Wody perfumowane męskie

Zara Tubereuse Noir EDP

mnkjzk
    11 marca 2022 o 17:43
    przepiekny
    Zapach przypomina mi Hartless Helen od Phentaligons, ktory kosztuje 1k za 75 ml. Jak na Jo Malone przystało zapach płaski, co uwielbiam, jedna wiodąca nuta, tuberoza w czystej postaci. Super trwałość jak wszystkich zapachów z tej kolekcji, ja jestem zakochana, cena bardzo przystępna.
    Zalety:
    • piękny zapach
    w3nus
    8 marca 2020 o 13:12
    Mieszanka Gucci Bloom i Lancome Poeme
    Kolejna odsłona duetu Jo Malone - Zara : Tubereuse Noir! Mimo że nie jestem fanką tuberozy to byłam mega ciekawa tej propozycji. Otwarcie od razu nie pozostawia żadnych złudzeń w jakiej formie będzie zapach - czysta, zimna tuberoza z papierowym wydźwiękiem, czyli kwiatowiec w pełnej krasie. Ton ten jest na tyle charakterystyczny, że każdy z pewnością nie bedzie mieć problemu z jego rozpoznaniem. Lada chwila woń nabiera kremowości i jakby słodkości połączonej z balsamicznością - od razu wiedziałam, że są to żółte kwiaty, a dlaczego? Mianowicie zaświtało mi w głowie, że już gdzieś ten akcent czułam... wiedziałam z pewnością, że był to jakiś popularny wypust... no tak! Poeme! Jest tu nawiązanie. Oczywiście nie w sposób bezpośredni, ale czuć nić odniesienia. Rzecz jasna to zasługa Ylang Ylangu, który mocno wybrzmiewa w Lancome. Im dalej, tym bardziej czuję jaśmin i narcyz. Mimo że nie są one wymienione w składzie, uważam, iż albo w taki sposób rozwinął się wspomniany wyej Ylang Ylang lub po prostu dodano do bukietu inne kompozyty. I teraz uwaga! po 15 minutach klaruje się Gucci Bloom :P . Znowu podobieństwo! Jak na razie mam za sobą dwie propozycje z serii Jo Malone - Zara i każda posiada w sobie wyczuwalne inspiracje innymi, znanymi zapachami. Na tym etapie rozwoju Tubereuse Noir określam jako połącznie Ylang-Ylang z białymi i żółtymi kwiatami z tuberozowym akcentem. Jeśli chodzi o drzewną bazę to jakoś szczególnie nie gra ona w tym przypadku kluczowej roli. Teraz nazwa! Tubereuse Noir wyobrażałam sobie jako paloną i mocno gumową woń w ciężkim wydaniu, a co nam zaserwowano? Lekką, nawet niezbyt duszącą lecz suchą tuberozę, która tak na prawdę swoje apogeum osiąga w nucie głowy. Później zostaje przytłoczona ilością biało-żółtego kwiecia. Podsumowując: Tubereuse Noir to zapach w kategorii kwiatowej. Bez kompromisów. Jesli lubicie Gucci Bloom to z pewnością ta pozycja przypadnie Wam do gustu! Tym razem to nie moja historia, ale być może Wasza bajka. Próbujcie!
    Zalety:
    • typowy białokwiatowiec
    • niezłe parametry (trwałość i projekcja)
    • brak słodkich tonów
    Wady:
    • duże podobieństwo do Gucci Bloom
    • migrenogenny i męczący w nadmiarze
    W perfumerii

Zobacz także inne Wody perfumowane męskie