Emulsje, esencje i boostery

Oleiq Hydrolat z ogórka

izalacz
    24 kwietnia 2024 o 9:11
    Z chęcią do niego wrócę
    Kosmetyk mieści się w szklanej, ciemnoniebieskiej butelce o pojemności 100ml i aplikuje się go za pomocą atomizera, który zamienia go w lekką mgiełkę. Ma delikatny zapach świeżego ogórka. Hydrolat stosowałam za pomocą wacika lub bezpośrednio na twarz po dokładnym jej oczyszczeniu, przed nałożeniem serum i kremu. Szybko się wchłania pozostawiając skórę odświeżoną, ukojoną i nawilżoną. Sprawia, że skóra jest miękka i gładka w dotyku oraz bardziej elastyczna. Mam cerę suchą i kosmetyk nie wysuszył jej, nie podrażnił, ani nie uczulił. W pielęgnacji włosów nawilża je.
  • 23 stycznia 2024 o 11:38
    Fajnie mieć, ale śmiało można sie bez niego obejść...
    Hydrolat otrzymałam w prezencie, lubię wszelkie kosmetyki naturalne, więc prezent spotkał się z dużym bananem na twarzy. Kosmetyku używam przed aplikacją serum na twarz, dodaję do olejków, czasem prysnę też gdzieś na skórę głowy w celu ukojenia. Hydrolat odświeża, daje przyjemne uczucie ożywienia na twarzy, a przy czym miło pachnie ogórkiem. Nie wywołał żadnych podrażnień, ani niechcianych niespodzianek. Raczej nie jest to kosmetyk, który daje widoczne rezultaty. Ot, po prostu podbija uczucie świeżości na twarzy, lekko nawilża, koi. Ale jest też duże 'ale' - niestety podczas aplikacji dusi, wywołując kaszel, co już nie jest równocześnie przyjemne z efektem na twarzy. Cena regularna mocno przesadzona. Za 30zł mogę sobie kupić litr porządnego soku z aloesu, ale Sylveco nigdy nie było tanie, więc warto ewentualnie polować na promocje.
  • 23 kwietnia 2023 o 17:40
    Hydrolat o świetnym składzie
    Bardzo dobry Hydrolat, który faktycznie nawilżał. Używałam go głównie jako podkład do olejowania włosów, ale zdarzało mi się też wykorzystać go zamiast toniku do twarzy. Ma świetny naturalny skład. Dodawał nawilżenia. Zapach ogórka nie był zbyt ładny, ale szybko się ulatniał. Szklana butelka z bardzo dobrze działającym atomizerem, dzięki któremu można było wydobyć produkt do ostatniej kropli.
    Iwona_C
    15 stycznia 2023 o 19:47
    Naturalny zapach ogórka który przyjemnie odświeża i koi.
    Hydrolaty od Oleiq pojawiają się u mnie stosunkowo często, ogórkowy to niespodzianka znaleziona w boxie kosmetycznym. Ogólnie to jestem zadowolona z jego działania, ale z tej firmy stosowałam już takie które miały bardziej widoczny wpływ zarówno na stan mojej cery jak i włosów. Opakowanie jest ładne, rzucające się w oczy i zupełnie niespotykane, ale charakterystyczne dla tej firmy. Butelka jest szklana w niebieskim kolorze, z czarna zakrętką w które znajduje się rozpylacz. Działa on bez zarzutu, nie zacina się, nie zapowietrza i rozpyla ultra delikatna mgiełkę. Butelkę opasa etykieta z grafiką liści i owoców ogórka , mamy tu tez krótki opis kosmetyku. Konsystencja jest wodnista bez widocznego zabarwienia. Zapach idealnie odzwierciedla nazwę hydrolatu, jest intensywnie i naturalnie ogórkowy. Skład jest naturalny jednak ogórek nie gra tutaj głównej roli tylko sok aloesowy., plus kilka delikatnych konserwantów. Podobnie jak w hydrolacie malinowym. Jak większość hydrolatów jest to produkt uniwersalny, może być stosowany do twarzy, cała i do włosów. W moim przypadku chyba najlepsze efekty daje na włosach. Rozpylałam go na jeszcze wilgotne włosy po umyciu i zawsze podobało mi się jak one wyglądały po całkowitym wyschnięciu. Były leciutkie, puszyste, sypkie z ładna objętością i długo zachowywały świeżość. Na twarz stosowałam go nie tylko jako zamiennik toniku, ale również jako mgiełkę odświeżającą w ciągu dnia, nawet na wykonany makijaż ponieważ nie powodował żadnych mankamentów w jego wyglądzie. W czasie rozpylania hydrolat przyjemnie chłodzi skórę, bardzo szybko wysycha i nie pozostawia po sobie żadnej warstwy czy uczucia ściągnięcia. Nawilża ale raczej w minimalnym stopniu, rozjaśnienia cery czy niwelacji przebarwień nie zauważyłam, ale produkt dobrze koi wszelkie podrażnienia i łagodzi zaognione zmiany. Cena 30 zł za 100 ml hydrolatu jak na tak delikatne działanie jest dla mnie trochę za wysoka. Podsumowując kosmetyk ma naturalny skład, ale nie do końca jest to czysty hydrolat ogórkowy. Konsystencja, wchłanialność, zapach tutaj wszystko mi pasuje. Działanie częściowo pokrywa się z obietnicami producenta, u mnie jego pozytywny wpływ najlepiej widać po zastosowaniu na włosach. Nie wiem czy zakupie ponownie, znam lepsze hydrolaty z intensywniejszym i szerszym działaniem.
    Zalety:
    • naturalny zapach ogórka
    • przyjemnie chłodzi podczas aplikacji
    • szybko zasycha na skórze
    • nie ma po nim uczucia ściągnięcia
    • koli i łagodzi podrażnienia
    • wygładza, zmiękcza i delikatnie nawilża
    • nadaje włosom lekkości, miękkości i ładnej objętości
    • nie uczula i nie podrażnia
    • rozpylacz uwalnia mega delikatna mgiełkę
    • duża wydajność
    • elegancka niebieska szklana butelka
    Wady:
    • nie jest to czysty hydrolat ogórkowy
    • nie zauważyłam wyrównania kolorytu i zmniejszenia intensywności przebarwień
  • 21 listopada 2022 o 19:21
    Polecam
    Kosmetyk zamknięty w ciemnej, granatowej, szklanej butelce z atomizerem i zakrętką. Po mimo prostej szaty graficznej opakowanie przyciąga uwagę. Hydrolat ma płynną konsystencję i nie posiada koloru. Pachnie świeżo, ogórkiem. Zapach nie należy do brzydkich, aczkolwiek trzeba się przyzwyczaić. Jeśli ktoś nie lubi ogórka to może mu nie przypaść do gustu. Kosmetyk jest stworzony na bazie naturalnych składników, a opakowanie nadaje się do ponownego użycia. Jak dla mnie super tym bardziej, że niektóre toniki nie mają atomizerów i trzeba się wspomagać płatkami kosmetycznymi, a tak przelewamy do butelki po hydrolacie i mamy tonik z atomizerem :) Produkt bardzo szybko się wchłania. Sam atomizer dozuje odpowiednią ilość kosmetyku. Cera po użyciu jest gładka i miękka w dotyku. Czuć nawilżenie i odświeżenie. Dodatkowo koi skórę i przygotowuje ją do dalszych etapów pielęgnacyjnych. Nie zauważyłam, aby wysuszał, podrażniał czy ściągał cerę. Sprawdzi się do każdego typu skóry. Poza tym można go również stosować w ciągu dnia jako odświeżenie cery czy ściągnąć pudrowość z makijażu. Dodatkowo nadaje się również na włosy i ciało. Po prostu jeden kosmetyk, a wiele możliwości. Po mimo zapachu do którego przynajmniej ja musiałam się przyzwyczaić śmiem twierdzić, że hydrolat świetnie się sprawdza w mojej codziennej rutynie pielęgnacyjnej. Dodatkowo poza właściwościami toniku, bo w końcu w taki sposób go używam to również nawilża, wygładza i odświeża skórę. Zdecydowanie polecam tym bardziej, że jest to naturalny kosmetyk :)