Jeszcze w czasach liceum, kiedy jedyna dopuszczalna do mojego komfortu psychicznego forma zabezpieczenia w trakcie okresu, to były podpaski, właśnie te niebieskie od Belli były moimi ulubionymi. Mam je do teraz w razie awarii lub gdy chcę się dodatkowo zabezpieczyć w trakcie mocniejszych dni bądź ewentualnie na siłowni. Najbardziej cenię w nich to, że są bezzapachowe, komfortowe, dość tanie i wszędzie dostępne. Wolałabym jednak, żeby były ciut mniej sztywne. Życzyłabym sobie w nich taką elastyczność jak przy ultra cienkich podpaskach Naturelli (choć nie są to moje topowe podpaski i nigdy nie będą, posiadają szereg wad, którymi Bella się nie charakteryzuje). Mogę stwierdzić, że Bella pomyślała znacząco o naszym komforcie.
Opakowanie
Wiem, że te podpaski można kupić w różnego rodzaju ilościach, najlepiej kwotowo wypada paczka max, około 30 gr za jedną sztukę. Nie ma tragedii jak na raczej drogie czasy. Ja akurat posiadam stare opakowanie, z najmniejszą liczbą sztuk w środku, kupiłam je typowo asekuracyjnie i było to ho ho ho temu. Sama etykieta folijki jest ok, czytelna, nie przytłaczająca. Kolorystycznie również nie mam się do czego doczepić - kojarzy mi się z czystością. Zresztą każdy rodzaj podpasek od Belli mi odpowiada pod kątem designu.
Jak na fakt, że moja paczka, a w niej już raczej ostatnie podpaski, przeżyły sporo - w tym m.in przeprowadzkę, stwierdzam, że same podpaski są wzorowo zabezpieczone przed osadzeniem się kurzu, rozerwaniem się. Kwestia bezpieczeństwa i higieny dla tego typu produktów jest bardzo ważna, Bella o to zadbała, leci duży plus. Nie mam też problemu z otwarciem pojedynczej sztuki. Owijkę zawsze stosowałam jako pewnego rodzaju ochronę do rozwinięcia się już zużytej sztuki. Do tego celu też sprawuje się bardzo dobrze.
Wykonanie podpaski
Podpaski są cienkie, zawierają niebieskie paski i rowki, które mają jeszcze lepiej zabezpieczać przed przeciekaniem. Powiem tak, w nocy przy pierwszych dniach taka podpaska to dla mnie za mało, zawsze tak było i będzie. Brak kontroli podczas snu spowodował, że nie raz i nie dwa zaliczyłam wpadkę. Ale taki to już urok tego typu zabezpieczenia, dlatego teraz przerzuciłam się na innego rodzaju produkty do higieny do stosowania w te dni. Nie można tym podpaskom zarzucić tego, że ich warstwa wierzchnia jest niezmiernie przyjemna dla skóry, ani razu nie odczułam z nimi podrażnienia (nawet wtedy, gdy używałam ich nałogowo). Bardzo dobrze wchłaniają wydzielinę. Są też bezzapachowe. Nie ma tak, że z czasem zamiast zapaszków mamy odorki. :>
Klej podpaski jest ok, nie mam się do czego tutaj doczepić. W trakcie noszenia nic się nie przesuwa, nie odkleja, nie podwija. Skrzydełka trzymają dobrze, są też odpowiedniej wielkości i można je "zahaczyć" tak, że dodają pewności i komfortu.
Szkoda, że są nieco sztywne. Pod tym kątem lepiej wypada Naturella, która mam wrażenie "pracuje" razem z bielizną. Bella trochę odstaje, co automatycznie może odbierać spokój psychiczny, choć nie zauważyłam niczego niepokojącego nosząc legginsy czy innego rodzaju opiętą odzież.
Klasycznie szkoda tutaj ilości plastiku, ale z tym również staram się pogodzić. Używam ich sporadycznie, aktualnie moim kompanem w tej jakże wspaniałej podróży jest kubeczek menstruacyjny. Do tego celu sprawują się jak należy.
Oprócz nich posiadam jeszcze podpaski innej marki, ale tamte nie są tak dobre jak te od Belli, na pewno nie dają mi takiego poczucia bezpieczeństwa jak właśnie Bella.
Zalety:
- opakowanie dobrze zabezpiecza same podpaski, zarówno folia wierzchnia jak i sama owijka podpaski (nawet podczas przeprowadzki i kurzu), etykieta czytelna
- nie są mokre w trakcie noszenia, bardzo nie lubię tego efektu, tutaj go nie ma
- dostępne w różnej "pojemności" przy niskiej cenie, dostępne od strzału w sklepach, drogeriach i aptekach
- raczej stabilne. Skrzydełka odpowiedniej wielkości, mocno przyczepiają się bielizny, tak samo klej nałożony od spodu podpaski
- nie podrażniły mnie ani razu, mimo że stosowałam je nałogowo w czasach liceum
- bezzapachowe, duży plus
- cienkie, pokryte miękką warstwą zewnętrzną. Nie odparzają skóry, nie przyklejają się do niej, są komfortowe w odczuciu
- niebieskie rowki dobrze zabezpieczają przed przeciekaniem
Wady:
- ciutkę sztywne, co może trochę odbierać komfort psychiczny podczas noszenia