Farby do włosów

L'Oreal Paris Colorista, Permanent Gel (Trwała żelowa farba do włosów)

• 7 czerwca 2023 o 1:50
    Metalicznie zimny smokey grey
    Kartonik w osłonce z nową szatą graficzną kupiłam w drogerii Hebe w okresie jesiennym, chciałam ochłodzić i odświeżyć kolor włosów, które po lecie miały ciepłe barwy. Zadziwiające było to, że jedno opakowanie wystarczyło na pokrycie włosów sięgających wtedy za łopatki. Zapach nie powodował duszności jak w przypadku niektórych farb lub rozjaśniaczy, od których aż boli głowa, bardziej przypominał mi woń lekkiej farby z dodatkiem vanisha do prania odzieży. Nie należał jednak do woni uwielbianych przeze mnie. Kolor po zmieszaniu w miseczce miał barwę mokrej gliny, szary z wyraźnym metalicznym akcentem. Barwi jeśli zbyt długo, czyli powyżej 10 minut, pozostaje na skórze i pozostawia lekki osad na skalpie, jednak można szybko usunąć go peelingiem trychologicznym. Konsystencja emulsyjna łatwo rozprowadzalna na włosach, nie spływa z nich. Kosmyki po farbowaniu mają kolor identyczny do tego z kartonika, są szarosrebrne z połyskiem metalicznym, jeśli jednak miało się wcześniej pasma w tonacji pomarańczowej o ciepłych refleksach to w tym miejscach włosy zyskują zielonkawą poświatę. Łatwo pozbyć się tego efektu używając mocno rozwodnionej różowej płukanki. Dołączona odżywka nawilżyła i zmiękczyła moje suche i matowe włosy. Ogólnie kolor w przypadku moich często rozjaśnianych, kręconych i suchych włosów był zadowalający, wyglądał niezmiennie dobrze przez 3 tygodnie, później zaczynał się subtelnie wypłukiwać, przez kolejne 4 tygodnie delikatnie wytracał swoją intensywność, lecz kosmyki nadal wyglądały na zadbane poprzez utrzymujące się wygładzenie i połysk. Najjaśniejsze końcówki najszybciej wytraciły kolor, było to 9 tygodni od aplikacji, nie nabrały zielonkawej ani brudnej tonacji.
  • 7 sierpnia 2022 o 4:57
    Najlepsza
    Jest to najlepsza farbka jaką miałam. Używam odcieniu violet lub cherry purple i uzyskuję kolor identyczny jak na obrazku. Farba tą mnie nie uczula, nie powoduje swędzenia głowy, a ponadto nie niszczy mi włosów. Dopóki tą farbę produkują, dopóty będę ją kupować
  • 9 marca 2022 o 13:24
    Piękne odcienie, ale...
    Byłam wierna tej farbie ładnych parę lat, dopóki nie odkryłam w zeszłym roku innej tańszej. Jednak dalej od czasu do czasu zdecyduję się na jej zakup, ponieważ jak dotąd nie trafiłam na ładniejszy odcień rudego niż Copper :) Moje włosy, z natury bardzo ciemnobrązowe, z trudem przyjmują farbę, nawet fryzjerki mają z tym problem. Dlatego wolę samodzielnie farbować włosy, a z kolekcji L'oreal Paris Colorista wypróbowałam Copper, Violet, Bright Red i Dark Purple. Farba colorista może wydawać się droga (chyba że trafi się na przecenę), ale porównując efekty samodzielnego farbowania z tym w salonie fryzjerskim, to i tak wychodzi tanio. Jeżeli mam zapłacić za ufarbowanie włosów od 100 do 200 zł, nawet 400 zł (tak, raz mi się zdarzyło i już nigdy więcej!), to wolę zrobić to sama za ułamek tej kwoty, a efekt będzie ten sam. Samo farbowanie jest łatwe dzięki aplikatorowi i konsystencji kosmetyku. Bez trudu zmywa się, w razie zabrudzenia, z czoła, szyi itp., gorzej już z płytek i dywanika ;) Minus to zapach, niby jakaś owocowa nuta, ale słabo kamufluje drażniącą nos i oczy chemię. Dołączona odżywka jest ok, ale dla moich włosów za słaba po farbowaniu, używam jej później, przed myciem włosów jako pierwsze O w OMO. Włosy po farbowaniu mają piękny odcień, jak z obrazka. Problem w tym, że kolor u mnie szybko płowieje, a podczas kolejnych myć włosów, przy niektórych odcieniach, tych ciemnych jak Violet i Dark Purple, barwi wodę, może też barwić ubranie lub poszewkę od poduszki. I jeszcze jeden, poważny minus - po farbowaniu bardzo mocno wypadają włosy i są przesuszone, dołączona odżywka nie da rady, jest potrzebna silnie nawilżająca lub odżywcza maska.
    Zalety:
    • piękne odcienie
    • prosta i szybka aplikacja
    • wydajność - starcza na ufarbowanie włosów długością sięgające łopatek
    • w razie zabrudzenia łatwo się zmywa z innych partii ciała
    • wydajna, w miarę dobra odżywka jako pierwsze O w OMO
    Wady:
    • kolor bardzo szybko płowieje, jednocześnie długo barwi wodę podczas mycia włosów, nawet przez kilka myć
    • drażniący zapach
    • po farbowaniu włosy mogą bardziej wypadać niż zazwyczaj, są bardzo przesuszone, dołączona odżywka nie wystarczy
    MayaMee
    3 października 2021 o 19:56
    #blueblack aka granatowa czerń
    Wykorzystał/a:kilka próbek
    Zamarzyłam sobie taki kolor. Kolor jest świetny, szybko łapie włosy, ale równie szybko granatowy odcień się wymywa (3-4 mycia). O ile potem ze skóry dało się bardzo łatwo usunąć drobne pozostałości to wanna po "wypłukiwaniu" farby z włosów nadawała się do gruntownego potraktowania mleczkiem czyszczącym - sama woda i gąbka nie poradziła sobie z kolorem na białej emalii. Nie da się też osiągnąć czystej wody po zmyciu farby tak jak jest zalecane w ulotce i prawie do płaczu doprowadziło mnie to, że przez kolejne 6-7 myć woda była nadal zabarwiona na fioletowo.
    Zalety:
    • początkowy kolor prawie jak na zdjęciu na opakowaniu
    • lśniące włosy
    • szybkość aplikacji
    • szybkość działania
    • nie zniszczyła mi włosów
    Wady:
    • brudna woda nawet do 7 myć
    • plami armaturę
    • bardzo słaba trwałość granatowego odcienia
    • drażniący zapach
  • 28 września 2021 o 18:03
    Nie warto
    Oceniam kolor cherry red. Wrzuciłam coloristę do koszyka jako odskocznię od Schwarzkopf Live, ale mocno się zawiodłam. Kolor - owszem, po farbowaniu ładny. Szkoda, że po tygodniu, czyli po ok. trzech myciach, żywa czerwień jest jedynie u nasady, a reszta włosów wygląda na spraną. Kondycja włosów też trochę ucierpiała. Jestem na nie.
    Zalety:
    Wady:
    • spora cena
    • bardzo krótka trwałość farby na włosach [permanent, dobre sobie!]