Mydła

Arganove Czarne mydło eukaliptusowe

• 2 czerwca 2022 o 15:29
    Mieszane uczucia ze względu na konsystencję.
    Mydło zamknięte jest w plastikowym pojemniku tak jak krem. Zapach jest bardzo mocny, eukaliptus w 100%. Konsystencja mazista, bardzo lepka, ciężko jest wydobyć odpowiednią porcję produktu. Stosuje zarówno do mycia twarzy, ciała i rąk. Zostawia lepki film na ciele, również na armaturze, którą ciężko domyć. Ciało aż skrzypi...nie znoszę takiego efektu, natychmiast nakładam balsam, krem do rąk, krem do twarzy. Do codziennego użytku raczej zbyt silne mydło. Zapach pobudza ale są takie dni, że mnie drażni. Reszta domowników też nie pała sympatią do tej formy czarnego mydła i raczej ponownie się nie skuszę.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza skórę, aż skrzypi
    • silny energetyczny zapach eukaliptusa
    • poręczne lekkie opakowanie
    Wady:
    • stosowane codziennie może przesuszyć zbytnio skórę
    • zapach czasem jest drażniący
    • należy uważać żeby woda nie dostała się do opakowania
    • gęsta formuła utrudnia wydobycie z opakowania i rozprowadzenie na ciele
    • brudzi armaturę
  • 4 października 2021 o 8:27
    Dla mnie zbędne.
    Kupiłam je na promocji za 8 zł z groszami, zresztą regularna cena jest niewiele większa. Używałam go wyłącznie do twarzy. Od początku aż do ostatniej kropli miałam mieszane uczucia. Moja cera: tłusta, z tendencją do niedoskonałości, raczej niewrażliwa. Mydło znajduje się w plastikowym pojemniczku z wewnętrzną nakładką zabezpieczającą. Ma brązowo - bursztynowy kolor i intensywny zapach a'la eukaliptusowe kosmetyki. Po czasie przyzwyczaiłam się do niego, ale nie mogę powiedzieć, że go polubiłam. Ma gęstą, smołowatą, klejącą konsystencję. Trzeba dojść do wprawy w nakładaniu go na skórę. Bywało to kłopotliwe, bo mydełko zostawało między palcami - i właśnie to mnie w tym wszystkim najbardziej denerwowało, taka mała, niepozorna rzecz. Rozprowadzałam odrobinę mydła na mokrej twarzy i co jakiś czas dokładałam nieco wody, żeby maź się rozpuściła. Tworzyła się wtedy piana i mogłam dokładnie umyć skórę (uwaga na oczy, lepiej sobie nie prysnąć pianą - koszmarnie piecze, nawet bardziej niż "zwykłe mydło"). Taki zabieg trwał u mnie kilka minut. Później zmywałam wszystko pod bieżącą wodą i osuszałam twarz. Jakie zauważyłam efekty? Przede wszystkim: bardzo mocno oczyszczona skóra, aż skrzypi, nie przepadam za takim uczuciem. Dopatruję się również lekkiego działania enzymatycznego, bo mimo wszystko twarz jest później wygładzona i przyjemna w dotyku, choć to uczucie znika na drugi dzień. Działa również lekko antybakteryjnie - zmiany skórne ciut szybciej się goją. Niestety mydło bardzo spina mi cerę. Jeśli szybko nie zastosuję dalszych kroków pielęgnacji, to bywa to nawet bolesne. Mogę więc powiedzieć, że w sumie spełnia obietnice producenta wypisane na opakowaniu - oprócz zwężenia porów i normalizacji wydzielania sebum, bo nic takiego nie zauważyłam. Stosowałam je regularnie, ale maksymalnie 2 razy na tydzień, inaczej wysuszało mi twarz, powstawały na brodzie czerwone plamy wrażliwe na dotyk. Wystarczyło mi na 9 miesięcy (PAO to 6, ale nie zauważyłam, żeby coś się psuło). Czy kupię ponownie? Na pewno nie, a przynajmniej nie wersję w słoiczku. Nie ujęło mojego serca, nie zrewolucjonizowało pielęgnacji, powodowało niechęć i uczucie "meh". Bardzo się cieszę, że się skończyło.
  • 26 września 2021 o 22:42
    Boski zapach, prosty naturalny skład
    Używam niewielu kosmetyków i to mydło jest jednym z nich. Świetnie sprawdza się w myciu zarówno twarzy jak i reszty ciała. Ma cudowny zapach (aż chciałoby się zjeść trochę). Mydło rozprowadzam naturalną gąbką.
    Zalety:
    • naturalny skład
    • działanie oczyszczające
    emma-e4
    8 czerwca 2021 o 8:38
    cudowny zapach, okropna konsystencja
    Mydło byłoby świetne, gdyby było mydłem w kostce, albo czymś rzadszym niż jest. Jest gęstą pastą, którą trudno się nabiera i rozprowadza. Albo spada z dłoni w czasie mycia, albo wbija się między palce i nie daje spienić. Używałam też na gąbkę, tu jest łatwiej, bo kluska z mydła nie ma gdzie uciekać. Trzeba jednak wyczuć ile potrzebujemy na 1 użycie, bo to, czego nie zmydlimy na ciele zostaje na gąbce i się marnuje. Miałam kiedyś czarne mydło z Nacomi, które było troche rzadsze i bardzo dobrze się rozprowadzało. Teraz o plusach. Po pierwsze : zapach, zapach, zapach! Pachnie eukaliptusem i czymś odrobinę... ziemnym, co przytłumia zapach eukaliptusa do idealnego poziomu. Bardzo przyjemnie oczyszcza, odświeża a przy tym nie ściąga skóry. Nadaje się też do twarzy, ale uwaga na oczy, mogą piec, nawet kiedy omijaliśmy je w czasie mycia. Jest mało wydajne, na 1 użycie na ciało potrzebuję kulki wielkości fasolki, przy klasycznym mydle zużywamy dużo mniej.
  • 5 listopada 2020 o 12:18
    Ziołowa myjka
    Mydło stosowałam do mycia całego ciała. Fajnie oczyszcza, nie wysusza, ma fajny skład. Mimo wszystko jednak nie mogę się przekonać do tej konsystencji. Może rzeczywiście z rękawica lepiej się rozprowadza. Myjąc ciało dłońmi dużo produktu mi uciekało. Cena atrakcyjna kupiłam je na promocji za kilka złotych.
    Zalety:
    • skład
    • fajnie oczyszcza
    Wady: