mnie problemem był fakt, że produkt w ogóle się nie pieni, przez co miałam problem z rozprowadzenie go na moich półdługich włosach. Miałam wrażenie, że dokładam go i dokładam i znika, przez co nie mogę domyć włosów- ale to złudne wrażenie, bo włosy domyłam i bez problemu spłukałam. Przez takie dokładanie, szybko go zużywam. Fajny środek do delikatnego oczyszczania kosmyków. Do stosowania zamiennie z innymi szamponami.
    Zalety:
    • kremowa konsystencja
    • butelka z pompką
    • delikatny zapach
    • ułatwia rozczesywanie
    • nawilża i wygładza
    • odświeża
    Wady:
    • nie pieni się
    • u mnie był mało wydajny