Obecnie popularne są suplementy z biotyną, o których słyszymy i czytamy dosłownie wszędzie. Uległam temu trendowi i ja. Nie zdecydowałam się jednak na typowo biotynowy suplement, chciałam, aby miał też inne składniki aktywne wspomagające jego działanie. Tak oto trafiłam na Biotynę Silver Plus. W składzie oprócz standardowych już 5 mg biotyny ma także cynk, selen oraz witaminy B1, B6 i B12 . Taki kompleksowy skład wydawałby się być pomocny i miał szansę przynieść wymierne korzyści stosowania. Niestety, jestem zawiedziona tym produktem i po 3 miesiącach stosowania stwierdzam, że nie przyniosły one żadnych efektów.
Na wstępie zaznaczę, że w ocenie tego typu suplementów ważne jest dla mnie ograniczenie wypadania włosów, ich wzmocnienie i ewentualny wzrost nowych. Tym kieruję się przy zakupie i tego oczekuję. Po wcześniejszej suplementacji innym produktem osiągnęłam dobre efekty i miałam nadzieję, że ten produkt pomoże mi je podtrzymać lub nawet polepszyć, jednak tak się nie stało.
Suplement ma formę białych tabletek bez otoczki, które nie są jednak gorzkie i dość łatwo je połknąć. Nie są zbyt duże, są krągłe i lekko spłaszczone. Wystarczy je stosować 1 raz dziennie, co jest naprawdę praktyczne, bo nie trzeba pamiętać o kilku dawkach w ciągu dnia. Przyjmowane tabletki nie powodują żadnych nieprzyjemnych reakcji żołądkowo-jelitowych, co również sobie cenię, bo czytając opinie o suplementach z biotyną zauważyłam, że część osób o nich wspominała. Mnie na szczęście to ominęło z czego się ogromnie cieszę. Pakowane są w kartonowe pudełeczko z dokładnym opisem i standardowo znajdują się w srebrnym blistrze. Kupiłam je za namową farmaceutki i od razu wzięłam 3 opakowania na pełną kurację. Tabletki tak jak wcześniej wspomniałam stosowałam przez 3 miesiące. Stosowałam codziennie, sumiennie, nie pominęłam ani jednej dawki, gdyż naprawdę zależało mi na efektach. Mam włosy cienkie, wydpadające, więc oczekiwałam ich wzmocnienia i ograniczenia wypadania. Baby hair byłyby idealnym dopełnieniem, jednak wiem, że to nie takie proste, aby się pojawiły, więc na to aż tak nie liczyłam. Niestety stosowanie tego suplementu nie przyniosło mi korzyści – włosy nadal wypadały i miałam wrażenie, że w większej ilości (w porównaniu do okresu kiedy stosowałam inny suplement), Biotynę Silver Plus zastosowałam po miesiącu od skończonej 6-miesięcznej kuracji tamtym wcześniejszym suplementem, biotynę stosowałam przez 3 miesiące. Nie zauważyłam poprawy kondycji włosów czy wzmocnienia, a naprawdę na to liczyłam. Jak się można domyślić baby hair również się nie pojawiły. Suplement diety nie jest najdroższy, jednak nie przynosi w moim wypadku żadnych efektów a nawet sprawił, że utraciłam już te wypracowane. Wykończyłam 3 opakowania, co jednak nic nie dało. Plusem jest to, że jest to produkt polskiego producenta i jest dobrze dostępny. Niestety nie będę już kontynuowała suplementacji tym produktem.
PLUSY
praktyczność – zażywamy1 raz dziennie
niska cena
dobra dostępność
polski producent
MINUSY
brak efektów stosowania
- Skuteczność